Pridržan slovenski novinar v Iraku: MZZ uspelo vzpostaviti stik z oblastmi

Svet 26. Apr 202220:03 > 13. Maj 2022 10:42 0 komentarjev
Ministrstvo za zunanje zadeve, Mladika
Denis Sadiković/N1

Zunanjemu ministrstvu je uspelo preko veleposlaništva v Ankari vzpostaviti stik z iraškimi oblastmi, po tem, ko naj bi te na severu Iraka aretirale samostojnega novinarja Mateja Kavčiča in nemško kolegico, je poročal Radio Slovenija.

Slovenska ambasada v Ankari je iraškim oblastem konec tedna poslala diplomatsko noto in preverila, ali so slovenskega državljana in novinarja Mateja Kavčiča kakorkoli pridržali oziroma ga imajo v postopkih, kaj mu očitajo in ali lahko na slovenski strani karkoli pojasnijo oziroma pomagajo s kakšnim dokazilom, da je novinar, ki je opravljal svoje delo, je za N1 v ponedeljek povedal vodja konzularne službe Andrej Šter.

Vodja konzularne službe je danes za Radio Slovenija dejal, so v Bagdad sporočili, da gre za slovenskega državljana in da ima veljavno press kartico, kar pomeni, da je novinar. “Če je slučajno dvom, lahko potrdimo, da je novinar,” je še dejal Šter. “Odziv Iračanov je bil zelo splošen, in sicer da bo sestanek oziroma pogovor o tem možen v začetku prihodnjega tedna,” je najnovejše informacije v zvezi s slovenskim novinarjem, ki naj bi ga pridržali skupaj z nemško kolegico, predstavil Šter.

Pridržan naj bi bil pretekli teden

Kot smo poročali, naj bi bil slovenski novinar v Iraku pridržan. Tja se je kot samostojni novinar odpravil januarja, da bi raziskoval kurdsko etnično-religiozno manjšino jazidov. Kavčič je sicer sodelavec Radia Študent (RŠ), ki je iraške oblasti v ponedeljek pozval, naj ga spustijo na prostost. “Ker z njim v tem trenutku nimamo stika, ne moremo potrditi, kakšen je njegov status in česa je obtožen. Morebitno odrekanje statusa novinarja odločno zavračamo,” so zapisali na Twitterju in dodali, da je Kavčič v iraško regijo Sindžar odpotoval pred več meseci kot samostojni raziskovalni novinar, zato iz Iraka ni redno poročal.

V petek je več iraških medijev ob navajanju tamkajšnje tiskovne agencije Shafaq News Agency poročalo, da sta bili med vojaškimi operacijami, namenjenimi preganjanju elementov Delavske stranke Kurdistana (PKK), pridržani dve osebi, ki naj bi s stranko sodelovali. Oba naj bi predali pristojnim organom in prepeljali v prestolnico Bagdad, prav tako naj bi oba trdila, da delata kot novinarja.

Šter je za N1 potrdil, da so se povezali tudi z Društvom novinarjev Slovenije (DNS), katerega član je Kavčič, ki je o aretaciji obvestilo Mednarodno zvezo novinarjev (IFJ), Evropsko zvezo novinarjev (EFJ), Odbor za zaščito novinarjev (CPJ) in organizacijo Novinarji brez meja (RSF). “Pridržanje vsakega novinarja je zaskrbljujoče, zato upamo, da se bo situacija čim hitreje razrešila in bo novinar izpuščen,” so dejali v DNS.

Kdo so jazidi?

Veliko število pripadnikov kurdske etnično-religiozne manjšine jazidov živi na severu Iraka, njihova zgodovina na tem območju pa je polna zatiranja in nasilja. Leta 2014 je skrajna skupina Islamska država zavzela regijo in nad jazidi izvedla genocid. V njem je bilo pobitih pet tisoč ljudi, še danes pa je pogrešanih ali zasužnjenih skoraj tri tisoč žensk in otrok. Štiristo tisoč ljudi je bilo razseljenih, mnogi izmed njih zdaj živijo v begunskih taboriščih, kjer so življenjske razmere ob tveganjih političnega in vojaškega nasilja slabe. 

Turčija je pred tednom dni sporočila, da so njena vojaška letala, helikopterji in brezpilotni letalniki v zračni in kopenski ofenzivi znova napadli kurdske položaje na severu Iraka. Ofenziva je po navedbah Ankare uperjena proti PKK, ki jo Turčija uvršča med teroristične organizacije. Turški zračni napadi na severu Iraka so sicer pogosti in del dlje trajajoče kampanje proti PKK in kurdskim milicam YPG v Iraku in Siriji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!