Joc Pečečnik odplačal 600 tisoč evrov dolga podjetja Moda Mi&Lan

Gospodarstvo 19. Maj 202308:03 2 komentarja
Joc Pečečnik
Žiga Živulović jr./BOBO

Podjetnik Joc Pečečnik je v oddaji 24ur Zvečer dejal, da je v podjetje Moda Mi&Lan, ki po razkritju N1 že leta krši pravice tamkajšnjih delavk, odplačal 600.000 evrov dolga. Prepričan je namreč, da za slabo poslovanje podjetja, zaradi katerega lastnik zaposlenim pravočasno ne izplačuje plač in prispevkov, obstajajo legitimni razlogi.

Na N1 smo pred slabim mesecem razkrili ponavljajoče se kršitve delavskih pravic v podjetju Moda Mi&Lan, ki ga je na pogorišču nekdanje Mure v občini Gornji Petrovci na Goričkem ustvaril lastnik in direktor Milan Mörec. Ta zaposlenim ni pravočasno izplačal regresa, redno so nastajale tudi zamude pri izplačilu plače, prispevkov in nadomestil za malico ter prevoz.

Šivilje so večkrat delale tudi ob sobotah, kar ne bi bilo nič nenavadnega, če bi za to dobile plačilo ali prost dan. Po naših informacijah so imeli rekorderji v tem podjetju tudi za 90 dni neizkoriščenih nadur in dopusta. “Ko ne dobiš tistega, kar ti pripada, se počutiš, kot da te dobesedno izkoriščajo. Vsak hodi službo, da dobi tisto, kar mu pripada,” je za N1 povedal zaposleni, ki smo mu zakrili identiteto. Več v spodnjem videu. 

Šivilje so marčevsko plačo naposled le prejele v začetku maja, lanski regres pa šele pred nekaj dnevi.

Kot razlog, zakaj prihaja do neplačevanja, je Mörec navedel finančne težave, ki so po njegovih besedah posledica epidemije covida-19 in tega, da tekstilna industrija ni dobičkonosna.

Na pomoč Pečečnik, ki je tudi svojim zaposlenim kdaj prestavil izplačilo plač

Njegova pojasnila so prepričala podjetnika Joca Pečečnika. V četrtkovi oddaji 24ur Zvečer je dejal, da je v podjetje vložil 600.000 evrov. Prepričan je namreč, da so razlogi za slabo poslovanje podjetja legitimni in da podjetje na dolgi rok izpolnjuje svoje obveznosti, saj ima družina, ki ga ima v lasti, vse premoženje v podjetju.

Sicer se je strinjal, da bi morala podjetja izplačati svoje zakonske obveznosti, a da bi morala slovenskim podjetnikom v takšnih in podobnih primerih pomagati država. Ta, kot je izpostavil, vlaga in pomaga tujim podjetjem, kot so Novartis in Renault, z vlaganjem v slovenska pa si bo v prihodnosti zagotovila gospodarsko rast, je še dejal. 

Po njegovih besedah gre pri primeru goričanskega podjetja za “tipičen primer birokratskih pogledov, po katerih smo Slovenci znani”, in da smo “vsi bolj papeški od papeža”.

Poteze delodajalcev, ki kršijo pravice delavcev, je sicer označil za nesprejemljive, a izpostavil, da je delodajalcev, ki izpolnjujejo osnovne manire, v Sloveniji “res res malo”. Take težave je imel tudi sam. “Velikokrat sem bil pred svojimi zaposlenimi in sem jih prosil, ali lahko plače prestavimo za dva meseca, in so se strinjali,” je še povedal v oddaji 24ur Zvečer.

Moda Mi&Lan se s proizvodnjo oblačil v zadnjih petih letih, z izjemo lanskega leta, ni držalo nad vodo. Poslovni izid je bil namreč konstantno rdeč, so pa nato lani imeli 40.000 evrov dobička.

Inšpektorat je v tekstilnem podjetju v zadnjih enajstih letih opravil več kot 30 nadzorov, ugotovil že več kot 40 kršitev delavskih pravic, po našem razkritju pa je zoper odgovorne v Modi Mi&Lan vendarle padla tudi kazenska ovadba.

Milan Mörec je ovadbo komentiral z besedami, da želi nekdo Modo Mi&Lan uničiti. Dodal je, da so njegovi zaposleni vedno na prvem mestu, a je hkrati s prstom pokazal prav na nekatere od njih, “ki tako ali drugače škodijo ugledu te firme, pa tudi svojim sodelavcem in meni osebno. Kdo je tisti, ki nas prijavlja, ne vem.” Več v spodnjem videu. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje