S prihodnjim mesecem višja cena ure osebne asistence

Slovenija 28. Jun 202313:00 0 komentarjev
oseba na invalidskem vozičku
Slika je simbolična. (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

S prihodnjim mesecem se zvišuje cena ure osebne asistence. Letos je ministrstvo že dvignilo ceno s 14,26 na 15 evrov, odslej pa bo ura znašala 15,56 evra. Sindikat osebnih asistentov si želi, da bi cena ure te storitve znašala vsaj 16,64 evra.

Na ministrstvu za delo so po usklajevanjih z različnimi deležniki skladno z napovedjo ministra Luke Mesca pripravili spremembo pravilnika o osebni asistenci, s katero se s 1. julijem cena ure osebne asistence zvišuje s 15 evrov na 15,56 evra, so navedli.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je letos že dvignilo ceno ure storitve s 14,26 na 15 evrov. Vnovični dvig pa sledi Meščevi napovedi o financiranju dejavnosti osebne asistence, ki vključuje tudi sredstva za nemoteno izplačilo regresa.

Poleg dviga cene ure osebne asistence je ministrstvo namreč izvajalcem osebne asistence podalo možnost za sklenitev aneksa k pogodbi za izvajanje osebne asistence za letos z namenom, da bi tako zagotovili sredstva za izplačilo polovice regresa za letni dopust zaposlenim pri izvajalcih v obliki predplačila. Drugo polovico regresa pa je ministrstvo že zagotovilo v okviru cene ure storitve v skladu z metodologijo, so spomnili.

Sindikat osebnih asistentov že dolgo opozarja na vse slabše pogoje dela zaposlenih v tej dejavnosti, 25. maja pa so organizirali tudi stavko. Da bi lahko zagotavljali obseg in kakovost storitev ter pravice asistentov na ravni pred inflacijo in draginjo, bi morala biti cena ure storitve po njihovi oceni vsaj 16,64 evra. S stavko so med drugim zahtevali še zadostno financiranje dejavnosti, sklenitev kolektivne pogodbe za dejavnost osebne asistence ter sprejetje standardov in normativov dejavnosti.

Minister Mesec je takrat dejal, da se je s sindikatom že sestal, na sestanku pa so se strinjali, da bo treba popravljati standarde in normative. Pri tem so se dogovorili, da sindikat pripravi točke, o katerih bi se želel pogovarjati, ministrstvo pa jim je tudi obljubilo pomoč pri skleniti kolektivne pogodbe.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!