Savinjski kmetje protestno zakurili kresove: “Smo strašansko nezadovoljni”

Slovenija 12. Jan 202417:04 > 20:53 25 komentarjev
kres zspm
Kres ob štajerski avtocesti (Foto: ZSPM/FACEBOOK)

Ob štajerski avtocesti in glavnih cestah na Štajerskem gorijo kresovi, ki so jih v znak protesta prižgali kmetje. Kot je za N1 povedal eden izmed pobudnikov akcije, kmet iz Spodnjesavinjske doline, naj bi skupaj zakurili okoli 30 kresov. K akciji so pozivali na družbenih omrežjih. Objavo je na omrežju X delil tudi poslanec Nove Slovenije (NSi) Aleksander Reberšek.

Uporabniki družbenih omrežij so v zadnjih dneh kmete pozvali k protestnemu kurjenju kresov ob avtocestah in magistralah.

K protestu je na omrežju X med drugim pozval tudi poslanec NSi Aleksander Reberšek, vendar po besedah stranke ni povezan z akcijo. Na omrežju je le poobjavil vabilo, ki so mu ga poslali kmetje iz domače Savinjske doline. Prav tako z akcijo ni povezana NSi, so dodali v stranki.

Z vprašanji smo se obrnili tudi na sindikat kmetov. Predsednik sindikata Anton Medved je za N1 dejal, da gre za lokalno akcijo mladih kmetov iz Savinjske doline, pri kateri sindikat ne sodeluje. “V tem trenutku skušamo dati novi ministrici čas, da začne reševati težave v kmetijstvu, ki jih čutimo vsi,” je pripisal v odgovoru.

Kresovi so vidni s štajerske avtoceste

O akciji smo zato povprašali tudi mlade kmete iz Savinjske. Eden izmed pobudnikov, ki pa ni želel biti imenovan, je za N1 povedal, da so se za akcijo odločili, ker so “strašansko nezadovoljni” s tem, kar se dogaja. Z njim smo se znova slišali nekaj po 18. uri, ko je povedal, da po njegovih informacijah gori vsaj 30 kresov. “V Šmarju pri Jelšah, Šentjurju, Domžalah, Lukovici …” je našteval.

Vsak je na svoji zemlji ob glavni cesti ali avtocesti zakuril svoj kres, ki je od cestišča varno oddaljen, je zagotovil sogovornik in bolj podrobno predstavil namen akcije. “Ko se ljudje vozijo po avtocesti mimo Žalca, najprej vidijo en kres, potem drugega, in vedo, da se nekaj dogaja.”

V prvi vrsti so se kmetje zanjo odločili zaradi protestov kmetov, ki ta teden potekajo v Nemčiji. Prepričani so namreč, da se Slovenija ni dovolj solidarno odzvala. Drugi razlog za akcijo je nestrinjanje s kmetijsko politiko v Sloveniji tretji pa neodobravanje imenovanja nove ekipe na kmetijskem ministrstvu. “Ne moremo spati, ker na skrbi,” je povzel sogovornik.

Kljub temu da se kmetje iz Savinjske doline ne strinjajo s politiko, in naj bi danes v znak neodobravanja kurili kresove, pa so novi ekipi vseeno pripravljeni dati čas, da se izkaže. Sogovornik upa, da bo ministrica pri pogajanjih s kmetijsko zbornico in sindikatom pokazala napredek pri pogajanjih, ki trajajo 10 mesecev in so se v času kadrovskih menjav ustavila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje