Pri 23 labodih v Prekmurju odkrili ptičjo gripo

Slovenija 01. Feb 202317:17 0 komentarjev
labod, ptičja gripa
Srdjan Živulović/BOBO

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) rejce perutnine in ptic v ujetništvu obvešča, da je bila pri 23 labodih grbcih v Prekmurju potrjena visoko patogena aviarna influenca podtipa H5N1.

V občini Lendava so na isti lokaciji našli 23 poginjenih labodov grbcev.

S kasnejšo analizo so pri poginjenih labodih potrdili visoko patogeno aviarno influenco. Primere okužbe, ki jo poznamo tudi pod imenom ptičja gripa, so do zdaj potrdili tudi v občinah Apače, Lenart, Ptuj, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Piran in Izola.

Za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo, ki jih je sprejelo Državno središče za nadzor bolezni, sporoča UVHVVR.

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja, da takoj obvestijo veterinarja, če zaznajo zmanjšano porabo krme in vode za več kot 20 odstotkov in padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni.

Obvestiti jih morajo tudi o povišanem dnevnem poginu za več kot trikrat od pričakovanega, o pojavu kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki), o pojavu živčnih motenj (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti) ali o posmrtnih spremembah, ki kažejo na aviarno influenco.

Poleg tega uprava sprehajalce oz. obiskovalce parkov in območij, kjer se zadržujejo divje vodne ptice poziva, da jih ne krmijo. “S tem se zmanjša nepotrebno zadrževanje ptic na posameznih mestih ter posledično možnost prenosa virusa med njimi oziroma preko kontaminirane obutve in obleke na perutnino in ptice v ujetništvu,” so sklenili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!