Prevaljski gasilci ostali brez opreme: Na takšen način ne moremo več delovati

Slovenija 30. Avg 202311:31 > 14:53 4 komentarji
Prevaljski gasilec posreduje med poplavami
Gasilci Prevalje/Facebook

Prevaljski prostovoljni gasilci so ob tokratnem močnem deževju, ki je znova zajelo Koroško, opozorili, da so tako podhranjeni z opremo, da ne morejo več delati. Poplave so jim vzele vozilo, poškodovale črpalke in cevi, del opreme, ki so jo posodili, pa še ni prišel do njih. "Intervencije se dogajajo iz dneva v dan, v gasilskem domu pa imamo kakšno črpalko, lopate in samokolnice," pravijo. Obrambni minister Marjan Šarec je obljubil, da bo država povrnila stroške nove opreme, zato naj jo takoj naročilo. Vendar gasilci opozarjajo, da ne oni ne občina ne morejo založiti denarja za opremo.

Koroška je bila ob prvi avgustovski ujmi in katastrofalnih poplavah eno najbolj prizadetih območij. Slab mesec po tem Korošci ob močnem deževju znova potrebujejo pomoč gasilcev, ki pa imajo težave z opremo. Prevaljski gasilci so v zapisu na Facebooku opozorili, da so tako podhranjeni z opremo, da žal tako ne morejo več delovati.

Kot so zapisali, jim ob zadnjih intervencijah še vedno niso vrnili izposojene opreme, kot so črpalke, cevi, agregati … Poleg tega imajo toliko uničene opreme, da ne morejo zagotavljati operativne pripravljenosti, kot so jo nekoč. Brez vozila Ford Ranger FVPV-1, ki ga je voda uničila, so že od 4. avgusta, brez ostale opreme prav tako, intervencije pa se, kot so opozorili, dogajajo iz dneva v dan.

“V gasilskem domu imamo samo kakšno črpalko in lopate ter samokolnice,” so opisali razmere. Še vedno nimajo navodil, kako naprej, sprašujejo se tudi, kdo jim bo zagotovil opremo. Gasilci na Prevaljah namreč ocenjujejo, da stroški avgustovskih intervencij in uničenega vozila znašajo okoli pol milijona evrov.

Samo za nujne nakupe cevi, potopnih črpalk, oblek in škornjev bi potrebovali okoli 122.000 evrov, je ocenil njihov poveljnik Andrej Stermec. “Čisto enostavno je to nabaviti, naročiti, a nimamo finančne slike take, da bi nam to omogočala, da bi lahko sami kakorkoli zalagali. Vsi govorijo, da bodo to povrnili, ampak navodil ni dobila ne občina ne mi,” je dejal za STA.

Zato zahtevajo, da se zadeve uredijo čim prej, ali na občinski ali državni ravni. Na dogajanje se je odzval koroški poslanec Jani Prednik, ki je po telefonu o tem govoril z ministrom za obrambo Marjanom Šarcem. Ta je zagotovil, da bo država plačala stroške za novo opremo, zato naj jo gasilci kar takoj naročijo. Navodilo velja tudi za druga društva.

Preklic aktivacije državnega načrta zaščite in reševanja bo stopa v veljavo s četrtkom, Šarec pa gasilska društva poziva, da takoj za tem v aplikacijo Vulkan vnesejo podatke o sodelujočih gasilskih enotah in omenjenih intervencijskih stroških.

Šarec: GZS naj odigra svojo vlogo

Tak sistem je od lanskih požarov na Krasu po Šarčevih besedah utečen, prav zdaj denimo poteka vnašanje podatkov o posredovanju v julijskih neurjih. Minister prav tako zatrjuje, da bo denar na računih gasilskih društev, še preden se bodo iztekli roki za plačilo računov za nakup opreme. Zahteve dobaviteljev po predplačilih pa je ob tem označil za nedopustno.

Marjan Šarec
Žiga Živulović jr./Bobo

Opozoril je tudi, da so dobavni roki za posamezno opremo na trgu dolgi, zato ob tem pričakuje, da bo svojo vlogo kot krovna organizacija odigrala tudi Gasilska zveza Slovenije (GZS), tudi denimo s solidarnostjo pomočjo v obliki opreme v vmesnem času. Ob tem je spomnil, da tudi GZS zbira donacije za uničeno in poškodovano opremo. Denar za slednjo pa bo država zagotovo povrnila, je večkrat zatrdil Šarec. “Je pa seveda treba slediti postopkom, ne moremo kar na lepe oči dajati opreme, ker vemo, da gre za velike denarje, zato želimo biti pri tem pravični,” je poudaril minister.

Hkrati je izpostavil, da izjem pri tem ne morejo delati. Spomnil pa je tudi, da so z razpisom med društva že razdelili 2,8 milijona evrov, sledil bo še en razpis v enaki vrednosti, je napovedal. “Denarja za gasilsko organizacijo je veliko, nismo več leta 2010, ko je bilo stanje drugačno, časi so se spremenili. Je pa res, da je treba, takoj, ko se državni načrt zapre, v akcijo,” je še dejal Šarec.

“V interesu vseh je, da upravičenci povrnjene stroške dobijo čim prej”

Uprava za zaščito in reševanje bo na podlagi aktivacije državnega načrta zaščite in reševanja ob poplavah in zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, uveljavljenega po lanskih požarih na Krasu, predlagala povrnitev intervencijskih stroškov, ki so nastali ob izvajanju nalog za zaščite, reševanje in pomoči, so pojasnili na upravi za zaščito in reševanje.

Kot upravičeni intervencijski stroški sodelujočih gasilskih enot bodo upoštevani:

• stroški nadomestil (refundacije) plače in povračil stroškov med opravljanjem nalog ZRP,

• stroški goriva in maziva (vozila, črpalke, motorne žage, agregati … ),

• stroški popravil poškodovane opreme in nadomestila uničene opreme,

• stroški čiščenja zaščitne gasilske opreme,

• stroški prehrane in napitkov.

Po pojasnilih uprave bo Gasilska zveza Slovenija v aplikaciji Vulkan uredila možnost vnosa intervencijskih stroškov.

Ko bodo prejeli potrebne podatke o stroških od gasilskih enot, bo vlada ugotovila delež upravičenih stroškov, ki bodo nato povrnjeni gasilskim enotam.

“V interesu vseh je, da sredstva za pokritje intervencijskih stroškov reševalnih enot prispejo do upravičencev čim prej, predvidoma v roku enega meseca od vnosa podatkov o intervencijskih stroških. To tudi omogoča, da društva dobijo denar lahko še pred plačilom računov,” so še pojasnili na upravi za zaščito in reševanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje