Šarec za zgodnejšo aktivacijo vojske v primeru naravnih nesreč

Slovenija 30. Jul 202214:02 > 14:02 1 komentar
Šarec
Denis Sadiković/N1

Obrambni minister Marjan Šarec je ob spopadanju s požarom na Krasu napovedal sistemske rešitve na področju zaščite in reševanja. Kot je povedal v pogovoru za Dnevnikov Objektiv, je treba ob naravnih nesrečah takoj vključiti tudi Slovensko vojsko. Zdaj se namreč vključijo, ko za to zaprosi civilna zaščita.

“Moj cilj je, da enote Slovenske vojske sodelujejo v državnem načrtu ob aktivaciji civilne zaščite, kar pomeni, da bi nekdo iz vojske sodeloval v štabu civilne zaščite. Drugi cilj je, da bi bile enote Slovenske vojske veliko prej na voljo, v tem primeru cisterne za vodo, mobilne kuhinje, inženirska enota, ki je tudi sodelovala na Krasu,” je v intervjuju povedal obrambni minister Marjan Šarec.

Po njegovih besedah se je sicer nazadnje izkazalo, da so vsi deli civilne zaščite, ki so bili aktivirani v okviru državnega načrta, delovali izjemno dobro. “Nobena hiša ni pogorela, razen lovske koče – in kar je najpomembnejše, tudi enega življenja nismo izgubili,” je dodal.

Simbolična dnevnica za gasilce

Glede pobude predsednika vlade Roberta Goloba za izplačilo nadomestila prostovoljnim gasilcem, je povedal, da ne gre sistemski ukrep. “Noben gasilec ne bo šel gasit zaradi obljube plačila, ker bi se gasilci počutili užaljene. Gasilci niso nikoli in nikoli ne bodo pomagali zaradi denarja, to je jasno, a v tem primeru gre za gesto, poklon vlade in njenih državljanov ljudem, ki so se požrtvovalno borili z ognjenimi zublji,” je pojasnil Šarec.

Tu omenimo, da je Golob sprva govoril o nagradi gasilcem, včeraj pa je dejal, da vlada finančnega nadomestila nikoli ni obljubila posameznikom, temveč se bodo sredstva iz tega naslova namenila prostovoljnim gasilskim društvom, saj je to edini način, da je izplačilo omenjenih finančnih sredstev neobdavčeno.

Šarec je napovedal, da bodo po nujnem postopku pripravili zakonsko sistemsko rešitev, da bi bil prostovoljec upravičen do nekega zneska nadomestila, simbolične dnevnice, če bi sodeloval v državnem načrtu posredovanja ali ob požaru, poplavi ali drugi naravni ujmi. “S to pobudo vlada ne želi posegati v jedro filozofije in etiko prostovoljstva, ampak želi s to gesto nadgraditi lepe besede o hvaležnosti,” je dodal. Opozoril je, da državni načrt ni aktiviran ob vsaki intervenciji in posegi nimajo takšnih obsežnosti, kakršnemu smo bili priča v minulih dneh. “Nadomestilo za sodelovanje bi prišlo v poštev, ko bi bil aktiviran državni načrt in ko so gasilci več dni na terenu,” je povedal minister.

Hitrejše izplačilo

Glede izplačila mora vlada po njegovih besedah rešiti davčna vprašanja, kriterije dodeljevanja nadomestila. “Uprava za zaščito in reševanje bo morala dati podatke, kdo vse je sodeloval v intervenciji, pri tem pa ne bo delitve na osem- ali dvanajsturno sodelovanje, ker so vsi, ki so bili tam, delali dvanajst ali več ur,” je naštel. Poleg tega se po ministrovih besedah ne sme ponoviti zgodba, da bi gasilci na refundacijo plačila čakali leto in pol. Drugo področje, ki je prav tako pomembno, bo pregled uničene opreme in njeno nadomeščanje, je še opozoril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje