SDS bi volilce vprašala še o testiranju funkcionarjev na prepovedane droge

Slovenija 22. Mar 202413:38 28 komentarjev
Konvencija SDS
Foto: Borut Živulović/BOBO

Poslanska skupina SDS je vložila predlog za še en posvetovalni referendum. Tokrat želi volilce vprašati, kaj menijo o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge. Tudi pod tokratnim predlogom manjkajo podpisi Anžeta Logarja, Eve Irgl in Dejana Kaloha.

Pobudam za posvetovalne referendume ni videti konca. Štiri parlamentarne stranke so vložile predlog za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne Krško. Prav tako so v Gibanju Svoboda pripravili še predloga za posvetovalna referenduma o spremembi volilne zakonodaje in uporabi konoplje v medicinske namene.

Koalicija je v parlamentarni postopek vložila tudi predlog za razpis posvetovalnega referenduma o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Dva predloga posvetovalnih referendumov je že vložila tudi SDS, in sicer bi preverjala zaupanje v aktualno vlado in podporo nastanitvam “nezakonitih migrantov v Sloveniji”.

Zdaj pa so v največji opozicijski stranki vložili še en predlog. Volilce bi na posvetovalnem referendumu vprašali o ureditvi obveznega testiranja funkcionarjev na prepovedane droge.

Predlog brez podpisov treh poslancev SDS

Predlagano referendumsko vprašanje se glasi: “Ali ste za to, da državni zbor sprejme zakon, ki bo urejal obvezno testiranje funkcionarjev na prepovedane droge?”. Pod predlog za razpis se je podpisalo 24 od skupno 27 poslancev SDS. Med podpisniki ni Anžeta Logarja, Eve Irgl in Dejana Kaloha.

Kot so zapisali v obrazložitvi, od leta 2015 velja etični kodeks funkcionarjev v vladi in na ministrstvih, ki vsebuje šest standardov. Leta 2020 je bil sprejet še kodeks, ki velja za poslance.

“Vprašanje glede prisotnosti prepovedanih drog med politiki ostaja že vrsto let neodgovorjeno. Pričakovano ravnanje poslancev državnega zbora, predsednika republike, predsednika vlade, ministrov in državnih sekretarjev je, da svoje naloge opravljajo odgovorno, vestno, nepristransko in kakovostno. /…/ Zato se kot povsem upravičeno zastavlja vprašanje, ali je vendarle prišel čas, da zakonodajna veja oblasti v okviru svojih pristojnosti uredi to področje,” so zapisali poslanci SDS.

Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh
Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh (Foto montaža: N1/BOBO/STA)

Na pomisleke o nedopustnem posegu v zasebnost, ki so se pojavljali ob prejšnjih predlogih SDS za obvezno testiranje funkcionarjev na prepovedane droge, so v obrazložitvi še zapisali, da se z nastopom opravljanja javne funkcije javnim osebam oži krog njihove zasebnosti.

SDS predloga ne vlaga prvič

Predlog zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge je sicer poslanska skupina SDS v parlamentarni postopek vložila že večkrat, zadnjič septembra lani. A ni bila uspešna. Po predlogih SDS bi se morali vsaj enkrat letno na prepovedane droge testirati predsednik republike, predsednik vlade, ministri, državni sekretarji in poslanci državnega zbora.

Testiranje funkcionarjev bi potekalo v osmih mesečnih intervalih, izbiro pa bi prepustili žrebu. Izžrebani funkcionar bi se moral testirati v naslednjih 48 urah. Če bi testiranje odklonil, bi veljalo, da je test pozitiven, kar pa bi lahko kasneje ovrgel z negativnim testom.

Ob septembrski vložitvi takšnega predloga zakona so v SDS tudi poudarili, da so se vsi njihovi poslanci tedaj testirali na Inštitutu za sodno medicino in bili na testu negativni.

Ob zadnjemu predlogu za posvetovalni referendum se je na družbenem omrežju X že oglasil vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec. Kot je zapisal, bi morali “ob vsej poplavi referendumov predlagatelje očitno povprašati po zdravi pameti”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje