Pomiritveni sestanek pri Golobu: Bešič Loredan se je dvakrat opravičil Jankoviću

Slovenija 09. Jan 202316:49 > 17:13 36 komentarjev
tiskovka
N1

Predsednik vlade Robert Golob se je sestal z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in zdravstvenim ministrom Danijelom Bešičem Loredanom. Sestanek je bil namenjen predvsem temu, da smo se dogovorili, da šume v prihodnje odpravimo ter ne dovolimo, da se znova zgodijo, je dejal premier.

Stavka zdravnikov in zobozdravnikov, stavka pacientov, pomanjkanje družinskih zdravnikov, polne urgence, vzpostavljanje ambulant za neopredeljene paciente in pomanjkanje zdravstvenega kadra so le nekatere od težav, ki jih poskuša nasloviti vlada premierja Roberta Goloba. Danes se je Golob sestal z zdravstvenim ministrom Danijelom Bešičem Loredanom in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, ki sta se Golobu pridružila tudi na novinarski konferenci po sestanku.

Prizori, ki smo jim bili priča nedavno v Ljubljani, so bili nedopustni, je dejal Golob. Dodal je, da je zdravstvo glavna prioriteta te vlade. “Moramo se posvetiti reševanju problemov, ne pa razčiščevanju osebnih razlik v pogledih,” je dejal. Na današnjem sestanku so se glede “šumov” med njimi sporazumeli in se posvetili iskanju skupnih rešitev. Zdravstvena reforma po Golobovih besedah ostaja trdna zaveza koalicije. “Ljudem moramo povedati, da se jasno zavedamo problematike in da se posvetimo reševanju težav za naprej,” je dejal.

Bešič Loredan se je dvakrat opravičil Jankoviću

Kot je dejal zdravstveni minister, je narobe razumel dejstvo, da Jankoviću pred novoletnimi prazniki ni uspelo priti do njega, zaradi česar je med njima prišlo do nesporazuma pri komunikaciji, za kar se je Jankoviću tudi opravičil. Ker se nista uspela dobiti, je napačno sklepal tudi, da Janković namerava odprodati katerega od ljubljanskih zdravstvenih domov, za kar se mu je Bešič Loredan prav tako opravičil.

Preberite še:
Minister za zdravje izjavil, da naj bi se v Ljubljani zaprla dva zdravstvena domova
Janković zgrožen nad izjavami zdravstvenega ministra

Kot je dejal minister, bodo problematiko zdravstvenih domov in urgentnega centra v Ljubljani v prihodnje reševali za zaprtimi vrati.

Zaradi nenujnih bolnikov na ljubljanski urgenci “kot ob letalski nesreči”

Janković je opravičila Bešič Loredana sprejel, in dodal, da je nedopustno, da je katerikoli državljan brez osebnega zdravnika. Ljubljanski župan se je opravičil vsem, ki so stali v vrsti pred ZD Bežigrad in dejal, da bo tam lahko zdravnika dobilo še malce manj kot 2.000 pacientov, nato bo treba iskati nove rešitve. Nastanek več novih zdravstvenih domov je v Ljubljani še v teku, gradnje nekaterih se bodo začele kmalu, naložbe v vrednosti čez 125 milijonov evrov bodo po Jankovićevih besedah omogočile več zdravnikov v slovenski prestolnici.

Bešič Loredan in Janković bosta pogovore o rešitvah zdravstva nadaljevala na sestanku jutri. Z županom bosta najprej naslovila problematiko urgentnih centrov, torej kako izboljšati sodelovanje UKC Ljubljana in ZD Ljubljana, pa tudi, kako bodo reševali težavo ambulant za neopredeljene. Omenili so tudi možnost, da bi lahko paciente na novo opredeljevali tudi specializanti družinske medicine. Število neopredeljenih bi lahko po Jankovićevih besedah z ukrepi, o katerih so govorili danes, zmanjšali za 30 do 40 odstotkov.

Skoraj kilometrska vrsta pred ZD Bežigrad: “Pa kje mi živimo”

Janković je povedal, da bi se lahko iskanje družinskega zdravnika omejilo na regije, s čimer bi se izognili temu, da bi ljudje zdravnika iskali izven svojega kraja. S tem bi olajšali nekatere logistične probleme in nekoliko razbremenili večje kraje, kot je Ljubljana.

Zdravstveni minister se je dotaknil tudi stavke zdravnikov in zobozdravnikov, ki je napovedana za sredo. Upa, da do nje vendarle ne bo prišlo.

Celotno novinarsko konferenco si lahko ogledate na videoposnetku spodaj:

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje