Prihaja prava zima: nova pošiljka snega in mraz

Slovenija 18. Jan 202313:55 2 komentarja
Zasnežena Ljubljana, sneg, Ljubljana, sneženje, zima
Anastasia Živulović/Bobo

Temperature se bodo v naslednjih dneh nekoliko spustile, zaradi česar bo sneg zmrznil in se še nekaj časa obdržal. Novo pošiljko snega lahko pričakujemo že v četrtek.

Različne vremenske aplikacije zadnje dni napovedujejo izrazito ohladitev, temperature naj bi se proti koncu tedna spustile celo do –10 stopinj Celzija.

Preberite še: Ponekod po Sloveniji močno sneži, plužne službe so že v akciji

A kot pojasnjuje Blaž Šter z Agencije RS za okolje, so napovedi pretirane. Res se bo ohladilo, a se bodo tako nizko temperature spustile v alpskih dolinah in krajih z več jasnine, po večini Slovenije pa najnižje temperature ne bodo pod –5 stopinj Celzija.

Ohladilo se bo zaradi dotoka hladnejše zračne mase, zrak pa se bo še dodatno ohlajal zaradi snega in razjasnitve. Občutek večjega mraza bo zaradi vetra večji na Primorskem. Kljub temu ne gre za nikakršne rekordne temperature, dodaja Šter, saj bodo temperature le malenkost nižje od povprečja.

Veliko bolj zimski dnevi

Sneg lahko po Šterovih napovedih pričakujemo že v četrtek. Plohe lahko ponekod pričakujemo že v sredo čez dan, a bodo te v obliki snega zgolj, če bodo obilnejše. Ob manj izdatnih padavinah bo le deževalo.

Ne glede na to, ali bo snežilo že v sredo ali šele v četrtek, bo sneženje rahlo do zmerno. Po večini Slovenije bo zapadlo okrog pet centimetrov snega. Več ga bo na jugovzhodu Slovenije, kjer ga lahko zapade 10 do 15 centimetrov, pojasnjuje Šter.

Arso opozarja: Ob novozapadlem snegu velika nevarnost plazov

Napovedi za naslednji teden so še negotove, a kot pravi meteorolog, padavin vsaj v drugi polovici naslednjega tedna ni pričakovati. Bo pa sneg zaradi ohladitve pomrznil in se obdržal. Naslednji dnevi bodo torej veliko bolj zimski, kot smo jih letošnjo zimo vajeni.

Preberite še: Povsem drugačna podoba smučišč: “Takšna bi morala biti že za božič”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje