Pravna mreža vložila predlog za izbris Purgarjevega društva

Slovenija 03. Sep 202115:41 > 08. Sep 2021 20:15 1 komentar
Protest kulturnikov
Borut Živulović/BOBO

Pravniki iz Pravne mreže za varstvo demokracije so na vrhovno državno tožilstvo vložili prijavo, s katero zahtevajo sprožitev sodnega postopka za prepoved delovanja Društva za promocijo tradicionalnih vrednot.

Iz Pravne mreže za varstvo demokracije so sporočili, da so 17. avgusta na vrhovno državno tožilstvo vložili prijavo, s katero zahtevajo sprožitev sodnega postopka za prepoved delovanja Društva za promocijo tradicionalnih vrednot. Gre za postopek, v katerem tožilstvo vloži tožbo za prepoved delovanja društva pri upravnem sodišču, ki odloči o izbrisu.

Spomnimo, da je ministrstvo za kulturo, ki ga vodi Vasko Simoniti, društvu pred nekaj meseci podelilo status nevladne organizacije v javnem interesu. Njegov predsednik Urban Purgar je pred približno mesecem dni na Twitterju objavil zapis “Hitler je heroj”, zaradi česar so se začeli vrstiti pozivi, naj ministrstvo društvu odvzame status. Vendar pa, kot smo poročali včeraj, ministrstvo tega ne namerava storiti.

Društvo ne sme razpihovati sovraštva in nestrpnosti

Kot so zapisali v Pravni mreži, zakon o društvih določa, da ni dovoljeno ustanoviti društva, katerega namen, cilji ali dejavnost spodbujajo k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti, razpihovanju narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti oziroma spodbujajo k nasilju ali vojni. Prav tako zakon določa prepoved delovanja društva, kadar se ti nameni, cilji ali dejavnosti pojavijo pri že obstoječem društvu. Na podlagi tega ocenjujejo, da so izpolnjeni pogoji za začetek postopka prepovedi delovanja omenjenega društva.

“Društvo in njegove interese zastopa predsednik društva; v primeru Društva za promocijo tradicionalnih vrednot je to Urban Purgar. Iz njegovih javno objavljenih izjav jasno izhaja, da je njegov interes spodbujanje narodne in rasne in druge neenakopravnosti, kar je nemogoče ločiti od interesov samega društva. Društvo zastopa tudi na družabnih omrežjih (npr. twitter), kjer ima poleg svojega imena zapisano tudi, da je predsednik Društva za promocijo tradicionalnih vrednost.

Predsednik predstavlja društvo z vsemi svojimi izjavami na twitterju, kar pomeni, da njegovih izjav ne moremo ločiti na zasebne izjave in izjave, ki jih poda kot predsednik društva. To izhaja tudi iz načina njegovega pisanja, saj o društvu večkrat piše v prvi osebi ednine ali v prvi osebi množine. Ko je več politikov javno pozivalo naj se društvu odvzame status v javnem interesu, je zapisal “Meni, bi pa status uzemali, pokvarjenci”. V odgovoru poslanki Državnega zbora Nataši Sukič, ki je zahtevala, da se društvu odvzame status, je predsednik društva zapisal, da izpolnjujejo (prva oseba množine) vse pogoje za pridobitev statusa. V nekem drugem tvitu, pa je zapisal “Vsak, ki bo udrihal čez nas, predvsem pa razni politiki ki nam želijo odvzeti status, naj se pripravijo na medijski linč”.”

Pravna mreža za demokracijo

Namen zakonske omejitve je po besedah pravnikov v Pravni mreži onemogočiti razpihovanje rasnega, verskega in drugega sovraštva oz. spodbujanje k narodni, verski ali drugi neenakopravnosti, zato se s prepovedjo delovanja takih društev uresničuje ustavno zagotovljena prepoved spodbujanja k neenakopravnosti in nestrpnosti ter prepoved spodbujanja k nasilju.

“Na svojem twitter računu predsednik društva s svojimi tviti redno spodbuja rasno, versko enakopravnost in razpihuje sovraštvo, kar predstavlja kršitev 3. člena ZDru-1 in 14. člena Ustave RS. Med drugim je:

  • o izbrisanih zapisal: “Na ladjo pa izbrisat jih še enkrat, tokrat z domačimi izdajalci vred”,
  • v svojih tvitih večkrat piše, da LGBT osebe niso vredne življenja ter poobjavlja tvite, ki pozivajo k popolni prepovedi izražanja o temah, povezanih z vprašanji življenja LGBT oseb,
  • v sporočilih namiguje, da je pripravljen ubijati,
  • novembra lani sprašuje, ali bi mu slovenski narod zameril, če bi posnemal Breivika in postrelil protestnike na Prešernovem trgu,
  • o predsednici stranke Socialnih demokratov je napisal: “Tanja Fajon psica, ki jo je potrebno likvidirati”,
  • zagrozil je, da bo posameznike (“levičarje”) “zbrisal”
  • v zapisu “Hitler je heroj” in tudi “Nacisti so junaki” poveličuje nacistični režim in Hitlerja kot simbol nacizma;
  • poveličevanje nacizma in Hitlerja je razvidno tudi iz drugih njegovih tvitov; tako je poobjavil tvit uporabnika Robobid, v katerem opravičuje poboje Židov, pri čemer pove, da so v 1. svetovni vojni uničili Nemčijo ipd.

Predsednik Urban Purgar je tudi v preteklosti redno pošiljal žaljiva in grozilna sporočila aktivistom in kulturnikom prek družbenih omrežij:

  • spletni strani spletno oko je zagrozil s fotografijo, na kateri ima v roki pištolo,
  • v medijih je objavil svojo fotografija, kako salutira z iztegnjeno desnico,
  • na svojem instagramu je zapisal: »Začel se je zadnji boj Slovencev z ostanki komunistične drhali za obstoj Slovenskega naroda.« in: »Golazen hotl ste vojno, dobili ste jo.«,
  • »Treniram 11x tedensko z ekipo za ta končni obračun. Dost mamo degenerirane levičarske politike in njenih predstavnikov.””

Pravna mreža za varstvo demokracije

Iz povedanega izhaja, da je namen oz. dejavnost društva v nasprotju z zakonom in slovensko ustavo. Pravna mreža je kot mreža pravnikov in odvetnikov postopek sprožila, ker ocenjuje, da je sodna presoja ustavnega in zakonitega delovanja omenjenega društva izjemnega pomena za obstoj demokratične in svobodne družbe, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Opozicija zahteva razpravo o statusu društva

Poslanske skupine SD, LMŠ, Levica, SAB in NeP so vložile zahtevo za sklic skupne nujne seje komisije DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti in odbora DZ za kulturo. Na seji naj bi razpravljali o Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot, ki ima po oceni vlagateljev neupravičeno status kulturne organizacije v javnem interesu.

“Povsem nesprejemljivo je, da ima Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot, ki razpihuje sovraštvo, žali ljudi in celo grozi z likvidacijami, status kulturne organizacije v javnem interesu,” so prepričane omenjene poslanske skupine, ki se sklicujejo na fotografije z izjavami predsednika društva Urbana Purgarja. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje