Protikandidati Pirc Musar še vedno ogorčeni, tudi poziv k njenemu umiku

kampanja1
BOBO / FACEBOOK

Navodilo ministrstva za notranje zadeve upravnim enotam in petim ministrstvom, naj naslov, na katerem Nataša Pirc Musar zbira obrazce podpore volilcev za svojo predsedniško kandidaturo, objavijo v uradnih prostorih na vidnem mestu, je pri mnogih drugih kandidatih sprožilo nezadovoljstvo in celo ogorčenje. Zanimalo nas je, ali bodo tudi oni na MNZ naslovili zaprosilo za objavo svojega naslova.

Kot smo poročali v četrtek, je ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) upravnim enotam in petim ministrstvom na prošnjo Nataše Pirc Musar poslalo navodilo, naj v uradnih prostorih na vidnem mestu objavijo naslov, na katerem volilni štab Pirc Musar prejema obrazce podpore volilcev njeni kandidaturi za predsednico države. Ministrstva je še pozvalo, da informacijo o njenem naslovu predajo diplomatsko-konzularnim predstavništvom oziroma zavodom, bolnišnicam, domovom za starejše in drugim ustanovam. V političnih krogih, zlasti v SDS, je završalo – ravnanje MNZ so ocenili kot vstop ministrstva v kampanjo zbiranja podpisov za Pirc Musar. “Popolnoma jasno je, da bi morali pristojni organi na teh mestih in uradnih portalih objaviti naslove vseh štabov kandidatov, ki zbirajo podpise, če objavijo enega. Ne glede na ‘prošnje’. Naslov Musar so objavili zato, ker pač nima dovolj podpisov,” je na Twitterju zapisal prvak SDS Janez Janša. V nasprotju s svojo stranko SDS Anže Logar, ki je v treh dneh zbral 12.000 podpisov volilcev za svojo kandidaturo, dopisa MNZ ni problematiziral. V četrtkovi oddaji Tarča na TVS se je strinjal z navedbami MNZ, da je poziv zakonit. V današnjem soočenju s Pirc Musar v  N1 STUDIO  pa je Logar dejal,  da ga preseneča hitrost odziva ministrstva za notranje zadeve in drugih organov na dopis Pirc Musar.  Poudaril je, da so institucije že naslednji dan dobile navodilo o objavi njenega naslova, in izpostavil vprašanje, ali bi do takšne naglice prišlo tudi v primeru,  če bi “povprečni državljan” od MNZ želel, da naredi neko upravno dejanje.  “Strinjam se, da bi lahko MNZ ravno zaradi videza nepristranskosti o prošnji Nataše Pirc Musar obvestilo vse kandidate in jih pozvalo, naj se na primer v enem dnevu izrečejo, ali želijo, da so tudi njihovi naslovi objavljeni v bolnišnicah, zavodih, zaporih …,” je dodal Logar.

Na ministrstvu so namreč pojasnili, da bodo na enak način kot Pirc Musar obravnavali tudi druge predsedniške kandidate, če bodo od njih prejeli zaprosila za objavo naslova. Poudarili so še, da sami nimajo podatkov, kdo bo zbiral podpise podpore in na kateri naslov državljani lahko podpise posredujejo, zato v skladu z usklajeno prakso iz preteklosti te podatke vsem deležnikom v postopku potrjevanja obrazcev podpore posredujejo na izrecno zaprosilo kandidatov. Ob tem pa so zanikali, da bi z dopisom privilegirali eno kandidatko.

A več kandidatov, ki tudi zbirajo podpise podpore volilcev za predsedniško kandidaturo, ministrstvo s temi navedbami ni pomirilo. Poziv o objavi naslova Nataše Pirc Musar so kot diskriminatoren nemudoma označili v zunajparlamentarni stranki Resnica Zorana Stevanovića in na MNZ naslovili zaprosilo, naj se v uradnih prostorih objavi tudi naslov njihove kandidatke, ginekologinje Sabine Senčar. 

Bodo tudi drugi, ki so doslej napovedali, da se podajajo v predsedniško tekmo, oddali zaprosilo?

Zaprosilo o objavi naslova nameravajo na ministrstvo v kratkem poslati tudi iz štaba kočevskega župana Vladimirja Prebiliča. “Kot smo že včeraj povedali, bi sicer pričakovali, da bi ministrstvo to naredilo za vse predsedniške kandidate z znanimi podatki. Bili smo v stiku z upravnimi enotami, ko smo pridobivali potrebna soglasja, tako da informacijo z naslovom gospoda Prebiliča imajo,” so nam dejali v Prebiličevem štabu.

Ivo Vajgl pobude za objavo naslova v uradnih prostorih in za pošiljanje njegovega naslova v bolnišnice, domove za starejše, zapore … najbrž ne bo podal. Še vedno namreč meni, da je šlo pri navodilu MNZ za zlorabo, ki si je državna institucija ne bi smela privoščiti. Kot je dejal za N1, pa ima tudi moralne pomisleke, ali je korektno z aktualno politiko vznemirjati ljudi, ki so se umaknili v domove za starejše, iskati podpornike v zaporih pa se mu zdi “ne samo banalno, temveč popolnoma zavržno”.

Vajgl je sicer že v četrtek ocenil, da je namen pobude volilnega štaba Nataše Pirc Musar, da bi imela ta v postopku prednost pred drugimi kandidati, kar je moralno sporno početje. Kot bivši dolgoletni diplomat in kot nekdanji zunanji minister se ne spomni, da bi zahteva o objavi naslova kandidata kadarkoli prišla na diplomatsko predstavništvo. “Ne predstavljam si tudi, kako bi bilo videti, če bi morale vse bolnišnice, vsi domovi za starejše, vsi zapori … izobešati naslove vseh kandidatov, ki bi si to zaželeli,” je še dodal Vajgl.

Iz volilnega štaba glasbenika in humanitarca Gregorja Bezenška mlajšega so sporočili, da za pridobivanje podpisov podpore uporabljajo le pristope, ki so skladni z veljavno zakonodajo. “Dokler ne bo pravno povsem jasno in razčiščeno, nimamo namena uporabiti pristopa, ki so se ga v zadnjih dneh poslužili nekateri drugi predsedniški kandidati, ki so na Ministrstvo za notranje zadeve naslovili dopis, da se v določenih javnih ustanovah objavi njihov naslov, na katerem zbirajo overjene podpise,” so še sporočili.

Kot kritično in neprimerno pa je dejanje MNZ označil predsedniški kandidat Nove socialdemokracije Andrej Magajna. Za N1 je povedal, da sam zaprosila ne bo oddal, saj se mu to ne zdi regularno. “Že prej bi morala obstajati neka pravila oziroma bi moralo biti zapisano v zakonu, kako se obvešča volilce o naslovu zbiranja podpisov kandidatov. Da so objavili podatke zgolj ene kandidatke, je nedopusten presedan. To je diskriminatorno do vseh drugih, ki smo napovedali kandidaturo,” meni Magajna.

Prepričan je tudi, da so številni kandidati prikrajšani, saj mnogi mediji že pred uradno vložitvijo kandidatur favorizirajo le določene kandidate, drugim pa ne dajo priložnosti, da bi se predstavili.

Najbolj ostra do ravnanja volilnega štaba Nataše Pirc Musar in notranjega ministrstva pa je Nina Krajnik. “Sedaj se z zadevo manipulira v smeri, da imamo vsi kandidati pravico zahtevati objavo naslova, v resnici pa je bilo ravnanje MNZ groba kršitev ustave in zakonodaje,” je poudarila. Krajnik, kot nam je dejala, v te manipulacije ne namerava privoliti in želi obvarovati ustavno demokracijo, zato ne bo podala pobude MNZ, da se tudi njen naslov objavi v uradnih prostorih upravnih enot in ministrstev. “Politične usluge, ki jih je bil deležen volilni štab Nataše Pirc Musar, niso samo neetične in nemoralne, temveč so kršitev enakopravnosti kandidatov. Da je izvršna oblast vpletena v promocijo enega kandidata, ne da bi obvestila ostale kandidate o teh možnostih, pa je tudi prvovrsten političen škandal – to je v nasprotju z ustavno pravico poštenega izvajanja volilne pravice,” je poudarila Nina Krajnik.

Pirc Musar celo poziva, da se ogradi od svoje kandidature in da od nje odstopi. Krajnik še napoveduje, da nameravajo v prihodnjih dneh odpreti veliko javno razpravo, kaj ravnanje MNZ pomeni za predsedniške volitve in za ustavno demokracijo v Sloveniji. Ne dvomi, da bo ta razprava zelo pomembna, saj bo, kot pravi, temeljila na mnenjih bivših ustavnih sodnikov Petra Jambreka in Toneta Jerovška, ki sta podpornika njene kandidature. Jambrek je sicer na včerajšnji novinarski konferenci Nine Krajnik po poročanju STA ocenil, da gre pri dopisu MNZ za privilegiranje ene kandidatke, in “pričakovano bi bilo”, da bi bila ministrica deležna ustavne obtožbe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje