SD išče pot iz politične krize: kakšne rešitve bi lahko prinesla konferenca?

Slovenija 12. Feb 202407:07 9 komentarjev
Delegati SD
Foto: Borut Živulović /Bobo

Na konferenci SD bodo po pretresih, ki jih je za stranko prinesla afera sodna stavba, razpravljali o nadaljnjih korakih. V stranki se namreč v zadnjih tednih iskri, slišati je tudi pozive k odstopu vodstva in različna mnenja o delu v koaliciji. Po odstopu generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta bo predvidoma znano tudi ime njegovega začasnega naslednika.

Na dnevnem redu današnje konference SD, najvišjega organa stranke med dvema kongresoma, je razprava o aktualnem političnem dogajanju. Članstvo bo tako v luči posledic afere ob spornem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti tehtalo scenarije za izhod iz politične krize in strnitev vrst.

S kakšnimi sklepi bi utegnila postreči konferenca, še ni povsem jasno. Med članstvom je bilo v minulih dneh zaznati tudi pozive k odstopu vodstva na čelu s predsednico stranke Tanjo Fajon. A dežurni kritiki ne ponudijo alternative za vodenje stranke.

Po mnenju številnih bi bil nekakšen “naravni naslednik” Fajon lahko gospodarski minister Matjaž Han, ki pa naj ne bi kazal nikakršnega navdušenja, da bi zdaj prevzel vodenje stranke. Nekateri tudi menijo, da kljub priljubljenosti ne bi bil dobra rešitev, ker bi bilo to zgolj nadaljevanje in dokončna potrditev “kšeftarske” politike stranke, ki da jih je pravzaprav v tako globoko krizo tudi pripeljala.

Tanja Fajon, Matjaž Han in Klemen Žiber
Foto: Borut Živulović/BOBO

Zato nekateri namesto Hana in poslancev Janija Prednika in Meire Hot v vrhu stranke kot začasno rešitev do kongresa bolj vidijo sedanjega predsednika konference, sicer Hanovega državnega sekretarja Matevža Frangeža, ter evropska poslanca Matjaža Nemca in Milana Brgleza.

Slišati je tudi pomisleke o nadaljnjem sodelovanju v koaliciji. Fajon je sicer po sestanku SD s premierjem Robertom Golobom dejala, da na obeh straneh obstaja želja po nadaljnjem sodelovanju. Priznala pa je, da je zaupanje med koalicijskimi partnerji načeto.

Več članov SD je za N1 povedalo, da pred današnjo konferenco niso optimistični. Prepričani so, da se Tanja Fajon zelo moti, ko ocenjuje, da so v SD po “pomiritvenem sestanku” pri premierju Robertu Golobu “iz najhujšega pravzaprav že izšli”. Najhujše se zdaj šele začenja, opozarjajo viri, ki menijo, da se bo šele danes zares pokazalo, kako veliko različnih mnenj je dejansko znotraj SD. To je po njihovi oceni posledica tega, da “stranka živi od danes do jutri”.

Člani so izjemno kritični tudi do uhajanja internih informacij in obračunavanja med frakcijami: “Da javno perejo umazano perilo, namesto da bi se nekam zaprli za tri dni, se usedli in se zmenili … To je najslabše, kar se lahko zgodi, to je pobalinstvo,” nam je dejal eden od nekdaj zelo vidnih članov. “Saj bi se usedli, pa se nimajo za kaj, nimajo skupne politike,” ga je dopolnil drugi.

Kdo bo nasledil Žiberta?

Teža očitkov o domnevnem vmešavanju v posel in nepremičninah v lasti njegove družine je medtem minuli teden odnesla generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta. Danes bo tako predvidoma znano, kdo bi ga lahko na tej funkciji nasledil. V stranki naj bi si želeli nekoga z dolgoletnimi izkušnjami, ki bi mu uspelo konsolidirati stranko, v medijih je v zadnjih dneh zaokrožilo ime nekdanjega generalnega sekretarja SD Dušana Kumra. Med članstvom namreč velja za osebo z avtoriteto, ugledom in je široko sprejemljiv.

Igor Lukšič, Dejan Židan in Dušan Kumer
Nekdanja predsednika SD Igor Lukšič in Dejan Židan, desno nekdanji glavni tajnik stranke Dušan Kumer (Foto: Žiga Živulović jr./Bobo)

A naj Kumra, ki je že od leta 2012 v pokoju, to ne bi zanimalo. Prav tako ni jasno, ali bo sploh prišel na ponedeljkovo konferenco, čeprav naj bi si Tanja Fajon močno želela, da pride in v teh težkih časih za stranko pove, kaj si o vsem skupaj misli. Kumer dogajanja v SD ne želi komentirati.

Ugotovitve Švarc Pipan pričakovati ta teden

Minuli teden pa je po več pozivih SD k odstopu oziroma razrešitvi z ministrske funkcije svoj odstop premierju ponudila tudi ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. S predsednikom vlade sta se sicer dogovorila, da ga predvidoma v roku enega tedna seznani s svojimi končnimi ugotovitvami glede nakupa stavbe na Litijski. Te je torej pričakovati ta teden, nato pa tudi odstop ministrice, za katerega je Golob napovedal, da ga bo sprejel.

Pogovore s kandidati za novega ministra oziroma ministrico bo Golob po napovedih začel v tem tednu, začasno pa skladno z dogovorom s SD vodenje pravosodnega resorja prevzel sam.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje