Preobrat: volišče na veleposlaništvu v Moskvi bo vendarle odprto

Slovenija 14. Apr 202215:55 > 16:00 1 komentar
volitve 2022, glasovanje v drugem okraju
Žiga Živulovič jr. /Bobo

Državna volilna komisija (DVK) je sporočila, da bo vendarle možno voliti tudi na veleposlaništvu v Moskvi, saj je DVK v sodelovanju z ministrstvom za zunanje zadeve našla rešitev. Pooblaščeni predstavnik zunanjega ministrstva bo volilno gradilo in volilne imenike odnesel v Moskvo in jih nato pripeljal nazaj v Slovenijo.

Po tem, ko je kazalo, da slovenski državljani v Rusiji ne bodo mogli glasovati na veleposlaništvu v Moskvi, je prišlo do preobrata. DVK se je v sodelovanju z ministrstvom za zunanje zadeve dogovorila, da bo v Moskvo odpotoval predstavnik zunanjega ministrstva in tja odnesel volilno gradivo in volilne imenike. Po končanih volitvah se bo v Slovenijo vrnil z gradivom v zapečatenih ovojnicah.

“Ob tem je treba upoštevati morebitna varnostna tveganja in nepredvidljivost okoliščin v času do izvedbe volite,” so še zapisali na DVK. Do rešitve glede glasovanja na veleposlaništvu v Moskvi je prišlo dober teden pred državnozborskimi volitvami. Še pred enim tednom je DVK menila, da bodo lahko slovenski državljani, ki prebivajo v Rusiji, na državnozborskih volitvah lahko oddali svoj glas le, če bodo prišli v Slovenijo in glasovali na volišču omnia.

Direktor službe Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko je sicer na današnji novinarski konferenci dejal, da je upravičena bojazen, da nekateri državljani v nekaterih evropskih državah ne bodo pravočasno prejeli glasovnice za glasovanje.

“Bojazen je upravičena. Izseljenci imajo 6-odstotno možnost, da bodo gradivo pravočasno dobili in vrnili,” je navedel direktor službe Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko, ki poudarja, da na nobenih volitvah niso vsi volilci v tujini pravočasno dobili volilnega gradiva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje