Programski svetniki RTV ne soglašajo z imenovanjem Gorščak za direktorico TVS

Slovenija 23. Maj 202218:04 > 22:07 6 komentarjev
Natalija Gorščak
Žiga Živulovič jr./BOBO

Programski svet zavoda RTV ni podal soglasja k imenovanju Natalije Gorščak za direktorico Televizije Slovenije (TVS) za štiriletni mandat.

Medtem ko na RTV poteka stavka zaposlenih, so programski svetniki razpravljali o soglasju k imenovanju Natalije Gorščak za direktorico Televizije Slovenije (TVS). Predlog o predhodnem soglasju je na Programski svet RTV Slovenija naslovil generalni direktor Andrej Grah Whatmough. Soglasje k imenovanju Gorščak je podalo osem članov, proti jih je bilo pet, deset jih je bilo vzdržanih, dva pa navzoča, kar pomeni, da Gorščak soglasja ni dobila.

Da bi podali soglasje, bi moralo za glasovati vsaj 15 članov od 29-članskega sveta. Gorščak se je na vnovični razpis prijavila edina v skladu s pravili. Na razpis sta sicer prispeli dve prijavi, vendar je bila v skladu z zahtevami le prijava Gorščak, druge prijave, ki je bila poslana po elektronski pošti, pa niso obravnavali.

Gorščak je v predstavitvi povedala, da je proti delitvi televizijskega informativnega programa na dve enoti, kar predvideva predlog statutarnih sprememb. Informativne oddaje, ki jih je programsko-produkcijski načrt zavoda za letos ukinil oziroma prestavil na drugi kanal, bi vrnila. Opozorilno stavko novinarjev na zavodu pa podpira. “Moji sodelavci so profesionalci. Ko stavka toliko profesionalcev, se je treba zamisliti,” je dejala.

Na mestu direktorice je Gorščak že bila, nato pa jo je lanskega avgusta Grah Whatmough razrešil, ker po njegovem mnenju ni ukrepala denimo ob opozorilih o nizki gledanosti. Za v. d. direktorja je bil nato imenovan Valentin Areh, ki se na zadnji razpis ni prijavil. Vodenje TV Slovenija je po preteku Arehovega polletnega mandata kot v. d. v tem času prevzel generalni direktor.

Programski svet RTVS za vrnitev nekaterih televizijskih oddaj na prvi program

Programski svet Radiotelevizije Slovenija je soglašal s spremembo programsko-produkcijskega načrta in spremenjeno programsko shemo Televizije Slovenija za letos, po kateri bodo novo informativno oddajo Panorama na drugem programu začeli predvajati 30. maja. Spremembe določajo tudi prenos oddaje Utrip z drugega na prvi televizijski program. Oddaja Zrcalo tedna pa bo v skladu s spremembo na sporedu v nedeljo na prvem televizijskem programu in ne več v soboto na drugem programu. Tudi oddaja Intervju bo znova umeščena v okvir sheme prvega televizijskega programa.

Medtem bo število televizijskih oddaj Tarča in Studio City takšno, kot je določil že novembra lani sprejeti programsko-produkcijski načrt, je povedal generalni direktor Grah Whatmough. Na vprašanje predstavnikov zaposlenih v svetu, kdo bo vodil Studio City, pa je dejal, da tega ne ve, saj gre za uredniške odločitve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje