Purgar odstopil kot predsednik Društva za promocijo tradicionalnih vrednot

Slovenija 08. Sep 202120:11 > 20:13 1 komentar
Protest kulturnikov
Borut Živulović/BOBO

Urban Purgar je odstopil kot predsednik Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, potem ko so s Pravne mreže za varstvo demokracije sporočili, da so sprožili postopek za prepoved delovanja omenjenega društva. Razlog so bile Purgarjeve izjave, s katerimi spodbuja narodno, rasno in drugo neenakopravnost.

Urban Purgar je danes odstopil s funkcije predsednika Društva za promocijo tradicionalnih vrednot. Na Twitterju je objavil odstopno izjavo, v kateri je zapisal, da je odločitev sprejel, potem ko se “članstvo društva ni strinjalo z nekaterimi izjavami, ki sem jih objavil na družbenem omrežju in ki so jih določeni mediji vzeli iz konteksta ter uporabili proti meni in društvu”.

“Glede na to da je delovanje društva v mojem interesu, saj sem mnenja, da lahko veliko doprinese slovenski družbi, ne želim, da medijski pogrom nad menoj vpliva na delovanje društva, člane društva in odnose med njimi in oblati njegovo ime,” je še zapisal Purgar.

Z zapisanim se je odzval na številne pozive, tudi nekaterih vidnih politikov, naj ministrstvo za kulturo omenjenemu društvo odvzame status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture, potem ko je na Twitterju zapisal “Hitler je heroj”.

Na ministrstvu za kulturo, ki ga vodi Vasko Simoniti, so vztrajali, da zakonske podlage za to ni in da je bil status podeljen v skladu z zakonodajo. Direktor Centra nevladnih organizacij (Cnvos) Goran Forbici je minuli teden za N1 ocenil, da bi bilo društvu lažje prepovedati delovanje zaradi širjenja nestrpnosti in razpihovanja sovraštva kot pa mu odvzeti že podeljeni status.

Pravna mreža za demokracijo je 17. avgusta na vrhovno državno tožilstvo vložila prijavo, s katero zahtevajo sprožitev sodnega postopka za prepoved delovanja društva. Kot so zapisali v Pravni mreži, zakon o društvih določa, da ni dovoljeno ustanoviti društva, katerega namen, cilji ali dejavnost spodbujajo k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti, razpihovanju narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti oziroma spodbujajo k nasilju ali vojni. Kot glavni razlog za prepoved društva so navedli javno objavljene izjave Purgarja, s katerimi ta širi nestrpnost in ki “kot predsednik društva zastopa društvo in njegove interese”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje