Prvaki strank koalicije volilce pozvali, naj glasujejo za kandidate leve sredine

Slovenija 01. Dec 202217:51 0 komentarjev
Koalicija
Borut Živulovič/BOBO

Prvaki koalicijskih strank so pozvali volilce k udeležbi na nedeljskih lokalnih volitvah, ko bodo v 47 občinah v drugem krogu izbirali župane oziroma županje. Volilce so pozvali, naj svoj glas oddajo za županske kandidate leve sredine.

Koalicijske stranke – Gibanje Svoboda, Socialni demokrati (SD) in Levica – so volilce pozvale k udeležbi na drugem krogu lokalnih volitev. Ta bo potekal v (mestnih) občinah, kjer župana oziroma županje niso izvolili v prvem krogu.

“V nedeljo, 4. decembra 2022, nas čaka še zadnja v nizu volilnih odločitev, ki so zaznamovale leto 2022 in s katerimi ste jasno sporočili, da si želite spoštljivo, demokratično in k ljudem naravnano politiko,” je koalicija zapisala v sporočilu, pod katero so se podpisali prvaki vseh treh strank, Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec. Volilce so ob tem pozvali, naj podrejo “kandidatke in kandidate, ki se zavzemajo za vrednote in vizijo družbe, za kakršne ste se izrekli na volitvah v iztekajočem se letu”.

Predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob je bil, kot smo že pisali, dan po prvem krogu lokalnih volitev zadovoljen z rezultatom, ki ga je dosegla njegova stranka, pri čemer pa je kot posebej pomembno izpostavil veliko število svetnikov v mestnih občinah. Golobova stranka je namreč v mestnih in občinskih svetih dobila 402 mesti, kar jo je po številu svetnikov uvrstilo na drugo mesto (za SDS, ki je dobila 494 svetnikov).

Stranka Gibanje Svoboda je sicer v prvem krogu stranka dobila le eno županjoAlenko Kovač, ki je v prvem krogu slavila v Osilnici.

Kandidati katere od koalicijskih strank oziroma kandidati, ki jih je podprla vsaj ena od treh strank koalicije, se bodo v drugem krogu za župansko funkcijo med drugim potegovali v mestnih občinah. Gibanje Svoboda in SD sta v Mariboru podprla dosedanjega župana Saša Arsenoviča, ki se bo v nedeljo pomeril z nekdanjim županom Francom Kanglerjem (njega pred drugim krogom ga je podprla največja opozicijska stranka SDS).

V stranki Gibanje Svoboda in Levici so v Celju podprli kandidata Matija Kovača, ki bo v tej mestni občini meril moči z dolgoletnim županom Bojanom Šrotom. Kandidat SD Damjan Anželj se bo v Murski Soboti pomeril proti Andreju Mešiču, ki ga podpira SDS, v Novi Gorici pa se bo dosedanji župan Blaž Miklavič pomeril s kandidatom Gibanja Svoboda Samom Turelom.

Kandidatu stranke SD in dosedanjemu županu Matjažu Rakovcu se medtem obeta ponovna izvolitev v Kranju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!