Prihodnji teden bi lahko močneje snežilo

Slovenija 09. Jan 202319:56 0 komentarjev
zima
PROFIMEDIA

Letošnje leto še čakamo na snežne padavine tudi po nižinah. Ponedeljek je prinesel večjo snežno pošiljko v hribih, nove padavine pa nad Slovenijo prihajajo v četrtek. Takrat bo slabo vreme zelo hitro prečkalo Slovenijo, obilnejše padavine pa bi nas lahko zajele v prihodnjem tednu, a so napovedi še zelo negotove, za N1 napoveduje meteorolog Jure Cedilnik z agencije za okolje (Arso).

Drugi januarski teden se je začel z dežjem po nižinah in sneženjem v višjih legah. Na Kaninu je zapadlo več kot pol metra snega, v nižjih predelih Slovenije pa je po večini deževalo. Pozno popoldne v ponedeljek je sneg pobelil tudi višjeležeče predele Slovenije. Nekatere ceste so že zasnežene, med drugimi ceste čez prelaze Predel, Korensko sedlo, Ljubelj, Jezerski vrh in Pavličevo sedlo. “Cesta čez prelaz Vršič je prevozna samo za osebna vozila z verigami,” so na Twitterju sporočili na Promet.si.

Nekaj snega bo padlo tudi po nižinah, a se po besedah meteorologa Jureta Cedilnika z Arsa ne bo prijel, saj so tla še vedno zelo topla. “Zelo verjetno omembe vredne snežne odeje po nižinah ne bo.

Torek in sreda bosta suha, nove padavine pa nad Slovenijo prihajajo v četrtek. Padalo bo le v četrtek zjutraj, potem pa se bo hitro zjasnilo. Ob severozahodnem vetru bo kar nekaj sonca.

“To bo zelo kratkotrajna, hitra fronta, ki nas bo prešla iz smeri severa oziroma severozahoda. Običajno so fronte s te smeri neugodne v smislu, da bi dobili večjo količino padavin. Naprej bo deževalo, nato bo dež prešel v sneg, zelo hitro bodo padavine ponehale,” je pojasnil Cedilnik.

Tudi četrtkove padavine bodo v nekaterih krajih v obliki snega, vendar bo količina zelo majhna – od pet največ do 10 centimetrov novega snega v višjih legah. “Meja sneženja bo na 500 oziroma 600 metrih nadmorske višine. V Ljubljani bo v najboljšem primeru malo sodre,” je še dodal Cedilnik.

Konec tedna še velika negotovost, a lahko bi tudi obilneje snežilo

Napovedi za konec in začetek tedna so še zelo negotove. Slovenijo bi lahko dosegel “konkreten vremenski dogodek z dežjem in snegom”, vendar je scenarijev še veliko.

“Negotovost je še velika. Prihaja večji prodor vlažnega in nekoliko bolj hladnega zraka v zaključku tedna oziroma prihodnji ponedeljek in torek. Možnosti je še veliko – od močnega sneženja pa tudi do tega, da fronta ne bo tako obilna glede padavin,” je opozoril Cedilnik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!