Vrh SD na kriznem sestanku: Nemec ostro nad Fajon, Han o začasnem umiku Žiberta

Slovenija 04. Feb 202416:49 > 05. Feb 2024 01:00
Socialni demokrati
Foto: Borut Živulović/BOBO

Medtem ko se pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan s premierjem Robertom Golobom še vedno ni dogovorila o svojem odhodu s položaja, v vrstah za zdaj še njene stranke SD vse bolj vre. Najvišji člani so se tako sestali na nedeljskem kolegiju predsednice Tanje Fajon. Katere možnosti so preigravali in kaj bodo storili? Je v igri tudi odstop celotnega vodstva stranke, kar naj bi omenjal evropski poslanec Matjaž Nemec? Ta naj bi napadel Tanjo Fajon zaradi njenega dopusta, Matjaž Han pa je razmišljal o začasnem umiku glavnega tajnika Klemna Žiberta.

Visoka napetost znotraj vladne koalicije ne popušča. Medtem ko vsa politična in širša javnost pričakuje, kako se bo razpletla drama s pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan, si predsednik vlade Robert Golob za odločitev iz dneva v dan jemlje dodaten čas.

V luči velike negotovosti, kakšno potezo bo premier potegnil in kdaj, sploh ob hudih obtožbah, ki jih je na račun članov Socialnih demokratov – zlasti glavnega tajnika Klemna Žiberta – izrekla ministrica Švarc Pipan, so se včeraj najvišji člani SD resno pogovorili na kolegiju predsednice Tanje Fajon. Ta sicer praviloma poteka ob torkih, a so ga zaradi izjemno napetih razmer na daljavo izvedli že v nedeljo dopoldne, potem ko se je v soboto zvečer ministrica Fajon vrnila iz Bruslja.

Stranko smo prosili za pojasnila, a so poslali zgolj skopo sporočilo: “Danes se je sestal kolegij predsednice SD, ki se srečuje na tedenski ravni. Na njem so govorili o aktualnih zadevah stranke in vsebinskih vprašanjih, ki bodo v državnem zboru in na vladi na agendi v prihodnjem tednu.”

Omenjena tudi možnost odstopa celotnega vodstva

Po neuradnih informacijah N1 so na kolegiju preigravali več različnih možnih scenarijev, vendar pa niso sprejeli nobenih odločitev. Strinjali so se, da je zdaj na potezi premier Golob in bodo torej počakali na njegovo odločitev, ki je po besedah naših virov pred ponedeljkom ne gre pričakovati. Nekateri v SD sicer vse bolj dvomijo, da bo odločitev o ministričini usodi dejansko sporočil že danes.

Golob je namreč od SD zahteval pojasnila oziroma odgovore na obtožbe, ki jih je na račun njihovih članov izrekla pravosodna ministrica Švarc Pipan, a so Socialni demokrati v odgovoru zgolj ponovili svoja pričakovanja, da bo ministrico čim prej odslovil. Premier s tem ni bil zadovoljen, zato jih je ponovno pozval, da na očitke konkretno odgovorijo. Za zdaj tega še niso storili, prav tako ni jasno, ali bodo sploh še kaj odgovorili.

Kongres SD
Borut Živulović/BOBO

Na nedeljskem kolegiju naj bi v kontekstu različnih razmišljanj evropski poslanec Matjaž Nemec kot edini omenil celo možnost odstopa celotnega vodstva stranke. A se preostali udeleženci po besedah naših virov s tem niso strinjali. Nemec naj bi po informacijah N1 tudi napadel Tanjo Fajon. Zbrane naj bi namreč seznanila, da gre ta teden na dopust, kar je Nemec ocenil kot nedopustno. Poudaril naj bi, da sam zaradi težke situacije, v kateri se je znašla stranka, odpoveduje nujne stvari na evropskem parketu, ona pa si bo lahko v najtežjem času vzela cel teden dopusta. Dominiko Švarc Pipan je sicer v SD pripeljal prav Nemec, ki ga, kot vse kaže, čaka precej zahtevna kampanja pred evropskimi volitvami.

Glavni tajnik Klemen Žibert, ki je z dopusta v Aziji posredoval v postopku spornega nakupa stavbe na Litijski cesti, je po informacijah N1 na sestanku dejal, da o odstopu s položaja ne razmišlja. Vztrajal naj bi, da ni storil ničesar spornega in da obtožbe Dominike Švarc Pipan ne držijo. Ob tem naj bi še dodal, da bo zadeve najprej pojasnil predstavnikom stranke – za torek je tako že sklical koordinacijo predsednikov in tajnikov občinskih in območnih organizacij SD.

Več virov iz vrst Socialnih demokratov nam je sicer dejalo, da je ob preigravanju različnih možnosti gospodarski minister Matjaž Han omenil, da bi se Žibert začasno umaknil. A je ta odgovoril, da ni razloga za to, saj da z nakupom stavbe ni imel nič. Izpostavil naj bi tudi, da imajo za marec sklican statutarni kongres stranke, ki ga lahko razširijo v volilni kongres in na njem preverijo zaupanje sedanjemu vodstvu.

Žibert je na očitke, da se je s SMS-sporočilom, ki ga je vodji ministričinega kabineta 18. decembra lani poslal z dopusta v Aziji, vpletal v nakup sodne stavbe, za N1 prejšnji teden odgovoril, da so ga v tistem času z ministrstva za pravosodje večkrat klicali, saj da je en dan kazalo, da bo finančno ministrstvo prispevalo manjkajoči denar za nakup, naslednji dan pa, da tega ne bo storilo.

“S strani ekipe ministrice Švarc Pipan sem bil zaprošen za pomoč, kako postopati v konkretni situaciji, da bi lahko izpeljali za ministrstvo pomemben projekt, ki so ga pripravljali leto dni,” je za N1 dejal Žibert. Besede v sporočilu, da gre za “zelo ugoden nakup”, so po njegovih navedbah v kontekstu ostalih ponudb, ki so jih prejeli na pravosodnem ministrstvu, sam pa da zgradbe na Litijski cesti sploh ne pozna.

Med preigravanjem različnih možnosti naj bi bila včeraj omenjena tudi ta, da bi v vladi prišlo do zamenjave resorjev in bi se torej Socialni demokrati dokončno odpovedali pravosodnemu ministrstvu. Da je povsem mogoče, da bi po odhodu Dominike Švarc Pipan ta resor začasno prevzel kar predsednik vlade ali kdo od ministrov Svobode, smo sicer poročali že v soboto.

Pestro dogajanje v SD naj bi se nadaljevalo že danes, ko nameravajo sklicati dopisno sejo predsedstva. Na njej naj bi odločali o sklicu konference SD, ki je najvišji organ med dvema kongresoma. Konferenca naj bi obravnavala aktualne razmere v stranki in koaliciji, o čem točno naj bi odločala, pa bo odvisno od odločitve premierja Goloba in od morebitnih novih dejstev v aferi sodna stavba. Predsednik vlade naj bi se sicer danes ponovno sestal z ministrico Švarc Pipan.