Robert Golob za N1: Ni res, da bo morala Vesna Vuković oditi

Slovenija 13. Jun 202318:41 14 komentarjev
Robert Golob v parlamentu
Žiga Živulović Jr./BOBO

Predsednik največje koalicijske stranke in vlade Robert Golob se je ob robu obiska na Dunaju za N1 odzval na namigovanja, da bo morala Vesna Vuković zapustiti položaj generalne sekretarke Gibanja Svoboda. Odgovoril pa je tudi na vprašanje, ali se je po razkritju tajnega načrta Svobode na N1 pred dvema mesecema v njihovi poslanski skupini res pojavil predlog, da bi si poslanci pokazali mobilne telefone in tako ugotovili, ali je bil kdo izmed njih vir naše novinarke Mete Roglič.

“Ne, to ne drži.” Tako je predsednik Svobode in premier Robert Golob ob robu uradnega obiska pri avstrijskem kanclerju na Dunaju v izjavi posebej za N1 zavrnil namigovanja, da se bo morala Vesna Vuković posloviti z mesta generalne sekretarke Gibanja Svoboda.

Na dodatno vprašanje, ali je res, da odhod Vesne Vuković terja del strankine poslanske skupine, pa je Golob odgovoril: “Tudi za to prvič slišim. V zadnjem času se pojavlja veliko polresnic, manipulacij in govoric, da je stranka navznoter sprta. Nič ne bi moglo biti dlje od tega. Kljub temu, da smo najmlajša stranka, smo najbolj kohezivni, sploh med koalicijskimi strankami. To se je izkazalo tudi na današnji seji poslanske skupine, na kateri mene zaradi obiska na Dunaju ni bilo, poslanci pa so te govorice enotno zavrnili. Želel bi si, da bi bile vse stranke tako enotne, kot je Svoboda. Na našo srečo mi smo.”

Predsednik največje koalicijske stranke pa ni zanikal informacij, ki so se pojavile že sredi aprila in še vedno ne potihnejo. Gre za informacije, kaj se je v poslanski skupini dogajalo takoj po objavi ekskluzivnega članka na N1 pred dvema mesecema, v katerem smo razkrili, da so poslanci Svobode vložili predlog za preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. 

Dogovor, da bodo poslanci Svobode ta predlog vložili, je bil namreč v strahu, da SDS ne bi prehitela Svobode, sklenjen v strogi tajnosti. Tudi Golob je svojim poslancem takrat zabičal, naj to zadržijo zase. Načrt je namreč bil, da poslanci Svobode najprej v popolni tišini vložijo te spremembe zakona, nato pa bodo vodilni predstavniki Svobode in koalicijskih partneric s tem javnost presenetili na novinarski konferenci.

A ker smo nekaj ur prej to že razkrili na N1, so se v največji vladni stranki nemudoma sprožila ugibanja, kdo je informacije dal v javnost.

V poslanski skupini Svoboda se je takrat po naših informacijah pojavil celo predlog, da bi si poslanci pokazali mobilne telefone in tako ugotovili, kdo izmed njih, če kdo, je bil v tem primeru vir naše novinarke Mete Roglič oziroma, kdo je z njo komuniciral.

Roberta Goloba smo vprašali, ali to drži. Odgovoril je takole: “Kar se pogovarjamo za zaprtimi vrati, bo vedno ostalo za zaprtimi vrati. Tam so predlogi različni, ampak tičejo se tistih, ki sedijo za zaprtimi vrati in temu nimam kaj dodati. Seveda dopuščamo notranjo demokracijo. Za zaprtimi vrati je lahko tudi dinamično in pričakujem, da bo tako tudi naprej. Navznoter dinamično, navzven pa enotno.”

Do pregledovanja mobilnih telefonov poslancev Svobode po naših informacijah ni prišlo. Ni pa še znano, kdo je bil avtor tega predloga.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje