SDS bo interpelirala Ajanović Hovnik, NSi pa: Naši podpisi niso potrebni

Slovenija 03. Okt 202311:25 > 13:58 14 komentarjev
Janez Cigler Kralj
Janez Cigler Kralj (Foto: N1)

Prvak opozicije in nekdanji premier Janez Janša je na družbenem omrežju X napovedal, da bo poslanska skupina SDS vložila interpelacijo zoper ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik. Na napoved interpelacije se je odzval tudi vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj. Spregovoril je o tem, kaj v stranki očitajo ministrici, in dejal, da je "interpelacija potrebna, naši podpisi pa ne".

Janez Janša, predsednik največje opozicijske stranke SDS in nekdanji slovenski premier, je na družbenem omrežju X (prej poznanem kot Twitter) napovedal, da bo poslanska skupina SDS vložila interpelacijo zoper ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik.

V tvitu je zapisal, da je vlada ob vseh problemih že tri mesece brez ministra za zdravje, da je obnova po ujmi daleč od optimalne, da je migrantski pritisk na Slovenijo najhujši po letu 2015 in da je življenje vse dražje. “Da bi vladi skrajšali muke in pristojnim omogočili ukvarjanje tudi z drugimi perečimi problemi,” pa bodo vložili interpelacijo zoper Ajanović Hovnik. Kot je še dodal Janša, pričakujejo enak rezultat kot pri “prejšnji desni roki predsednika vlade Roberta Goloba, ministru Danijelu Bešiču Loredanu“.

Poslanec SDS Andrej Kosi je v državnem zboru dejal, da je delovanje ministrice v zadnjem tednu osrednja tema v slovenskih medijih. “Pri tem se zakrivajo očitne težave, s katerimi se Slovenija ubada,” je dodal in ponovil probleme, ki jih je že v tvitu navedel predsednik stranke Janša. Poleg tega je omenil še stanovanjsko problematiko, ki da pod Golobovo vlado ni nič manjša.

Interpelacijo še pripravljajo, zato o očitkih, ki bodo v njej zapisani, Kosi še ni mogel govoriti. Na vprašanje, ali se lahko do njih opredeli, je Kosi dejal le, da bi bilo najbolj transparentno, da bi ministrica odstopila sama, saj zaupanja javnosti ne uživa več.

Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj pa je dejal, da je interpelacija potrebna, enako pa ne velja za podpise njihovih poslancev. “Ministrici smo že prejšnji teden javno predlagali razmislek o njeni situaciji, saj si je z vsemi odprtimi frontami naložila breme, ki ga bo težko opravljala. Predlagali smo ji, naj razbremeni vlado in odstopi, a odločitev je v njenih rokah in v rokah predsednika vlade.”

Dejal je, da ji lahko poleg negospodarne rabe javnega denarja očitajo tudi nenavaden pristop k opolnomočenju nevladnega sektorja prek razpisov in to, da na področju reform javne uprave ni nobenega napredka. “Reforma je tam, kjer je bila pred dobrim letom dni, torej na točki nič.”

Cigler Kralj je v odgovoru na novinarsko vprašanje o možnosti rekonstrukcije vlade med drugim komentiral, da je “radikalno leva vlada” Roberta Goloba “Slovenijo popeljala v napačno smer”.

Spomnimo, očitki na račun ministrice so se v zadnjem času kopičili. Po razkritju o potratni julijski službeni poti petih zaposlenih na ministrstvu za javno upravo v New York je na dan prišlo tudi, da je na razpisu njenega ministrstva javna sredstva prejel inštitut, ki ga vodi njena nekdanja poslovna partnerica.

Premier Golob je ministrici stopil v bran z besedami, da verjame, da bo ministrica vse očitke, ki so se pojavili v javnosti, argumentirano ovrgla. Ministrico so pred tem podprli že v največji vladni stranki Gibanje Svoboda in poudarili, da “svoje delo opravlja odlično ter predano in v stranki uživa polno zaupanje”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje