Volilna udeležba po neuradnih podatkih rekordno nizka

Slovenija 04. Dec 202212:21 > 21:43 0 komentarjev
Volitve
Borut Živulović/BOBO

Volilna udeležba v današnjem drugem krogu lokalnih volitev, v katerem so volilci izbirali župane 47 občin, je bila po neuradnih in še nepopolnih podatkih rekordno nizka, saj je na vseh dosedanjih lokalnih volitvah doslej glasovalo več volilnih upravičencev. Tokrat je na volišča prišlo približno 42 odstotkov volilcev.

Danes je v 47 občinah potekal drugi krog županskih volitev. Odprtih je bilo 928 volišč, na njih pa je lahko glasovalo 490.646 volilnih upravičencev, je sporočila Državna volilna komisija (DVK).

Po podatkih DVK je bila volilna udeležba 42-odstotna, kar pomeni, da je svoj glas oddalo 206.056 volilnih upravičencev. Najvišja udeležba je bila v občini Veržej, kjer je glasovalo 73,56 odstotka volilcev, najnižja pa na Jesenicah, saj se je na volišča odpravilo le 25 odstotkov občanov.

V prvem krogu lokalnih volitev, ki so 20. novembra potekale v 212 občinah po državi, je bila volilna udeležba 47,64-odstotna.

Prvi delni izidi glasovanja so bili znani po 19.30, ko so občinske volilne komisije vnesle prve podatke o preštetih glasovnicah v informacijski sistem. Podatki se bodo osveževali predvidoma do 23. ure oziroma do preštetja vseh glasov v vseh občinah.

volilna udeležba
DVK

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!