Sadra na koroških poljih: preiskava je zaključena. Kaj je ugotovila policija?

Slovenija 03. Avg 202310:23 0 komentarjev
sadra, njiva, koroška
PU Celje

Celjski kriminalisti so zaključili preiskavo primera "sadra na koroških poljih". Na okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu so za pet fizičnih oseb in dve pravni podali ovadbo za osem kaznivih dejanj.

Celjski kriminalisti so zaključili preiskavo sumov storitve več kaznivih dejanj s področja okoljske kriminalitete – kazensko pravno kvalificiranih kot obremenjevanje in uničevanje okolja, javnosti poznanega kot primer “sadra na koroških poljih”, so sporočili s Policijske uprave Celje.

Ob tem so na policiji spomnili, da so koroški kmetje v začetku lanskega leta, v prepričanju, da gre za apno, ki ga uporabljajo za nevtralizacijo v tleh nastajajočih kislin oziroma PH nevtralizacijo, po najmanj 22 kmetijskih zemljiščih raztrosili približno 500 ton industrijske sadre. To jim je po ceni 2,5 evra za tono ponujal lokalni podjetnik, ki pa je zamolčal pomembna dejstva o izvoru sadre in njeni onesnaženosti s težkimi kovinami. Cena apnenčeve moke oziroma njej podobnih izdelkov namenjenih PH nevtralizaciji je v tistem času na trgu znašala 15 evrov za tono.

Kriminalisti so v predkazenskem postopku ugotovili, da je sadra nastala kot stranski produkt zastarele ter uradno opuščene oblike proizvodnje steklenih izdelkov in da predstavlja okolju nevaren odpadek zaradi visoke vsebnosti zdravju škodljivih in nevarnih težkih kovin (svinca in kroma). Iz izvedenskega mnenja sodne izvedenke za področje ekologije izhaja, da so vrednosti svinca v odloženi sadri tako velike, da bi lahko naveden odpadek opredelili za svinčeno rudo.

Sadra na koroških poljih Sadra na koroških poljih
Sadra na koroških poljih (Foto: Policijska uprava Celje)
Sadra na koroških poljih Sadra na koroških poljih
Policijska uprava Celje
Sadra na koroških poljih Sadra na koroških poljih
Sadra na koroških poljih (Foto: Policijska uprava Celje)

Na policiji so dodali, da ovadeni pri zasledovanju lastnih ekonomskih interesov niso razmišljali o posledicah svojih dejanj in so brez “slabe vesti” onesnaženo sadro prodajali kmetom, ki se ukvarjajo s poljedelstvom in živinorejo. Posledično so dolgoročno poslabšali kakovost kmetijskih zemljišč, ob tem pa izpolnili tudi pogoje za prehajanje težkih kovin v prehransko verigo.

Za opisana ravnanja je policija na pristojno okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu zoper pet fizičnih in dve pravni osebi podala kazensko ovadbo za osem kaznivih dejanj obremenjevanje in uničevanje okolja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!