Afera Smodej: osem žrtev in najmanj trije osumljenci

Slovenija 13. Sep 202216:07 > 16:07 1 komentar

Policija je predstavila potek preiskave kaznivih dejanj s področja spolnega nasilja, neuradno gre za preiskavo, povezano s kulturnikom Dušanom Smodejem. Do zdaj je policija opravila več kot 64 razgovorov, zaznali pa so deset kaznivih dejanj, osem žrtev in identificirali najmanj tri osumljence. Nekatere osebe so tudi v tujini, zato slovenski policisti sodelujejo tudi s tujimi varnostnimi organi.

Direktor Policijske uprave Ljubljana Damjan Petrič je dejal, da preiskava s področja spolnega nasilja poteka že od 20. avgusta naprej, ko so se v javnosti pojavile prve informacije o hudih kaznivih dejanjih spolnega nasilja. Po njegovih besedah posebna skupina policistov in kriminalistov primer aktivno preiskuje.

“Pregledano je bilo več tisoč komentarjev na različnih družbenih omrežjih (3.500 na Instagramu). Na tej podlagi so bile identificirane osebe, ki bi lahko dale koristne podatke v konkretnih primerih,” je dejal Petrič.

Dodal je, da je bil 25. avgusta med drugim opravljen razgovor tudi s pričo, ki je prva navedla določene osebe, ki naj bi bile domnevno žrtve kaznivih dejanj. “Naslednji dan je bilo o zbranih ugotovitvah obveščeno okrožno državno tožilstvo. Policija je pobudo dopolnila na zahtevo tožilstva še z dodatno zbranimi obvestili od 36 oseb,” je dejal.

Do zdaj 64 razgovorov

V postopku so bili zaseženi posnetki video nadzornih kamer in elektronske naprave. “Policisti in kriminalisti so v naslednjih dnevih opravljali razgovore in pridobivali podatke o novih osebah, ki bi lahko dale koristne podatke, sodelovali z državnim tožilstvom, ki je bilo seznanjeno s postopki in ugotovitvami policije,” je dodal Petrič.

Do danes je bilo opravljenih 64 razgovorov s posamezniki, ki bi lahko podali koristne informacije o tem primeru, z nekaterimi so bili razgovori opravljeni tudi večkrat.

Določene žrtve umaknile že podano prijavo

Petrič je dejal, da so se tekom preiskave nekatere osebe izogibale stiku s policijo, prav tako pa so  določene žrtve že podano prijavo umaknile.

“Ne glede na to, gre za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja, zato policija z zbiranjem informacij in drugimi preiskovalnimi opravili nadaljuje. Dodajamo še, da se nekatere osebe nahajajo tudi v tujini, zato sodelujemo tudi s tujimi varnostnimi organi,” je povedal Petrič.

Do zdaj so tako na podlagi razlogov za sum odkrili osem oškodovancev za deset primerov kaznivih dejanj iz poglavij zoper življenje in telo, spolno nedotakljivost, zoper človekovo zdravje in zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, najmanj treh osumljenih oseb. “Od določenih smo tudi že zbrali obvestila in izvajamo  nadaljnje postopke. V dosedanji preiskavi je bilo ugotovljeno, da so bila kazniva dejanja  (razen premoženjskih kaznivih dejanj) storjena preteklih letih, najstarejše pred 35 leti,” je še pojasnil Petrič in dodal, da so v navedenih primerih žrtve in osumljenci teh dejanj znani.

Razstavni prostor Fotopub že dvakrat porisali

Direktor Fotopub Dušan Josip Smodej, ki je prostore odprl tudi v Ljubljani ob Tivolski cesti, naj bi bil vpleten v spolne in finančne zlorabe. Številne izpovedi domnevnih žrtev so se pred tedni začele pojavljati na družbenem omrežju Instagram na profilu pod imenom proti_nasilju_dusana_smodeja, v anonimnih pričevanjih pišejo tudi o  nezaželeni omamljenosti deklet, ki naj bi bila tudi spolno zlorabljena. Instagram profil je bil sicer v preteklih tednih dvakrat umaknjen in nato znova aktiviran.

Razstavni prostor Fotopub, v katerem naj bi se dogajale zloglasne zabave kulturnika Smodeja, so sicer v zadnjem času že drugič porisali. Konec avgusta so napis Fotopub spremenili v obup, zdaj pa so še na stekla napisali še več napisov v podporo domnevnim žrtvam.

Fotopub Fotopub
Aljaž Uršej/N1
Fotopub Fotopub
Aljaž Uršej/N1
Fotopub Fotopub
Aljaž Uršej/N1
Fotopub Fotopub
Aljaž Uršej/N1
Fotopub Fotopub
Aljaž Uršej/N1
Fotopub Fotopub
Aljaž Uršej/N1
Fotopub Fotopub
Aljaž Uršej/N1
Fotopub Fotopub
Aljaž Uršej/N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje