Veter prinesel olajšanje: “Trajalo je, ampak končno je prevetrilo Ljubljano”

Slovenija 21. Dec 202310:22 > 20:51 0 komentarjev
Panorama Ljubljane
Foto: PROFIMEDIA

Slovenske kotline že več dni obremenjuje slaba kakovost zraka. Na Agenciji RS za okolje (Arso) so pomirili, da je danes vendarle na sporedu prevetritev. In res je, kot je na družbenem omrežju X zapisal meteorolog Blaž Šter, je končno prevetrilo Ljubljano. Opazen je tudi strm skok v temperaturi.

V Sloveniji, predvsem v kotlinah, je bila v preteklih dneh izrazito nizka kakovost zraka. Gre za običajen pojav v zimskih dneh. Ko je prevetrenost kotlin majhna, se v njih zaradi kurilnih naprav in drugih izpustov med drugim zadržujejo delci PM2,5 in PM10. Najbolj obremenjujoč zrak pri nas je danes sicer bil v Ljubljani, Trbovljah, Celju in Murski Soboti.

Kot so dopoldne zatrdili na Arsu, pa je bilo na sporedu vendarle izboljšanje. Naše kraje je namreč zajel rahel veter, ki je pozitivno vplival na zadrževanje slabega zraka.

Zvečer je meteorolog agencije za okolje Blaž Šter na družbenem omrežju X zapisal: “Trajalo je, ampak sedaj je končno prevetrilo Ljubljano, vsaj merilno mesto za Bežigradom.” Dodal je, da je to ena glavnih novic, kar se tiče kotlinskega vremena.

Spodbudni so tudi obeti za prihodnje dni. Podobno kritičnih vrednosti, kot smo jih bili deležni v preteklih dneh, namreč ne bo niti konec tedna. Čeprav se bo veter po vikendu umiril, bo inverzija v prihodnjih dneh manjša, kot je bila tokrat.

Zaradi povišanih vrednosti ogrožajočih delcev so na Arsu že v torek izdali opozorilo za večji del Slovenije. “Predlagamo redno spremljanje izmerjenih urnih vrednosti delcev PM10 oziroma indeksa kakovosti zunanjega zraka ter prilagoditev aktivnosti na prostem skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje,” so zapisali na spletni strani. Opozorilo velja tudi danes.

Nacionalni inštitut za javno zdravje ob povečanih koncentracijah škodljivih delcev v zraku sicer priporoča zmanjšanje fizičnih aktivnosti na prostem in izogibanje zadrževanju ob prometnih cestah.

V preteklih dneh so slabo kakovost zraka izmerili tudi v drugih evropskih državah. Med najbolj izpostavljenimi so bile države Zahodnega Balkana. Sarajevo je bilo v torek denimo mesto z najslabšim zrakom na svetu – tu je kakovost zraka zelo slaba tudi danes, ko je na drugem mestu. Med deseterico sta se znašla tudi Beograd in Skopje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!