Kaj nas čaka v tednu novega vročinskega vala

Slovenija 16. Jul 202213:40 > 17. Jul 2022 08:08 0 komentarjev
vročinski val, vročina, morje, sonce
PROFIMEDIA

Na Primorskem se je vročinski val že začel, čez nekaj dni pa bo dosegel tudi preostalo Slovenijo. V sredini prihodnjega tedna se bodo temperature povzpele do 35 stopinj Celzija. Kako dolgo bo vročina vztrajala, še ni jasno, so za N1 povedali na Agenciji RS za okolje (Arso).

Zaradi anticiklona, ki k nam dovaja hladen zrak, smo imeli zadnjih nekaj dni nekoliko bolj prijetno in hladnejše vreme za ta čas. A obeta se nam nov vročinski val, ki bo vrhunec dosegel v sredini prihodnjega tedna. Kako dolgo bo trajal, je za zdaj še prezgodaj govoriti, je za N1 povedal dežurni prognostik na Arso Blaž Šter.

Do vročinskega vala nas tako loči le še nekaj dni, napoved o tem, kako zelo vroče bo, pa je še negotova, je poudaril Šter. Na Primorskem se je vročinski val sicer tako rekoč že začel, saj se temperature že gibljejo okrog 33 stopinj Celzija.

Drugod po Sloveniji še občutimo hladnejši severovzhodni veter, ki pa bo ozračje ohlajal le še do začetka prihodnjega tedna. Temperature bodo v ponedeljek v notranjosti Slovenije dosegle okrog 30 stopinj Celzija, vročina pa se bo od takrat naprej le še stopnjevala. Najbolj očiten temperaturni preskok se bo zgodil s torka na sredo, ko bo temperatura v notranjosti dosegla 35 stopinj Celzija.

Vročina bo nato vztrajala vsaj še do sobote ali nedelje. Kdaj se bo ohladilo, vremenoslovci za zdaj še ne vedo.

Bomo presegli rekorde?

Ali bo vročina rekordna – torej ali bomo presegli kakšen temperaturni rekord – je še nejasno, je dejal Šter. Temperaturni rekordi so v tem delu poletja običajno najpogostejši, predvsem zaradi suše in pregretih tal. Možnost za nove rekorde na določenih temperaturnih postajah ali kakšne nove julijske vročinske rekorde tako zagotovo obstaja.

Ozračje bo razmeroma suho, do vključno srede se nam neviht ni treba bati. Možnosti zanje se bodo povečale od četrtka naprej, a pretežno v alpskem svetu. Tiste, ki bi se morda pojavile v notranjosti, pa ozračja ne bodo ohladile, je še dodal Šter.

Pregreta vsa Evropa

Na pragu vročinskega vala so tudi naši južni sosedi. Na Hrvaškem bodo vrhunec prav tako dosegli sredi prihodnjega tedna s temperaturami, ki se bodo gibale okrog 36 stopinj Celzija.

Prav tako je Velika Britanija prvič izdala rdeče opozorilo pred rekordno vročino, kar pomeni, da obstaja možnost, da bodo temperature na Otoku presegle 40 stopinj Celzija. Medtem po zahodu Evrope v več državah zaradi vročine divjajo tudi siloviti gozdni požari.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!