Ljudmila Novak sprejela dokončno odločitev: za predsednico ne bo kandidirala

Slovenija 06. Sep 202210:01
Ljudmila Novak
Foto: Borut Živulović/BOBO

Nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak se je dokončno odločila: za predsednico republike ne bo kandidirala. Kaj bo NSi storila sedaj oziroma koga bo podprla na predsedniških volitvah, je njeno vodstvo doreklo na današnji klavzuri.

Kot smo poročali, nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak včeraj, torej na prvi dan klavzure vodstva stranke, sicer ni dokončno rekla, da ne bo kandidirala za predsednico države, je bilo pa to iz njenega nastopa vendarle jasno razbrati. Po prespani noči je sprejela dokončno odločitev, da se v predsedniško tekmo ne bo podala.

Kot je mogoče slišati v njenih krogih, bi se, če bi kandidirala za predsednico, odpovedala članstvu v NSi in se v tekmo podala s podpisi volilcev. A se za to torej ni odločila. Tako ostaja članica NSi. To je potrdila tudi Novak sama, ko se je v popoldanskem času prvič odzvala, in sicer za tem, ko je prvak Nove Slovenije na novinarski konferenci potrdil, da v predsedniško tekmo pošiljajo nekdanjega ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja.

“Odločitev Janeza Ciglerja Kralja, da kot kandidat stranke Nova Slovenija – krščanski demokrati (NSi) kandidira na letošnjih volitvah za predsednika Republike Slovenije, podpiram. Vem, da sprejetje takšne odločitve zahteva pogum,” je zapisala v izjavi za javnost. Dodala je, da verjame, da bo Cigler Kralj v predsedniški tekmi znal dobro zastopati svoje vrednote in vrednote krščanske demokracije. “Cigler Kralj je človek, ki zna ljudi ne samo poslušati, temveč tudi slišati,” je še zapisala.

Sprva sicer ni bilo jasno, kako se bo o nadaljnjih korakih v predsedniški tekmi na torkovi klavzuri odločilo vodstvo stranke. Še včeraj, ko jim je Ljudmila Novak že nakazala svojo odločitev, so imeli na mizi tri opcije. Po prvi bi stranka vendarle poiskala kandidata iz svojih vrst. Kot možno ime se je omenjalo Janeza Pogorelca, ki naj bi ga podpirala tudi Ljudmila Novak in naj bi bil soglasje h kandidaturi pripravljen dati.

Druga opcija, h kateri se po besedah naših virov nagiba prvak NSi Matej Tonin, je, da bi stranka v predsedniški tekmi podprla predsednika državnega sveta Alojza Kovšca. O tej možnosti so po informacijah N1 nekateri pogovori med vodstvom stranke in Kovšco že stekli. Tretja možnost pa je, da bi stranka dala načelno podporo več že najavljenim kandidatom, njeni člani pa bi se nato odločali po svojih preferencah. V takem primeru naj bi NSi med kandidati, katerih vrednote so blizu vrednotam stranke, poleg Kovšce izpostavila še Vladimirja Prebiliča, morda pa tudi vidnega člana SDS, ki bo sicer kandidiral s podpisi volilcev, Anžeta Logarja. Vodilni predstavniki NSi sicer ne skrivajo, da nad podporo kandidaturi Logarja niso navdušeni.

Po dvodnevnem posvetu v Portorožu pa je prvak stranke NSi Tonin stopil pred kamere ter naznanil, da bo stranka v predsedniško tekmo poslala Cigler Kralja. Njegovo kandidaturo je soglasno podprl izvršilni odbor stranke, v petek pa bo o njem odločal še svet NSi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.