Romana Tomc sporoča Ursuli von der Leyen: Dvojna merila in nepoznavanje vsebine

Slovenija 07. Sep 202310:58 20 komentarjev
Ursula von der Leyen in Romana Tomc
Ursula von der Leyen in Romana Tomc. Foto: PROFIMEDIA

Evropska poslanka Romana Tomc (EPP/SDS) je predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen poslala že drugo pismo, v katerem opozarja na "popoln političen prevzem RTVS". Na prvi dopis je predsednica Komisije evropski poslanki odgovorila z ugotovitvami iz poročila o stanju slovenske pravne države v 2023, Tomc pa ocenjuje, da njen odgovor kaže na "veliko nepoznavanje realnega stanja v Sloveniji in vzbuja dvom o iskrenosti njenih besed o vladavini prava in svobodi medijev kot eni najpomembnejših vrednot EU". Za obisk predsednice Komisije v Sloveniji po poplavah pa Tomc piše, da ga "gre razumeti tudi že kot predvolilno lobiranje".

5. julija je bilo objavljeno še četrto poročilo o vladavini prava v državah članicah EU, tudi v Sloveniji. Evropska komisija je v poročilu med drugim ugotovila, da je Slovenija naredila napredek pri neodvisnosti sodstva in v boju proti korupciji ter napredek pri neodvisnosti javnih medijev.

Že po objavi poročila se je odzvala evropska poslanka Romana Tomc iz vrst EPP/SDS, ki je zapisala, da gre za “poročilo, ki mu manjka vse, kar je bistvenega pri vladavini prava”.

Poseben odstavek odziva je namenila RTV Slovenija in zapisala, da Komisija pri tem ne bi mogla biti bolj prozorna. Zmotilo jo je, da je Komisija svoje ugotovitve utemeljevala na navedbah Mirovnega instituta in Mreže nevladnih organizacij, ki jo je do nedavnega vodil predsednik programskega sveta RTVS Goran Forbici. “Da je zadeva naravnost absurdna, omenjeni organizaciji citirajo ali uporabljajo kot vir več kot dvajsetkrat. Temu ustrezno je tudi besedilo,” je zapisala.

Svoje pomisleke je evropska poslanka v dopisu naslovila tudi na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Konec avgusta ji je predsednica Komisije na dopis tudi odgovorila, dopisovanje pa se zdaj nadaljuje.

Kot je zapisala von der Leyen, je Komisija v poročilu o vladavini prava za leto 2022 ugotovila, da v Sloveniji obstaja več izzivov v zvezi z neodvisnostjo javnih medijev, zato so priporočili “okrepitev pravil in mehanizmov za okrepitev neodvisnega upravljanja in uredniške neodvisnosti javnih medijev ob upoštevanju evropskih standardov glede javnih medijev”.

Leto pozneje, v poročilu o stanju pravne države za leto 2023, pa je bilo ugotovljeno, da je to priporočilo Slovenija v celoti izvedla. Komisija je poleg tega predlagala evropski akt o svobodi medijev, ki po vsej EU uvaja skupne zaščitne ukrepe za boljšo zaščito neodvisnih in javnih medijev.

Včeraj pa je Romana Tomc predsednici Komisije poslala še eno pismo, v katerem je zapisala, da predsedničin prvi odgovor “kaže na veliko nepoznavanje realnega stanja v Sloveniji in vzbuja dvom o iskrenosti njenih besed o vladavini prava in svobodi medijev kot eni najpomembnejših vrednot EU”.

Poleg nepoznavanja razmer je Romana Tomc von der Leyen očitala dvojna merila in zavestno izogibanje soočanju s kršitvami vladavine prava v eni izmed držav članic, zaradi česar se po njenih besedah “ne gre čuditi zmanjšanju zaupanja v institucije EU”.

Še enkrat jo je pozvala, da skrbno preuči vsa dejstva in informacije, in dodala, da naj ob tem informacije pridobijo tudi iz drugih virov, pri čemer je nujno, da so ti primerno razpršeni. “Na to opozarjam, ker je opazno, da k sodelovanju vedno vabite iste ljudi in organizacije, predvsem tiste, ki so povezani z aktualno vlado,” je na koncu še zapisala.

Ob objavi svojega zadnjega pisma na družbenem omrežju X je Romana Tomc obisk Ursule von der Leyen v Sloveniji po poplavah označila za pohvale vrednega, a hkrati dodala, da ga je mogoče razumeti kot predvolilno lobiranje, saj da si von der Leyen želi še enega mandata na čelu Komisije. “Da bi ji to uspelo, na svoji strani potrebuje tudi čim več predstavnikov Evropskega sveta,” je dodala.

“Res nenavadno je, da v EU skrbi povzročajo samo države, kjer so na oblasti desne vlade. Vrana vrani ne izkljuje oči je pregovor, ki najbrž pojasni ravnanje predsednice Komisije, komisarke Jourove (Vere, op. a.) in tudi drugih bork za evropske vrednote, recimo evropske poslanke Sophie in’ t Veld ali pa komisarke za človekove pravice Sveta Evrope Dunje Mijatović,” je še zapisala ob objavljenem pismu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje