RTVS spet zavrnila Golobovo pritožbo, Gibanje Svoboda nadaljuje z bojkotom

Slovenija 31. Mar 202213:03 > 17:01 17 komentarjev
Golob RTV
Fotomontaža, N1

Na Televiziji Slovenija bo popoldne prvo soočenje neparlamentarnih strank, na njem pa ne bo Roberta Goloba. Njegova stranka se je odločila za bojkot, potem ko jo je vodstvo RTVS uvrstilo med neparlamentarne stranke, drugače pa je odločilo v primeru stranke Naša dežela Aleksandre Pivec. RTVS pri odločitvi vztraja tudi po ponovni pritožbi Golobovih.

Na Televiziji Slovenija pripravljajo soočenja posebej za parlamentarne in posebej za neparlamentarne stranke. Ker bodo parlamentarne stranke nastopale na desetih soočenjih, neparlamentarne pa le na štirih, poleg tega bodo prva na sporedu v najbolj gledanih večernih terminih, soočenja neparlamentarnih strank pa v precej slabše gledanem popoldanskem času, je ključno vprašanje, katerim novonastalim strankam je vodstvo RTV Slovenija priznalo status parlamentarne stranke.

Kot smo poročali, je v ponedeljek vodstvo RTV odločilo, da Gibanju Svoboda Roberta Goloba statusa parlamentarne stranke ne prizna, Naši deželi Aleksandre Pivec pa ga, in sicer na podlagi nasledstva kot del stranke Desus. Ta odločitev je bila v nasprotju z mnenjem pravne službe RTV Slovenija, po tolmačenju katere sta obe stranki neparlamentarni. Po naših informacijah je vodja pravne službe RTVS Sabina Muratović danes odstopila, zadeve ni želela komentirati.

Več pravnikov je argumentacijo vodstva javne radiotelevizije ocenilo kot “pravni zmazek”. Profesor ustavnega prava z ljubljanske pravne fakultete Saša Zagorc je zapisal, da sta Gibanje Svoboda in Naša dežela bodisi obe parlamentarni stranki bodisi to ni nobena od njiju. “Pravno je nemogoče koherentno opravičiti, da se eni ta status podeli, drugi pa ne,” je prepričan.

Gibanje Svoboda v tožbo

Vodstvo RTVS je naprej, tako kot je tolmačila njihova interna pravna služba, odločilo, da bo tako Našo deželo kot Gibanje Svoboda obravnavalo kot neparlamentarni stranki, pozneje pa je ugodilo pritožbi Naše dežele ter njeni predsednici Aleksandri Pivec odprlo vrata na osrednja soočenja. Drugače je odločilo v primeru Roberta Goloba. Gibanje Svoboda se je ponovno pritožilo in priložilo dokumentacijo, da poslanca Jurij Lep in Janja Sluga sodita v njihove vrste. RTVS je namreč v zavrnitvi prve pritožbe navedlo, da tega niso ustrezno dokumentirali. Vendar tudi dodatna dokumentacija ni zalegla – vodstvo RTVS je pritožbo Gibanja Svoboda ponovno zavrnilo.  Obvestilo o tem so Golobovi dobili danes. Gibanje Svoboda tako vlaga tožbo na upravno sodišče. Menijo namreč, da jih javna radiotelevizija obravnava neenakopravno in diskriminatorno ter da krši zakon o RTV Slovenija.

Do nadaljnjega pa bodo tudi bojkotirali predvolilna soočenja na TV Slovenija. Tako se ne bodo udeležili soočenja neparlamentarnih strank danes popoldan, na katerega so bili vabljeni. Med drugim so jih zmotile tudi navedbe vodstva javne televizije, da so soočenja neparlamentarnih strank v popoldanski termin uvrstili zato, ker je zanimanje gledalcev za te stranke manjše kot za parlamentarne stranke.

V ravnanju javne radiotelevizije prepoznavajo podrejanje interesom politične opcije, ki sama izbira, s kom se bo soočala na RTV in s kom ne. “Ne bomo pristali na to, da bomo nekateri, čeprav predstavniki tihe večine, drugorazredni,” je pred dnevi dejal Robert Golob. Na vprašanje, ali bi si lahko po njegovem mnenju vodstvo RTV Slovenija premislilo, pa je odvrnil, da je pravo vprašanje, kakšna navodila bodo dobili. “Verjamem, da bodo dobili navodila, naj vztrajajo. Namen je namreč jasen: premier Janša se želi izogniti kakršnemukoli soočenju s svojim izzivalcem.”

Stranka Naša dežela pa je prejela vabilo na današnje večerno soočenje parlamentarnih strank, ki se ga bo njena predsednica Aleksandra Pivec tudi udeležila. V njem je sicer zapisano, da v primeru kakšnih sprememb vabilo velja za popoldansko soočenje. Vendar v Naši deželi do zdaj o kakšnih spremembah niso bili obveščeni. V stranki Aleksandre Pivec sicer menijo, da bi vodstvo RTVS moralo tudi stranko Gibanje Svoboda uvrstiti med tiste, ki se bodo udeležile večernega soočenja, saj sta tudi v njenih vrstah dva poslanca in torej izpolnjuje v zakonu o RTV zapisan kriterij o zastopanosti v državnem zboru.

Na Twitterju pa so zapisali, da se “Aleksandra Pivec veseli današnjega soočenja na RTV Slovenija, kljub temu da nas vse sile skušajo ustaviti in preprečiti našo udeležbo. Prepričani smo, da bo pravica zmagala in nas boste lahko spremljali na predvolilnem soočenju danes ob 20.00.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje