Premier je želel ministrico ubraniti, a vprašanje je, ali jo zdaj še lahko

Slovenija 28. Sep 202320:52 44 komentarjev
Sanja Ajanović Hovnik, Robert Golob
Foto: PROFIMEDIA

Po aferi New York se ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik sooča še z očitki, da je s spremembo razpisnih pravil nekdanji poslovni partnerici omogočila dostop do javnih sredstev. Se bo morala posloviti od ministrskega položaja?

Očitki na račun ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik se kopičijo. Medtem ko ne pojenjajo kritike na račun drage službene poti ministrice in še zlasti njenih štirih sodelavk v New York, je danes na plan prišla še informacija, da je na razpisu ministrstva za javno upravo javna sredstva prejel inštitut, ki ga vodi nekdanja poslovna partnerica Sanje Ajanović Hovnik. In to šele po spremembi razpisa, ki jo je po vrnitvi iz ZDA podpisala prav ministrica.

Ob tem je vse bolj aktualno vprašanje, ali bo morala Ajanović Hovnik zapustiti vladne vrste. Premier Robert Golob je bil po besedah naših virov zaradi množične in drage udeležbe predstavnic ministrstva za javno upravo na konferenci v New Yorku sicer nezadovoljen, naj bi pa se odločil, da bo ministrico vzel v bran. Čeprav je pot celotne peterice stala 33.000 evrov, je premier izpostavil samo strošek ministričine poti. “Res se mi zdi neverjetno, da ta podatek še ni prišel v javnost – njena pot v New York je stala manj kot 6000 evrov. K temu nimam česa dodati. Če je največji problem v državi pot ministrice v New York za 6000 evrov, potem živimo v srečni državi,” je dejal premier na novinarski konferenci po sredini seji sveta za obnovo po poplavah.

Ali je Golobova podpora Ajanović Hovnik po najnovejšem razkritju razdeljevanja sredstev na razpisu njenega ministrstva kaj manj trdna, naši sogovorniki ne vedo, saj je premier takoj po današnji seji vlade odpotoval na vrh voditeljev držav članic neformalne skupine EUMED na Malti.

Ministrici ”sovražnikov” ne manjka

Kot so dejali naši viri iz vrst Gibanja Svoboda, so bili odnosi med premierjem in ministrico za javno upravo doslej dobri, ob tem pa so dodali, da Ajanović Hovnik “sovražnikov” ne manjka. Mednje so uvrstili nekatere sindikaliste, ki da pri usklajevanju plačne reforme v javnem sektorju v ministrici prepoznavajo ostrega, mestoma tudi osornega pogajalca. Prav tako naj bi bila nepriljubljena pri mnogih predstavnikih delodajalcev, številne zamere naj bi si prislužila tudi v vrstah bivših in sedanjih zaposlenih na ministrstvu za javno upravo.

Ostrih kritik je vsaj v zakulisju Ajanović Hovnik deležna tudi v delu koalicije. Vendar pa naši viri manjših koalicijskih partneric SD in Levice ne vidijo kot pomembnih akterjev pri razkrivanju ministričinih afer in odločanju o njeni prihodnji usodi. Pomembnejšo vlogo bi po njihovih navedbah lahko imela ena najmočnejših predstavnic Gibanja Svoboda, generalna sekretarka Vesna Vuković, in njeni zavezniki. Ni namreč skrivnost, da so odnosi med Vuković in Ajanović Hovnik hladni, saj je bila ministrica do metod dela generalne sekretarke Gibanja Svoboda večkrat kritična.

Sanja Ajanović Hovnik
Žiga Živulovič jr. /BOBO

V poslanski skupini naj bi bila priljubljena

Po drugi strani pa naj bi bila po besedah naših sogovornikov iz Gibanja Svoboda Ajanović Hovnik v delu največje vladne stranke zelo priljubljena. Ocenjujejo, da poleg Bojana Kumra in Mateja Arčona sodi v trojico med poslanci Svobode najbolj priljubljenih ministrov. To pripisujejo tudi temu, da je v stranki od vsega začetka, da je bila med najbolj aktivnimi pri pripravi njenega programa in koalicijskega sporazuma … Zato menijo, da bi bil njen odhod iz vlade za poslansko skupino Svobode precej boleč.

Če del naših sogovornikov ocenjuje, da ministrice Ajanović Hovnik po vseh razkritjih ne bo več mogoče ubraniti, drugi pravijo, da se jo bo vendarle poskusilo obdržati v vladi. Slednji izpostavljajo tudi to, da bi lahko z njenim odhodom sindikalni pogajalci “dobili krila”, česar da si premier Golob nikakor ne želi. Pri tem ni zanemarljivo, da je načrtovani podpis dogovora s sindikati javnega sektorja tako rekoč pred vrati. Čeprav se v medijih že pojavljajo nekatera imena možnih naslednikov Ajanović Hovnik, pa po besedah naših virov ne gre spregledati tudi tega, da vodenje resorja za javno upravo vendarle ni privlačna funkcija.