Rumeno opozorilo za vso državo: spremljajte, kako se premikajo padavine

Slovenija 14. Sep 202306:22 1 komentar
Arso/Zajem zalsona

Slovenijo je dosegla oslabljena hladna fronta. Čez dan se bodo plohe in nevihte razširile tudi na vzhodno polovico Slovenije. Spremljajte radarsko sliko padavin, kako se po Sloveniji premikajo padavine.

Po napovedih meteorologov je Slovenijo dosegla vremenska motnja, sprva so plohe in nevihte začele nastajati na severu države, v četrtek zjutraj so se razširile še nad zahodni in osrednji del Slovenije.

Čez dan bodo padavine zajele tudi vzhodni del Slovenije. Agencija RS za okolje je zaradi vetra in napovedanega dežja za vso državo izdala rumeno opozorilo, ponekod lahko pade med 30 in 40 litrov dežja.

Spremljajte, kje nastajajo nevihte (morda boste morali počakati nekaj trenutkov, da se vam radarska slika padavin prikaže).

Radarska slika padavin prava

Radarska slika padavin od trenutnega časa zamuja le okoli tri minute, saj čas na radarski sliki označuje začetek meritve, ki traja slabih 5 minut. Ker si meritve sledijo na 5 minut, radarja delujeta skorajda neprestano brez ustavljanja. Čas meritve v zgornjem levem kotu naj vas ne zavede, saj je zapisan v univerzalnem koordiniranem času UTC. Čas v Sloveniji je pozimi za eno uro, poleti pa za dve uri večji od UTC. Če na sliki piše 7.00, je tako poleti to ob 9.00 po našem času.

Tudi v petek bo sprva pretežno oblačno, čez dan se bo oblačnost trgala. Le ponekod bodo nastale posamezne plohe. V soboto in nedeljo bo deloma sončno in večinoma suho vreme. Po nekaterih nižinah bo jutro megleno, napovedujejo na Agenciji RS za okolje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje