Vodo za oskrbo slovenske Istre bodo črpali iz reke Unica

Slovenija 22. Jul 202218:55 > 18:56 3 komentarji
Reka Unica
Bor Slana/BOBO

Vlada je potrdila načrt zagotovitve interventnih prevozov vode, ki določa, da bodo zadostne količine pitne vode v slovensko Istro dostavljali prek vodarne Cepki in črpali iz reke Unica.

Vlada je na dopisni seji potrdila načrt zagotovitve interventnih prevozov vode za zagotovitev zadostnih količin pitne vode za oskrbo slovenske Istre. Vodo bodo črpali iz reke Unica in jo dostavljali v vodarno Cepki v bližini Črnega Kala, je sporočil urad vlade za komuniciranje.

Vlada je s sklepom naložila Upravi RS za zaščito in reševanje, da zagotovi potrebna materialna sredstva za črpanje vode in izvaja koordinacijo aktivnosti. Načrt je zaradi motene oskrbe s pitno vodo v slovenski Istri pripravila uprava v dogovoru z javnimi podjetji za oskrbo s pitno vodo.

Rižanski vodovod potrebuje za trenutno oskrbo prebivalcev ter zmanjšano zagotavljanje pitne vode za gospodarske subjekte 5000 kubičnih metrov vode dnevno. Da bi ob nadaljevanju suše zagotovili zadostno količino vode, je zato predviden odvzem surove vode iz reke Unica, blizu naselja Planina. V ta namen bo uprava za zaščito in reševanje zagotovila ustrezne črpalke in kontejner na črpališču. Ker je zajem surove vode iz Unice predviden dolvodno od zajetja Malni, po navedbah vlade ne bo vplival na oskrbo s pitno vodo na območju občin Postojna in Pivka.

Surovo vodo bodo dostavljali v vodarno Cepki v bližini Črnega Kala. Prevoze vode bodo v prvi fazi prioritetno zagotavljali Slovenska vojska in gasilske organizacije, ki jih bo določila uprava za zaščito in reševanje, v nadaljevanju pa bo lahko uprava sklenila pogodbo z zasebnimi prevozniki vode, če razpoložljive zmogljivosti vojske in gasilskih organizacij ne bi zadoščale oz. bi bila sklenitev pogodbe z zasebnim izvajalcem racionalnejša.

Za izvedbo aktivnosti bo po ocenah potrebnih nekaj manj kot 2,857 milijona evrov, ki jih bo zagotovilo ministrstvo za obrambo na proračunskih postavkah uprave za zaščito in reševanje ter Slovenske vojske. Sklep vlade velja do 30. avgusta z možnostjo podaljšanja.

Rešitve v načrtu ne zajemajo zagotavljanja vode za potrebe kmetijstva, je še sporočila vlada.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje