Prešli smo na poletni čas

Slovenija 26. Mar 202307:24 1 komentar
plaža, zlatni rat, brač
PROFIMEDIA

Ob dveh zjutraj smo prestavili ure in prešli na poletni čas. Ura se je premaknila naprej za eno uro, dnevi se postopoma daljšajo.

Tako kot že 40 let smo v noči na nedeljo premaknili ure za eno uro naprej, torej na poletni čas. Čeprav uro v Sloveniji premikamo že od 1983, torej že 40 let, ni bil tokratni premik nič bolj slavnosten za tiste, ki so zjutraj morali vstati. Tisti, ki vstajate zgodaj, ste se zbudili v temno jutro, sončni vzhod je bil šele okoli sedme ure. Jutra bodo še temna, a dan se bo postopom daljšal in že konec aprila bo zunaj svetlo še pred šesto uro. Ob poletnem solsticiju, 21. 6., ko bo sonce najdlje od ekvatorja, se bo dan začel že okoli 5.10.

Evropska komisija je že leta 2018 predlagala ukinitev premikanja ure, ki bi stopila v veljavo z letom 2021, dokončno odločitev pa leta 2019 prepustila državam članicam v pričakovanju, da se med seboj uskladijo in preprečijo zmedo, ki bi se lahko pojavila v delovanju čezmejnih storitev. A članice se niso poenotile, nekatere so se bolj nagibale k stalnemu poletnemu času, druge k zimskemu. Slovenska vlada je bila tako denimo bolj naklonjena stalnemu zimskemu času, hrvaška vlada pa je zaradi pozitivnih učinkov na turizem zagovarjala stalni poletni čas. Dogovora še niso dosegle. Se je pa pred dnevi pojavila nova pobuda skupine evropskih poslancev.

Strokovnjaki za spanje sicer zagovarjajo stalni zimski čas, saj naj bi bil bolj usklajen z našim naravnim ritmom oziroma z našo biološko uro. Evropsko združenje za raziskave spanja v pismu Evropski komisiji navaja, da bi stalni zimski čas “izboljšal spanec, imel pozitivne zdravstvene učinke na srce in telesno težo. Zmanjšala bi se incidenca raka, zmanjšala bi se poraba alkohola in tobaka. Ljudje bi bili psihološko bolj zdravi, izboljšala bi se učinkovitost v šoli in službi.”

Evroposlanci z novo pobudo

44 evropskih poslancev iz različnih političnih skupin – med njimi je tudi slovenski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) – je Evropsko komisijo pred dnevi pozvalo, naj zagotovi ukinitev premikanja ure in pripravi oceno učinka ukinitve premikanja ure. Poudarili so, da bi to omogočilo nadaljevanje pogajanj Sveta EU, torej držav članic, o tem predlogu, je poročala STA.

Nemec je poudaril, da vse glasnejših pozivov evropskih državljank in državljanov Evropska komisija ne sme spregledati, poroča STA. Spomnimo, že leta 2018 je potekalo javno posvetovanje na ravni EU, na katerem je sodelovalo 4,6 milijona evropskih državljanov, 84 odstotkov udeležencev pa je ukinitev premikanja ure podprlo.

Nemec je po poročanju STA izrazil tudi pričakovanje, da pobuda skupine poslancev ne bo obstala v predalih in da bi lahko bil dogovor sprejet še pred jesenskim premikanjem urnih kazalcev na zimski čas. A kot kaže, bomo uro premikali vsaj še naslednjih nekaj let, saj je Evropska komisija v uradnem listu EU objavila časovni razpored poletnega časa do leta 2026, še piše STA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.