Po zapisu o Hitlerju Tonin za odvzem statusa, Sluga za odstop Simonitija

Slovenija 04. Avg 202116:50 > 20:02 6 komentarjev
Tonin na tiskovni konferenci
Žiga Živulovič/BOBO

Ali bi bilo treba Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot, ki ga vodi Urban Purgar, avtor zapisa "Hitler je heroj", odvzeti status nevladne organizacije v javnem interesu? Da, se strinja tudi podpredsednik vlade in šef Nove Slovenije Matej Tonin. Janja Sluga, vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev, pa pravi: Simoniti bi moral odstopiti. Ministrstvo za kulturo: tvit o Hitlerju je zavržen, o statusu pa po dopustih.

Za Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot, ki ga vodi Urban Purgar, se je dlje časa vedelo ali pa vsaj sumilo, da simpatizira z rumenimi jopiči, skupino, med katerimi so tudi javni podporniki neonacizma. Kljub temu jim je ministrstvo za kulturo Vaska Simonitija junija letos podelilo status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture, s čimer ima društvo dostop do javnega denarja.

Po Purgarjevem zapisu “Hitler je heroj” na Twitterju in burni debati tudi o tem, ali je zapis kazniv ali ne, je eno najbolj ključnih vprašanj, ali bo po tem zapisu ministrstvo za kulturo temu društvu status nevladne organizacije zdaj odvzelo?

Ministrstvo za kulturo: tvit je zavržen

Ministrstvo za kulturo je na to vprašanje N1 odgovorilo: “Znova poudarjamo, da je bil status nevladne organizacije v javnem interesu Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot podeljen po vseh pravilih uradnega postopka. Ker na ministrstvu za kulturo ostro zavračamo podpihovanje sovraštva in idej totalitarizmov, obsojamo zavržen tvit predsednika društva Urbana Purgarja. Več o Pridobitvi statusa nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture je objavljeno na spletni strani ministrstva. Več o postopku pridobitve oziroma odvzema statusa organizacije v javnem interesu pa vam bomo lahko pojasnili po 9. avgustu, ko se z dopusta vrne sodelavka, odgovorna za to področje.”

Prešiček: Minister lahko reagira

Na vprašanje, ali je status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture možno odvzeti, je odgovor da, za N1 pravi Dejan Prešiček, nekdanji minister za kulturo iz vrst SD. “Tega statusa sicer ni mogoče odvzeti na podlagi ravnanja člana ali vidnega člana, a minister za kulturo ima pravico, da lahko odreagira, če nekdo ne ravna po etičnih in moralnih vrednotah, ki veljajo v družbi,” pojasnjuje.

Prešiček še pravi, da bi moralo ministrstvo ponovno pregledati prošnjo tega društva za pridobitev statusa. Pri tem bi lahko ugotovilo, ali tudi društvo promovira takšne ideje, na podlagi tega pa bi bilo mogoče društvu odvzeti status.

Dejan Prešiček
BOBO

“Društvu, ki zagovarja ekstremne politične ideje, statusa nevladne organizacije v javnem interesu ni možno podeliti. Izključevanje zaradi rasne ali katerekoli druge pripadnosti pa gotovo ni v javnem interesu,” še pravi bivši minister in se zato čudi, kako je to društvo že ob sami prijavi sploh lahko izkazalo program, ki je ustrezal kriterijem za pridobitev statusa. Minister Simoniti torej lahko reagira, poudarja Prešiček, a ne pričakuje, da bo to tudi storil.

Tonin za odvzem statusa

Purgarjev zapis “Hitler je heroj” je sprožil burne odzive, tudi odziv Mateja Tonina je bil med njimi. Predsednik Nove Slovenije in podpredsednik vlade je že včeraj zapisal, da je “poveličevanje voditeljev, ki so krivi za smrt milijonov ljudi, zavržno in nima mesta v sodobni družbi.”

Na vprašanje N1, ali bi morala država oziroma ministrstvo za kulturo Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot po tem zapisu njegovega predsednika zdaj odvzeti status nevladne organizacije v javnem interesu, pa Tonin za N1 odgovarja: “Da, s tem se strinjam.”

Sluga: Simoniti mora odstopiti

Socialni demokrati so medtem od ministrstva za kulturo in vlade odvzem statusa že zahtevali. Kot tudi to, da naj vlada in ministrstvo za kulturo “pri pristojnih organih sprožita postopke proti društvu in njegovemu predsedniku zaradi poveličevanja neonacističnih ideologij ter podpihovanja nestrpnosti in sovražnosti v družbi.” Zahtevajo tudi, da se vlada in ministrstvo “javno ogradita od idej, ki jih zagovarjajo t.i. rumeni jopiči.” 

“Kristalno jasno je, da je status in s tem financiranje iz javnih sredstev društvu treba odvzeti,” so prepričani tudi v stranki SAB. Janja Sluga, vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev, pa k temu dodaja še: “Minister Simoniti bi moral prevzeti odgovornost in odstopiti.”

Janja Sluga
Žiga Živulovič jr./Bobo

Tožilstvo seznanjeno

Na ljubljanskem okrožnem tožilstvu so za Večer povedali, da so bili z “zadevo” seznanjeni v torek in da bo v delo dodeljena pristojnemu državnemu tožilcu, ki bo odločil po preučitvi vseh okoliščin.

“Policija obravnava vsak primer spodbujanja nestrpnosti ter v okviru pristojnosti in zakonskih možnosti procesira kazniva ravnanja,” pa so za STA pojasnili na policiji.

Naj pristojni organi zaradi zapisa “Hitler je heroj,” reagirajo po uradni dolžnosti, so pozvali tudi v LMŠ, dejavnost društva je po njihovem zavržna.

V poslanski skupini SDS teh vprašanj za zdaj ne komentirajo. Se je pa na Twitterju odzval predsednik stranke in premier Janez Janša. “Vsem, ki se klanjajo fašizmu, nacional socializmu (nacizmu), komunizmu ali njihovim liderjem in eksekutorjem Hitlerju, Stalinu, Mussoliniju, JBTitu, Kardelju, Che Guevari, Kidriču, Mačku, Ribičiču… sporočamo: ‘Vsi ste isti. Demokrati nočemo imeti nobenega opravka z vami’,” je zapisal

Se je pa danes odzvalo tudi nemško veleposlaništvo v Sloveniji, ki hvaležno za tako hitro in ostro obsodbo zapisa “Hitler je heroj.”

??Z ozirom na izjavo, ki poveličuje Adolfa Hitlerja, in ki je bila pred kratkim objavljena na socialnih omrežjih, želimo…

Posted by Deutsche Botschaft Laibach/Veleposlaništvo Zvezne republike Nemčije on Wednesday, August 4, 2021

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje