Ministrica Šinko: Odstopila ne bom, naj me razrešijo

Slovenija 03. Okt 202313:14 > 17:09 31 komentarjev
Irena Šinko
Irena Šinko (Foto: Egon Parteli/N1)

Premier Robert Golob se bo očitno lotil rekonstrukcije vlade. Poslovila naj bi se ministrica za kmetijstvo Irena Šinko in minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan. Šinko je za N1 potrdila, da sta s predsednikom vlade danes govorila o razhodu. Hkrati pa nam je povedala, da odstopila ne bo, naj jo državni zbor pač razreši.

To, kar se je že dolgo šušljalo, se sedaj uresničuje: vladne vrste naj bi zapustila ministrica za kmetijstvo Irena Šinko in minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan. O tem je danes sicer prvi poročal Večer. Šinko je za N1 potrdila, da ji je predsednik vlade Robert Golob na današnjem jutranjem sestanku povedal, da se bosta razšla.

Odgovorila mu je, da s tem nima težav, da pa ne bo odstopila. To pomeni, da bo moral Golob, če se želi znebiti ministrice Šinko, državnemu zboru predlagati njeno razrešitev. Po besedah ministrice za kmetijstvo s premierjem o razlogih za razhod nista razpravljala, sama pa se z ugotavljanjem razlogov tudi ne ukvarja. Šinko nam je še dejala, da odločitve premierja, da mora zapustiti vlado, ni pričakovala, da pa je ta tudi ni presenetila. “To, da prideš in greš, je del politike,” je dodala.

Premier naj bi bil z delom ministrice za kmetijstvo in ministra za naravne vire in prostor že nekaj časa nezadovoljen. Pri Brežanu naj bi bil še zlasti kritičen do njegove neoperativnosti in slabe komunikacije po avgustovskih poplavah.

Irena Šinko, Robert Golob in Uroš Brežan
Irena Šinko, Robert Golob in Uroš Brežan (Foto: Egon Parteli/Žiga Živulović jr./Borut Živulović/BOBO)

K razhodu z ministrico Šinko naj bi po navedbah v največji vladni stranki pomembno prispevalo netransparentno delovanje uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki sodi v njen resor. Spomnimo, ta uprava je informacijo o spornih breskvah iz Srbije javnosti zamolčala, o prodaji spornih poljskih sliv pa je potrošnike obvestila le deloma. Vršilka dolžnosti generalne direktorice uprave Vida Znoj je molk upravičevala z navedbami, da javna objava podatkov po tem, ko sporno sadje ni več v prodaji, ne bi prispevala k večji zaščiti potrošnikov, bi pa lahko bila njena posledica, da bi potrošniki manj uživali sadje in zelenjavo. “Ko je blago že prodano, Uprava o njem ne obvešča več,” pa je v oddaji 24ur zvečer na Pop TV dejala ministrica Šinko. Dodala je tudi, da zaradi tega težave v primeru s prepovedanim pesticidom okuženih sliv in breskev ne vidi.

Vendar pa nekateri poznavalci ocenjujejo, da je osrednji razlog za premierjevo odločitev o zamenjavi ministrice Šinko njena “neposlušnost”. Po teh navedbah naj premierju ne bi bilo po godu stališče kmetijske ministrice o zakonu o zaščiti živali, ki se je pomembno razlikovalo od mnenja nekaterih vidnih predstavnikov Gibanja Svoboda in SD.

Očitno se je torej predsednik vlade odločil za manjšo rekonstrukcijo vlade, s katero bo poskusil povrniti zaupanje javnosti v njeno delo. Rekonstrukcija pa naj bi doletela zgolj ministre iz vrst Gibanja Svoboda in naj se ne bi dotikala ministrov koalicijskih partneric  SD in Levice. Kot je danes dejal vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec, razlogov, da bi moral oditi kateri od njihovih ministrov, ne vidi, saj da vsi trije delajo dobro. 

ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik
Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik (Foto: Jan Gregorc/N1)

Kaj se bo zgodilo z ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik, na katero v zadnjih dneh letijo številni očitki, še ni dokončno odločeno. Predsednik vlade ji je že dvakrat javno stopil v bran, a ob tem tudi navedel, da bo morala utemeljiti svoje ravnanje. Če ji to ne bo uspelo, je po besedah naših virov mogoče pričakovati, da se bo morala posloviti tudi ona. Največja opozicijska stranka SDS je danes sicer napovedala, da bo zoper ministrico vložila interpelacijo. Očitno pa v poslanski skupini Svoboda ministrice Ajanović Hovnik ne branijo več tako zagreto, kot so jo prejšnji teden. Kot je dejal vodja poslancev največje vladne stranke Borut Sajovic, je prejšnji teden, ko je odločno zagovarjal ministrico, imel zgolj informacije o njeni službeni poti v New York, zgodba z razpisom pa še ni bila znana.

Kar smo že poročali, pa se je danes potrdilo – kandidatka za ministrico za zdravje je zdajšnja državna sekretarka z ministrstva Valentina Prevolnik Rupel.

Valentina Prevolnik Rupel je od 13. julija 2023 državna sekretarka na ministrstvu za zdravje. Na ministrstvo je prišla po odstopu ministra Danijela Bešiča Loredana in državnih sekretarjev Tadeja Ostrca in Tjaše Vidic, ko je torej vodenje zdravstvenega resorja začasno prevzel premier Robert Golob

52-letna Prevolnik Rupel je po izobrazbi ekonomistka, doktorirala je leta 2008 na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Do prihoda na mesto državne sekretarke je delovala kot raziskovalka in znanstvena svetnica na Inštitutu za ekonomska raziskovanja v Ljubljani, kjer se je ukvarjala s področjem zdravstva in dolgotrajne oskrbe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje