Policija še zbira obvestila o sporni razstavi v Narodnem muzeju

Slovenija 25. Jul 202214:20 > 14:24 4 komentarji
slika narodni muzej
Katalog razstave Popotovanja

Policija še naprej zbira obvestila o okoliščinah razstave Popotovanja v Narodnem muzeju Slovenije z umetniškimi deli iz zbirke družine Boljkovac, ki so jo junija tik pred odprtjem odpovedali, zaradi nje pa je odstopil direktor muzeja Pavel Car, poroča STA. Policijska uprava (PU) Ljubljana vodi predkazenski postopek na podlagi sumov kaznivih dejanj.

PU Ljubljana predkazenski postopek vodi na podlagi sumov o kršitvi materialnih avtorskih pravic po 148. členu kazenskega zakonika. V tem okviru so zavarovali dokaze ter nadaljujejo z zbiranjem obvestil o vseh okoliščinah. O ugotovitvah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo, poroča STA.

V začetku junija bi morali v Narodnem muzeju Slovenije odpreti razstavo del slikarjev 19. in 20. stoletja iz zbirke družine Boljkovac. Obljubljali so dela vrhunskih imen svetovnega slikarstva (Pablo Picasso, Edgar Degas, Henri Matisse, Henri de Toulouse-Lautrec, Joan Miró, Joseph William Turner, Edvard Munch, Kazimir Malevič, Marc Chagall …) Po tem, ko smo na N1 objavili izjave poznavalcev, da gre za v nebo vpijoče ponaredke, je muzej razstavo odpovedal. Njegov direktor Pavel Car pa je nepreklicno odstopil s položaja. Kot je povedal, je bil glede razstave naiven, saj da je vodenje razstave zaupal napačni osebi. Kasneje so se oglasili tudi zaposleni v muzeju, ki so se s pismom ogradili “od nestrokovnih in neetičnih praks pri postavitvi razstave Popotovanja”. Zapisali so, da ostro obsojajo zlorabo ustanove in muzejske stroke, ki je povzročila veliko škode ugledu muzeja.

Po oceni priznanega umetnostnega zgodovinarja Braneta Koviča bi bile te slike – če bi bile originalne – skupaj vredne več kot milijardo evrov. “Vsaka od njih je vredna od nekaj sto tisoč do nekaj milijonov evrov,” je povedal v oddaji N1 STUDIO.

Celoten katalog razstave Popotovanja, ki smo ga pridobili na N1, si lahko ogledate na tej povezavi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje