Prošnje študentov uslišane: subvencija za prehrano se bo zvišala

Slovenija 10. Jan 202318:17 1 komentar
N1

Po nedavnem zvišanju cen študentske prehrane so na ministrstvu za delo napovedali dvig subvencije. Ta bo po marčevski redni uskladitvi z inflacijo doživela še eno zvišanje in bo znašala najmanj 4,50 evra. Ministrstvo pri tem obljublja še nekatere druge spremembe na področju študentske prehrane.

Na ministrstvu za delo, družino, enake možnosti in socialne zadeve bodo dvignili subvencije študentske prehrane. Dvig bo po njihovih načrtih potekal v dveh korakih, in sicer se bo najprej marca v sklopu redne uskladitve z inflacijo subvencija dvignila za približno 35 centov. Na ministrstvu pa napovedujejo, da bodo po tej uskladitvi subvencijo še dodatno povišali na najmanj 4,50 evra. Kot so sporočili, bodo k pripravi novele zakona o subvencioniranju študentske prehrane, ki ureja višino nadomestila, pristopili čim prej.

Na ministrstvu napovedujejo tudi še nekatere druge popravke zakona. Preučili bodo možnost zakonske omejitve najvišje možne cene študentskega obroka, ki bi služila čezmernim podražitvam. Poleg tega bodo tudi preučili pogoje izvajanja razpisa in možnosti zagotavljanja bolj kakovostnih in zdravih obrokov ter se zavzeli za prenovo trenutnega sistema.

“To bi storili tudi s spodbujanjem vzpostavljanja izgradnje novih javnih menz, ki bi na neprofiten način zagotavljale dostopne kakovostne in polnovredne obroke vsem študentkam in študentom,” so zapisali na ministrstvu za delo.

Ob tem pa so napovedali tudi ostrejši nadzor ponudnikov študentske prehrane. Za nadzor je sicer pristojna Študentska organizacija Slovenije (ŠOS), s katero se bodo predstavniki ministrstva v sredo dogovorili glede okrepljenega inšpekcijskega nadzora. Občutno povišanje cen študentskih obrokov je študente prizadelo po 1. januarju, ko sta v veljavo stopili dve pomembni spremembi. Višina subvencije se je zvišala z 2,82 na 3,50 evra, ob tem pa se je povišala tudi maksimalna cena obroka, s 7 na 9 evrov. Zaradi dražjih surovin pa so cene v okviru najvišje dovoljene vrednosti povišali tudi gostinci.

Preberite še: Študente po novem letu presenetil dvig cen: za kosilo prvič več kot pet evrov

Subvencija se je že povišala, vendar študent za obrok plačuje dober evro več

Po podatkih ŠOS se je povprečna vrednost obroka s 1. januarjem zvišala za 1,76 evra. Ker pa se je z novim letom zvišala tudi subvencija, študenti od takrat za posamezni obrok povprečno odštejejo “le” 1,08 evra več.

Na zvišanje maksimalne cene so pred uveljavitvijo morali pristali v ŠOS. Kot so pred tednom pojasnili za N1, so želeli s spremembami ponudnike spodbuditi, da se v sistem vključijo oziroma v njem ostanejo. Ti so namreč že leta izstopali iz sistema subvencionirane študentske prehrane, saj so na študentskih obrokih ponekod poslovali z minusom in se jim nudenje prehrane študentom pogosto ni izplačalo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje