Pripravite se: Slovenijo bo pobelil sneg

Slovenija 07. Dec 202121:30 > 21:52 0 komentarjev
Sneg
Fotografija je simbolična. PROFIMEDIA

V sredo bo v večjem delu notranjosti države snežilo, ponekod lahko zapade do 30 centimetrov snega. Prehodno bosta v četrtek, zaradi hladnejšega zraka pri tleh, možna poledica in sneg. Na Upravi za zaščito in reševanje so zato pripravili nekaj nasvetov, da vas pestro vremensko dogajanje ne bo ujelo kot 'strela z jasnega'. Tudi na policiji opozarjajo, da bo novozapadli sneg lahko povzročal težave v cestnem prometu.

Pred nami je vremensko zelo pester dan. V večjem delu notranjosti države bo snežilo. Po nižinah lahko pričakujemo vsaj deset centimetrov snega, na vzhodu Slovenije pa morda nekaj centimetrov manj. Glavnina padavin bo v zahodni polovici Slovenije, tudi v osrednjem delu države. Zlasti v hribovitem svetu zahodne oziroma severozahodne Slovenije bo sneženje obilnejše, saj lahko zapade med 30 in 40 centimetrov snega. Glavnina padavin bo zvečer in v noči na četrtek. Se bodo pa krajevne plohe zlasti v zahodni Sloveniji pojavljale tudi v petek.

Na jugu države bo zvečer začel pritekati topel zrak, zato lahko v teh delih Slovenije dežuje (Kočevsko, ponekod na Notranjskem). Ker bo deževalo oziroma bo sneg prehajal v dež, lahko nastane tudi poledica. Temperature bodo pri tleh pod lediščem, v višinah pa nad lediščem, zato bo deževalo pri negativnih temperaturah. Ob morju bo zelo vetrovno, saj bo pihal okrepljen jugo. Trenutna napoved še kaže, da bodo v Kvarnerju močnejši sunki vetra dosegali tudi hitrost nad 100 kilometrov na uro, neobičajno vetrovno za to smer vetra pa bo tudi na slovenski obali. Kot kaže napoved, lahko veter doseže hitrost tudi 80 kilometrov na uro.

V četrtek bo večinoma oblačno, občasno bo še snežilo, na Primorskem deževalo. V petek in soboto bo pretežno oblačno in večinoma suho, kažejo napovedi Agencije za okolje (Arso).

Poglejte tudi, kaj kaže radarska slika padavin.

Da vas vreme ne bo ujelo nepripravljene, so na Upravi za zaščito in reševanje pripravili nekaj nasvetov:

  • Okoli stanovanjske stavbe odstranite suha drevesa oziroma oklestite veje, ki bi se pod težo snega ali žleda lahko zlomile.
  • Pripravite pesek in sol za posipanje zaledenelih površin ter orodje za odstranjevanje snega.
  • Že med sneženjem preventivno čistite poti in površine, ki jih uporabljate; po zaledenelih in zasneženih poteh hodite previdno.
  • Pozorni bodite na pokanje vej, izogibajte se hoji pod drevesi in pod njimi ne parkirajte vozil.
  • Ne zadržujte se v bližini električnih daljnovodov, ne dotikajte se pretrganih kablov in drugih delov napeljav, saj so lahko pod napetostjo.
  • Na pot se odpravite le, če je nujno.
avto zima
PROFIMEDIA

Priporočila za vožnjo v zimskih razmerah

Ker se bodo številni zaradi obveznosti odpravili na pot, na policiji opozarjajo, da bo novozapadli sneg lahko povzročal težave tudi v cestnem prometu. “Voznike opozarjamo, naj preverijo zimsko opremo na vozilih in prometne razmere na relaciji, na katero se podajajo. Svetujemo tudi, naj se na pot vozniki odpravijo pravočasno in le, če se morajo. Udeleženci v prometu naj bodo na cesti previdni in svojo vožnjo prilagodijo razmeram na cesti,” so zapisali na policiji.

  • Hitrost vozila zmanjšajte in jo prilagodite razmeram ter stanju vozišča.
  • Povečajte varnostno razdaljo med svojim vozilom in vozilom, ki vozi pred vami.
  • Zavirajte narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko.
  • Ne spreminjajte smeri vožnje sunkovito, saj vsako tako ravnanje lahko povzroči zanašanje vozila. Podobno velja tudi za sunkovito speljevanje.
  • Zelo pomembna je izbira pravilnega prestavnega razmerja, ker lahko premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrsavanje pogonskih koles in zanašanje vozila.
  • Vozite čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti.
  • Posebej bodite pozorni na izpostavljene dele ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica.
  • Računajte z daljšim časom potovanja, zato se od doma odpravite prej kot običajno.
  • Med vožnjo bodite zbrani, predvsem pa strpni do drugih udeležencev v prometu. V takih razmerah so še posebej pomembni vozniška kultura, etika in solidarnost.
  • Pred vožnjo dobro očistite vsa stekla in poskrbite, da se z vozila ne bodo raztresali sneg, led, voda ali druge snovi.
  • Vse aktualne prometne informacije lahko spremljate na prometnoinformacijskem centru. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!