Raziskava: Zaskrbljenost po poplavah višja kot kadarkoli med epidemijo

Slovenija 08. Avg 202311:24 0 komentarjev
Saniranje po poplavi v Črni na Koroškem
Saniranje po poplavi v Črni na Koroškem. (Foto; Borut Živulović/BOBO)

Družba za javnomnenjske raziskave Valicon je izmerila stopnjo zaskrbljenosti prebivalcev po poplavah, ki so prizadele Slovenijo. Ugotovili so, da so ljudje bolj zaskrbljeni kot kadarkoli med epidemijo. Poplave so se posredno ali neposredno osebno dotaknile več kot polovice prebivalcev.

Na vprašanje agencije Valicon, ali ljudje poznajo koga, osebno ali v bližini, ki mu je poplavilo dom, so 4 odstotki vprašanih odgovorili, da je poplavilo njihov dom. Dodatnih 14 odstotkov vprašanih je navedlo, da poznajo primer iz ožje okolice, še nadaljnjih 12 odstotkov pa, da gre za primer iz njihovega kraja.

Tako pri Valiconu ocenjujejo, da je skoraj tretjina prebivalcev (30 %) doživela poplave v njihovem kraju, skoraj vsak sedmi med njimi v lastnem domu. Podobno visok odstotek vprašanih (27 %) navaja, da poznajo primer v svojem socialnem krogu izven domačega kraja. Skupno so se torej poplave posredno ali neposredno osebno dotaknile več kot polovice prebivalcev.

Slaba tretjina (31 %) vprašanih navaja, da so slišali za tak primer od drugih, le ena osmina (13 %) vprašanih pa niti ne pozna nikogar, niti ni od nikogar slišalo za primer oseb, ki jih je prizadela poplava.

Anketirance so prosili tudi, da v enem stavku opišejo svoje misli, občutja ali dognanja v zvezi s hudo naravno nesrečo, ki je prizadela Slovenijo. Najbolj pogosto izražena občutje je “katastrofa”, sledijo opisi, kot so “groza, grozljivo” in “žalost, žalostno”, izraža se sočutje s prizadetimi ljudmi.

Besede o poplavah
Besede, s katerimi so anketiranci opisovali svoje misli in občutja po poplavah. (Vir: Valicon)

Stopnja zaskrbljenosti je višja kot kadarkoli med epidemijo, kar sedem odstotnih točk večja, kot je bila med epidemijo konec marca 2020. Višjo stopnjo zaskrbljenosti pri Valiconu beležijo le še glede rasti življenjskih stroškov oziroma inflacije že ves čas od marca 2022.

Anketirance so prosili tudi, da ocenijo odzivanje in ukrepanje nekaterih služb v sistemu zaščite in reševanja ob tokratnih poplavah, organizacijo in vodenje sistema zaščite in reševanja ter dosedanje ukrepe in odzive vlade. Najvišjo oceno so vprašani namenili gasilcem in reševalcem. Dosedanje ukrepe in odzive Vlade RS v zvezi s poplavami kot bolj ustrezne ocenjuje dobri dve petini vprašanih (42%), podobno visok delež (43 %) pa kot “deloma ustrezne, deloma neustrezne”.

Ganljivo je, da več kot dve petini vprašanih (43 %) že sodeluje v pomoči na tak ali drugačni način, še dodatna tretjina (33 %) pa pravi, da je pripravljena pomagati.

Vir: Raziskava #Novanormalnost, izredna meritev 7. avgust 2023, n=856; Valicon.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!