Salonit zavrača očitke in pristojnim pošilja manjkajoče meritve

Slovenija 19. Maj 202316:16 0 komentarjev
Salonit Anhovo
Salonit Anhovo

V Salonitu Anhovo so danes predstavili podatke o meritvah temperature na reprezentativni točki ob peči cementarne. Da bi Salonit o njih morali poročati agenciji za okolje, a tega ni počel, so prejšnji teden opozorili okoljevarstveniki in župan občine Kanal ob Soči. Podatke za zadnjih pet let bo Salonit danes poslal agenciji za okolje. V cementarni vztrajajo, da morajo na podlagi okoljevarstvenega dovoljenja poročati o emisijah, ne pa o ostalih parametrih.

V upravljavcu edine delujoče slovenske cementarne so na današnji novinarski konferenci v Desklah pojasnili, zakaj meritev temperature na točki HT 40 doslej niso prilagali vsakoletnemu poročilu Agenciji za okolje RS (Arso). Da je to po njihovem prepričanju kršitev okoljevarstvenega dovoljenja, so minuli teden opozorili v kanalski občini ter v Civilni iniciativi Danes in v Društvu Eko Anhovo in dolina Soče, v zadnjem pa so na inšpektorat za okolje in prostor podali tudi prijavo suma kršitve okoljevarstvenega dovoljenja.

Pozneje so tudi na Agenciji za okolje ugotovili, da jim Salonit res ni sporočal vseh podatkov, ki bi jih moral. O tem so obvestili inšpekcijo.

Kakor so danes dejali v Salonitu, iz zadnje spremembe okoljevarstvenega dovoljenja iz 2018 izhaja, da je ena izmed njihovih obvez “izvajanje trajne meritve temperature na reprezentativni točki HT 40”, a da morajo Arsu najpozneje do 31. marca tekočega leta poslati oceno o letnih emisijah snovi v zrak. Po njihovem razumevanju meritev temperature ni snov, zato ne more priti do izpusta in posledično letne emisije, kar nadalje pomeni, da meritve s te točke ne sodijo v letno poročilo o izpustih.

Meritve kljub temu redno izvajajo, vendar jih shranjujejo le v neobdelani obliki, ker jih doslej niso vključevali v poročila, so jih pa po pozivu civilne družbe in Arsa zdaj obdelali in jih bodo na agencijo in občino poslali danes. Gre za meritve iz obdobja od 1. januarja 2018 do 14. maja 2023 in vsebujejo 94.067 polurnih odčitkov temperature na omenjeni točki.

Merjenje temperature na stiku med pečjo in izmenjevalnikom toplote, na t. i. točki HT 40, je še posebej pomembno pri kurjenju odpadkov. Pri nepravilnem in nenadzorovanem sosežigu odpadkov lahko nastane veliko strupenih plinov in snovi, zato je skladno s strokovnimi dognanji v uredbi o sežigalnicah odpadkov in napravah za sosežig zapisano, da morajo biti ti plini vsaj dve sekundi segreti na vsaj 850 stopinj Celzija, temperaturo pa je treba stalno spremljati. Če toksini ne razpadejo, je namreč še posebej pri dolgotrajni izpostavljenosti zelo visoko tveganje za razne hude motnje in kronična bolezenska stanja. Za zdravje so nevarni predvsem dioksini in furani.

Salonit Anhovo
Rotacijska peč; Salonit Anhovo

Kakor so pojasnili v Salonitu, je meritev del procesa, ki regulira, katero gorivo se bo uporabljalo, bodisi odpadki bodisi naftni koks. Regulacija naj bi zagotavljala, da se pri temperaturah pod 850 stopinjami Celzija v peč ne dovajajo odpadki. Je pa analiza pokazala, da so se v tem obdobju 670 ur v peč dovajali odpadki, kljub temu da temperatura ni bila dosežena, kar pa naj bi bila posledica zagonov in ustavitev peči, zagotavljajo v Salonitu. Velik del časa, 95 odstotkov, je bila količina dovajanih odpadkov po navedbah družbe izredno nizka – 0,02 tone na uro -, pri čemer naj bi bila običajna obratovalna količina 15 do 20 ton na uro.

V Salonitu so potrdili, da jih je Arso aprila letos prvič prosil za odčitke temperature, pri čemer pa da niso pojasnili, kaj je bila podlaga njihove zahteve. V Salonitu sicer inšpektorica za okolje trenutno opravlja nadzor obratovalnega monitoringa, ki še ni zaključen, so še pojasnili v podjetju. Od leta 2010 so imeli 83 inšpekcijskih nadzorov.

Salonit naj bi podatke danes predstavljal še na občini Kanal, za pozneje pa so pripravili tudi srečanje z nevladnimi organizacijami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!