Koliko snega lahko pričakujemo

N1 video 07. Dec 202109:09 > 11:55 0 komentarjev

V sredo zvečer bo v večjem delu države snežilo. Po nižinah lahko zapade približno deset centimetrov snega, v hribovitem svetu pa tudi 30 ali celo 40. Ker večje otoplitve ni na vidiku, bi se lahko sneg obdržal.

V sredo se bo po jasnem in ponekod meglenem jutru čez dan od zahoda pooblačilo. Popoldne bodo v zahodni polovici Slovenije že manjše padavine, ki se bodo zvečer okrepile in razširile nad vso državo. Na Primorskem bo deževalo, drugod tudi po nižinah večinoma snežilo. Najnižje jutranje temperature bodo od –10 do –4, ob morju okoli 1, najvišje dnevne od –2 do 4, na Primorskem do 10 stopinj Celzija, kaže napoved Agencije RS za okolje (Arso).

Po nižinah deset centimetrov snega …

Meteorolog Blaž Šter je za N1 povedal, da so se napovedi v zadnjih dneh spreminjale, trenutno pa kaže, da bo jutri v večjem delu notranjosti države snežilo. Po nižinah lahko pričakujemo vsaj deset centimetrov snega, na vzhodu Slovenije pa morda nekaj centimetrov manj.

… v hribovitem svetu 30 centimetrov

Glavnina padavin bo v zahodni polovici Slovenije, tudi v osrednjem delu države. Zlasti v hribovitem svetu zahodne oziroma severozahodne Slovenije pa bo sneženje obilnejše, saj lahko zapade tudi med 30 in 40 centimetrov snega. Šter dodaja, da bo glavnina padavin padla jutri zvečer in v noči na četrtek. Se bodo pa krajevne plohe zlasti v zahodni Sloveniji pojavljale tudi v petek.

Na jugu države nevarnost poledice

Na jugu države bo začel že v sredo zvečer pritekati topel zrak, zato lahko v teh delih Slovenije dežuje (Kočevsko, ponekod na Notranjskem). Ker bo deževalo oziroma bo sneg prehajal v dež, lahko nastane tudi poledica. Kot je pojasnil meteorolog, bodo temperature pri tleh pod lediščem, v višinah pa nad lediščem, zato bo deževalo pri negativnih temperaturah.

Na Obali močan veter

Ob morju bo zelo vetrovno, saj bo pihal okrepljen jugo. Šter pravi, da napoved kaže, da bodo v Kvarnerju močnejši sunki vetra dosegali tudi hitrost nad 100 kilometrov na uro, neobičajno vetrovno za to smer vetra pa bo tudi na slovenski obali. Kot kaže napoved, lahko veter doseže hitrost tudi 80 kilometrov na uro.

Na vprašanje, ali lahko v prihodnjih dneh pričakujemo še več padavin, Šter odgovarja, da obilnejših padavin ni na vidiku, bodo pa tudi v petek krajevne plohe. Ker ne bo občutne otoplitve, bi se lahko sneg po nižinah obdržal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!