Mestna občina Murska Sobota: prepričljiva zmaga Anželja, SD po nov mandat

Slovenija 04. Dec 202219:01 > 21:48
Lokalne volitve 2022
BOBO

Mestno občino Murska Sobota bo naslednja štiri leta vodil Damjan Anželj, kandidat stranke SD. Po skoraj vseh preštetih glasovih je Anželj osvojil 65 odstotkov glasov in tako premagal kandidata SDS Andreja Mešiča. Novoizvoljeni župan bo imel vse prej kot lahko delo pri vodenju občine, saj Socialni demokrati nimajo več takšne prevlade v mestnem svetu, kot so jo bili vajeni v preteklih mandatih. Imajo enako število svetnikov kot Gibanje Svoboda, ki pa je v drugem krogu presenetilo s tem, da niso želeli podpreti kandidata koalicijske partnerice SD.

Drugi krog lokalnih volitev je danes potekal tudi v Murski Soboti. Pomerila sta se Damjan Anželj (SD) in Andrej Mešič (SDS), zmaga pa se nasmiha Anželju, ki je prepričal 65 odstotkov občanov. Dobil je 4.238 glasov, medtem ko je Mešiča podprlo 2.306 občanov oziroma 35 odstotkov volilcev.

Po trenutnih podatkih je bila volilna udeležba v drugem krogu 41,56-odstotna.

V prvem krogu je za Anželja od dobrih 8.000 občanov, ki so prišli na volitve, glasovalo 42, za Mešiča pa 33 odstotkov udeležencev volitev. V prvem krogu volitev se je za županski stolček potegoval še kandidat Gibanja Svoboda Mitja Horvat, ki je z dobrimi 23 odstotki glasov končal na tretjem mestu, medtem je za četrto kandidatko Blanko Denko Čeh (Akacije) glasovalo 2,34 odstotka oziroma 169 občanov.

Politični vrtiljak v Murski Soboti

Čeprav prvi krog volitev ni dal zmagovalca, je bilo že pred začetkom prvega štetja glasov jasno, da bo Mestna občina Murska Sobota dobila nov obraz. Zmagovalec lokalnih volitev bo namreč na županskem mestu namestil dozdajšnjega župana prekmurske prestolnice Aleksandra Jevška, ki je prevzel vodenje ministrstva za kohezijo in razvoj.

Jevšek je bil župan Murske Sobote od leta 2014, s tem pa je prekinil desetletno županovanje Antona Štihca, ki je bil sicer kandidat desnice. Štihec je bil do leta 2009 tudi član stranke SDS, vendar iz nje izstopil, zaradi “že dlje časa trajajočega širjenja laži in podtikanj zoper njegovo dobro ime”.

Letos pa bi se lahko v prekmurski prestolnici ponovno zgodil politični preobrat, saj sta se v drugem krogu lokalnih volitev spopadla kandidata dveh vidnih strank iz ločenih političnih polov. Kandidata sta namreč bila iz SD (bivše stranke dozdajšnjega župana) in SDS.

Rezultatov do konca ni bilo mogoče predvideti, čeprav se je tehnica nekoliko bolj nagibala v korist Anželja. Ta je namreč računal na zajeten delež glasov, ki jih je v prvem krogu prejel kandidat Gibanja Svoboda Mitja Horvat. Za predstavo političnega razpoloženja volilcev v Murski Soboti; na aprilskih državnozborskih volitvah je v volilnem okraju, ki zajema tudi prekmursko prestolnico, slavilo Gibanje Svoboda. Prejelo je 32 odstotkov glasov, SDS je dobila 24 odstotkov, SD pa 13 odstotkov glasov. Ostale stranke so prejele manj kot šest odstotkov glasov.

Ob zapisanem je vseeno vredno dodati, da so za številne dvignjene obrvi poskrbeli svetniki Gibanja Svoboda, ki pred dobrim tednom niso podprli Anželja. Kot so takrat zapisali v javnem sporočilu, so odločitev prepustili volilcem, češ da zanje ni pomembno, iz katere stranke prihaja župan, temveč kako pripravljen je sodelovati in uresničevati temeljne razvojne projekte. Čeprav je Anželj osvojil večino glasov, dogajanje kaže na večji izziv pri vodenju mestne občine, kot so ga Socialni demokrati bili vajeni do sedaj. V mestnem svetu namreč nimajo več enake prevlade kot v prejšnjem mandatu, po številu svetnikov pa so izenačeni z Gibanjem Svoboda. SDS ima šest mandatov v murskosoboškem mestnem svetu, po en mandat so dobili še Lista za našo Soboto, Neodvisna stranka Pomurja in NSi.

Takoj po razglasitvi rezultatov se je oglasil nov župan Murske Sobote, ki se je v prvi izjavi dotaknil ravno sodelovanja. Kot je povedal, je zmaga šele začetek, zdaj pa si želi tvornega sodelovanja z vsemi, želi pa si tudi sestavo koalicije v mestnem svetu, kjer bi prepoznali tiste projekte, ki izstopajo iz povprečja.

Anželju je že čestital Mešič, ki je zadovoljen z drugačnim mestnim svetom in dejstvom, da je mesto dobilo novega župana. Glede sodelovanja je dejal, da se bodo trudili delovati tvorno in v dobro občine.

Oba kandidata znanca na občini

Tako Damjan Anželj kot Andrej Mešič sta v stiku z organi mestne občine, več izkušenj z občinskim svetom pa ima zadnji. Mešič je namreč kot predstavnik SDS že dvanajst let član občinskega sveta, omenjena stranka pa ga je tudi podprla pri letošnji kandidaturi. V drugem krogu ga je podprla tudi NSi. Mešič je po izobrazbi strojni tehnik in prihaja iz podjetniške družine.

Lokalne volitve 2022
Andrej Mešič. Foto: BOBO

Medtem je Anželj – sicer član stranke SD, ki ga je podpirala tudi pri kandidaturi – zaposlen v upravi murskosoboške občine, kjer deluje kot svetovalec na področju zdravstva in socialnih zadev. Pred tem je več kot dvajset let delal na upravni enoti v Murski Soboti, med drugim je bil vodja matičarjev. Anželj je po izobrazbi magister javne uprave.

Oba kandidata sta podobne starosti; Andrej Mešič je star 48, Damjan Anželj pa 45 let.

V ospredju predvolilnih obljub sta kandidata napovedala reševanje energetske in draginjske krize. Mešič je glede svojega županovanja še napovedal, da bo prednostno skrbel za priseljevanje izobražene mladine, hkrati pa bo razvijal storitvene dejavnosti v mestu. Gospodarski razvoj je izpostavil tudi Anželj, ki je napovedal še obnovo infrastrukture.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.