Denar še ni prišel do gasilca. PGD: O delitvi se mora dogovoriti s partnerko

Slovenija 11. Nov 202320:25 > 12. Nov 2023 06:21 44 komentarjev
Sandi Zajc
Denis Sadiković, N1

V času silovitih poplav, ki so avgusta prizadele Slovenijo, je javnost ganila zgodba gasilca Sandija Zajca. Medtem ko je družinsko hišo poplavljalo in jo v celoti uničilo, je Zajc skupaj s kolegi reševal malčke iz poplavljenega vrtca v Mengšu. Slovenija se je gasilcu za njegovo dejanje zahvalila z donacijami, ki so bile nakazane na račun prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Mengeš. A Zajc denarja do danes ni prejel. V PGD Mengeš pravijo, da bi izplačilo že bilo izvedeno, a se je zapletlo, ker se morata o delitvi doniranih sredstev dogovoriti odvetnik Sandija Zajca in odvetnica njegove partnerke.

Slovenijo so avgusta prizadele katastrofalne poplave, številni pa so dobesedno čez noč ostali brez vsega. Med njimi je tudi gasilec Sandi Zajc, ki je reševal malčke iz poplavljenega vrtca v Mengšu.

Medtem ko je pomagal drugim, je deroča voda popolnoma uničila družinsko hišo, kjer je živel z ženo, dvema osnovnošolskima otrokoma ter taščo in tastom. “Hiša je popolnoma uničena. Premočeno je vse, od pohištva, oblek, računalnikov, dokumentov do vseh fotografij in spominov,” je za N1 takrat opisal gasilec.

Ker je njegova zgodba ganila številne Slovence, so se mu zahvalili z donacijami, ki so bile nakazane na račun, ki ga je objavilo prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Mengeš. Dobre štiri mesece po poplavah pa Zajc donacij še ni prejel. Za N1 je Zajc potrdil, da denarja ni prejel, podrobneje pa zadeve ni želel komentirati.

PDG Mengeš: Odvetnik Zajca in odvetnica njegove partnerke naj bi se skušala dogovoriti glede delitve sredstev

Gasilci PGD Mengeš so na Facebooku zapisali, da bi bilo izplačilo sredstev, doniranih družini Sandija Zajca, izvedeno po seji PGD Mengeš, ki je bila dne 7. 11. 2023, “skladno z mnenjem našega odvetnika”.

Kot so še dodali, sta bila na tej seji prisotna Zajc z odvetnikom ter Sandijeva partnerka s svojo odvetnico. “Na predlog odvetnice in s strinjanjem Sandija Zajca ter njegovega odvetnika smo skladno s sklepom, zamaknili izplačilo sredstev za 14 dni. V vmesnem času naj bi se obe strani (odvetnik Sandija Zajca in odvetnica Sandijeve partnerke) skušali dogovoriti glede delitve doniranih sredstev. V kolikor do dogovora ne pride, bodo sredstva nakazana skladno z mnenjem našega odvetnika,” so zapisali.

Kot so še dodali, sledi v prihodnjih dneh izčrpna objava “in/ali novinarska konferenca.” PDG Mengeš smo vprašali za podrobnejša pojasnila. Odgovore še čakamo.

Šarec: Sandi se je name obrnil precej obupan

Zajc se je zaradi neizplačila obrnil na ministra za obrambo Marjana Šarca. “Pred dnevi se je Sandi Zajc obrnil name precej obupan, da prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Mengeš denarja še do danes ni nakazalo, niti se ne ve, kdaj ga bo, če ga bo. Še več, nekaj naj bi ga celo obdržalo društvo. Prihaja tudi do takšnih in drugačnih trenj,” je v Facebookovi objavi zapisal Šarec.

Dodal je sicer, da sam ne pozna notranjega delovanja društva, niti nima pristojnosti na tem področju. “Bi pa bilo pošteno, da denar, ki je na računu namenjen Sandiju, pri njem tudi najde mesto. Že zaradi ljudi, ki so darovali v dobri veri. Konec leta se bliža, zato je treba pohiteti,” je opozoril.

Šarec kasneje: Kaže, da zadeva ni preprosta in ima tudi drugo plat

Pozno zvečer se je Šarec še enkrat odzval. Zapisal je, da je po prvi objavi prejel precej odzivov. “Kaže, da zadeva ni preprosta in ima tudi drugo plat, ki je nisem poznal. Vsekakor je potrebno zadeve razčistiti. Predvsem zaradi ljudi, ki so darovali v dobri veri,” je zapisal na svojem profilu na Facebooku.


Ekipa N1 Slovenija je Sandija Zajca avgusta obiskala na domu. Reportažo si lahko pogledate spodaj:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje