S preprostim trikom lahko doma prihranite kar 10.000 litrov vode letno

Navdih 30. Mar 202415:38 4 komentarji
plastenka
Foto: PROFIMEDIA

S preprostim trikom lahko privarčujete veliko vode in to počnete več let. Potrebujete le plastenko, malo peska ali mivke in nekaj minut časa.

Poprečna oseba straniščni kotliček izprazni približno štirikrat na dan, kar pomeni na leto od 8.760 litrov pri 6-litrskem kotličku do 13.140 litrov pri 9-litrskem. Na osebo.

S preprostim trikom pa lahko tričlanska družina na leto prihrani tudi do 10.000 litrov vode ali več. Najboljše od vsega pa je, da boste po uporabi lahko pri vodi varčevali še več let, piše portal Happy Simple Living.

Morda ste kdaj slišali, da je za varčevanje z vodo v kotličku pametno vanj postaviti opeko. To je sicer res, vendar ni priporočljivo, ker opeka sčasoma razpade, ostanki pa lahko povzročijo poškodbe vodovodne napeljave.

Namesto opeke raje uporabite plastenko za gazirane pijače. Najboljša je dvolitrska plastenka. Kako to storite?

Če ima plastenka etiketo, jo odstranite, plastenko pa operite. Skoraj do vrha jo napolnite z vodo, dodajte pa pest ali dve drobnih kamenčkov, mivke ali drugega sipkega materiala, da jo obtežite in preprečite, da bi se steklenica prevračala ali ovirala mehanizem v kotličku.

V vodo dodajte tudi nekaj nekaj kapljic belila ali razkužila, da se v plastenki ne bodo začele razmnoževati alge ali bakterije. Nato tesno zaprite pokrov.

Steklenico previdno namestite v kotliček tako, da ne bo ovirala mehanizma splakovanja, kot je prikazano na sliki.

plastenka z vodo v WC kotličku
Foto: Zajem zaslona/HAPPYSIMPLELIVING.COM

Tako nameščena plastenka zmanjša volumen kotlička, ki bi ga sicer zapolnila voda iz vodovoda, še vedno pa dopušča, da se kotliček zapolni do vrha oziroma kolikor je potrebno.

Ker plastika ne razpade tako hitro, jo lahko v kotličku pustite zelo dolgo. Občasno kotliček preverite in se prepričajte, da se plastenka ni preveč premaknila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje