Spopad na desni se poglablja: kaj sta članom SDS in NSi zapisala Janša in Tonin

Slovenija 02. Dec 202222:11 13 komentarjev
Žiga Živulović jr./BOBO

Po super volilnem letu, polnem izgubljenih političnih bitk Janeza Janše, se spopad na desnici nadaljuje in celo poglablja. Objavljamo pismi, ki sta jih Janez Janša in Matej Tonin poslala članom svojih strank. Janša v pismu ostro obračuna prav z Novo Slovenijo, Matej Tonin pa svojim članom med drugim zapiše, da mora desna sredina najti novega kandidata za predsednika vlade.

Tik pred koncem letošnjega super volilnega leta, ki ga bo z drugim krogom županskih volitev zaokrožila prihajajoča nedelja, je slovenska desna sredina v verjetno najgloblji krizi doslej.

Predsednik NSi Matej Tonin je bil v tem tednu že jasen. Njegovo ključno sporočilo, ki ga je zapisal tudi v pismu članom svoje stranke, ki ga objavljamo v nadaljevanju, je, da bo leva sredina zmagovala, vse dokler bodo volilci lahko glasovali proti Janezu Janši, ki je letos izgubil parlamentarne volitve, posredno tudi predsedniške, nato pa še vse tri referendume, ki so jih sklicali prav v SDS. Edine volitve, ki jih lahko SDS v letošnjem super volilnem komunicira kot neporaz, so lokalne volitve.

Žiga Živulovič jr./ BOBO

Pozivi k umiku Janše iz vrha SDS so se začeli že pred nekaj tedni, ko je na kongresu stranke v Mariboru Janeza Janšo v penzijo pošiljal premier Robert Golob.

Po izgubljenih referendumih, na katerih je slavila Golobova koalicija, se je tem pozivom s sicer bolj izbranimi besedami pridružil tudi Tonin, ki je dejal, da je na desnici čas za samorefleksijo in da bo NSi v prihodnosti še pripravljena sodelovati v vladah s SDS, a ne, če jih bo vodil Janez Janša.

Spopad na desnici pa se očitno nadaljuje in še bolj zaostruje. Objavljamo pismi, ki sta jih Janez Janša in Matej Tonin poslala članom svojih strank.

Janez Janša je za Novo Slovenijo med drugim zapisal, da je “streljala v hrbet” in da so se “reakcije formalno opozicijske NSi na referendum pripravljale od trenutka, ko je ta stranka kljub dogovoru ‘pozabila’ prijaviti referendumsko kampanjo”, saj da je cilj NSi stopiti v koalicijo z Gibanjem Svoboda, a da menjava Levice z Novo Slovenijo stranki Mateja Tonina ne zadostuje, ker NSi vstop v levosredinsko koalicijo preživi samo, če bi imela status jezička na tehtnici, za to pa bi morali iz koalicije poleg Levice oditi tudi Socialni demokrati.

Janša pismo objavil, a ne v celoti

Janez Janša je del pisma v sredo sicer že sam objavil na Twitterju. A pismo, ki ga je po informacijah N1 prejelo članstvo njegove stranke in ki ga v nadaljevanju tudi objavljamo, vsebuje še nekaj dodatnih odstavkov.

Janša neuspeh na trojnem referendumu prizna, a obenem ocenjuje, da je poraz doživela Slovenija, ker so volilci vsem trem novelam zakonov (o RTV Slovenija, o vladi in o dolgotrajni oskrbi) rekli da. “Zakon o prestavitvi veljavnosti zakona o dolgotrajni oskrbi so v veliki meri podprli tudi tisti, ki to oskrbo najbolj potrebujejo, misleč, da glasujejo za nekaj ravno obratnega. Nič ni bolj nevarnega za politično opcijo na oblasti kot res razjarjena velika interesna skupina, ko spozna, da jo je nekdo prevaral. Upokojenci ne protestirajo ali kolesarijo po ulicah, hodijo pa množično na volitve,” med drugim zapiše Janša in pri polaganju računov članom svoje stranke po letu političnih porazov tudi tokrat ozadja večkrat poišče pri “tranzicijski levici”, “medijskem monopolu” in “vzporednem mehanizmu”.

Anže Logar, Janez Janša
PROFIMEDIA

Pri referendumih, zapiše Janša, “h glasovom proti škodljivim zakonom ni pomagala niti taktična kampanja našega predsedniškega kandidata (Anžeta Logarja; op.a.), ki je javno podprl zgolj en predlog (Logar se je javno izrekel le proti vladni noveli zakona o dolgotrajni oskrbi; op.a.),” še piše Janša, ki pa daleč največ ostrih kritik v pismu članom SDS usmeri v Novo Slovenijo Mateja Tonina.

Tudi o tem je nekaj odstavkov, ki jih v verziji pisma, ki jo je Janša sam objavil na Twitterju, ni.

N1
N1
N1

Janša poudari, da NSi v referendumski kampanji ni sodelovala niti ni pomagala zbirati podpisov. “Čez leto bodo z izkupičkom teh reakcij tam kot stranke vladne koalicije. Nobena skrivnost ni, da si NSi želi v koalicijo z Gibanjem Svoboda. Zato je kljub dejstvu, da imajo osem poslancev, SDS pa 27, ta stranka z glasovi vladajočih prevzela najpomembnejši nadzorni odbor v državnem zboru, ki pripada opoziciji, komisijo za nadzor javnih financ. Zato, da vladajočih ne nadzoruje. V zameno za nenadzor pa je nekaj kadrov NSi ostalo v upravah in nadzornih svetih državnih podjetij. Gibanje Svoboda je Novo Slovenijo pripravljeno vzeti v koalicijo namesto Levice. Nikakor pa ne namesto Socialnih demokratov in Levice skupaj. Vzporedni mehanizem, ki je ‘ustvaril’ Gibanje Svoboda, tega seveda Golobu ne dovoli, NSi pa si ne more privoščiti, da bi šla v koalicijo kot privesek in ne kot jeziček na tehtnici,” piše Janša.

Omeni pa tudi, da se je na Destrniku sestala poslanska skupina SDS v polni sestavi (to pomeni, da je bil tam bržkone tudi Anže Logar; op.a.), ki je enotno začrtala smer delovanja v prihodnje, ter da stranka ostaja “močna, odločna, državotvorna in enotna”.

Matej Tonin: Vedno brez kolegialne podpore

Po informacijah N1 je članom svoje stranke v četrtek pisal tudi Matej Tonin. “Za svojimi besedami stojim: desna sredina se mora okrepiti in ponovno začeti zmagovati. Naša prioriteta je oblikovanje desnosredinske vlade. Slovenija v prihodnosti potrebuje močno desno sredino, ki zna gospodarsko okrepiti Slovenijo, da bomo ujeli najbolj razvite evropske države. Predvsem pa je sposobna ustvariti okolje, v katerem se delo splača,” poudarja.

N1
N1

“Žal pa se vedno znova na vsakih volitvah izkaže, da se ljudje ne odločajo za program in vizijo, ampak zgolj proti določeni osebi (Janezu Janši; op.a.),” zapiše Tonin in nadaljuje: “Nova Slovenija je doslej sodelovala v treh desnosredinskih vladah. Vedno smo se izkazali kot trden in kredibilen koalicijski partner, ki vlade ni nikoli pustil na cedilu. Žal pa nikoli po koncu sodelovanja v vladi nismo bili deležni partnerskega odnosa ali kolegialne podpore. Napadi, in to javni, so se začeli tudi tokrat, in sicer takoj po začetku delovanja novega sklica državnega zbora zaradi razdelitve mest v parlamentarnih komisijah. Gre za stalen in tudi pričakovan taktičen zasuk največjega partnerja po koncu vsake desno sredinske vlade. Tega smo že vajeni in nas ne preseneča.”

Žiga Živulovič jr./BOBO

Tonin v pismu članom Nove Slovenije tudi poudari, da “NSi ne odhaja v Golobovo vlado. Nasprotno – ključno je, da aktualni vladi predstavimo resno alternativo. V opoziciji smo pripravljeni sodelovati s SDS. Tudi po naslednjih volitvah smo pripravljeni skupaj s SDS oblikovati desnosredinsko vlado. Nismo pa več pripravljeni sprejeti dejstva, da je na desni sredini edini možen kandidat za predsednika vlade Janez Janša.”

V prihodnjih letih bo morala desna sredina poiskati novega kandidata za predsednika vlade, kajti usoda desne sredine ne more in ne sme biti odvisna samo od enega človeka, še meni Tonin in tako kot mnogi tudi on čaka na odgovor, ali in kako namerava svoj politični kapital vnovčiti Anže Logar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje