SDS za dodatne referendume, prihajajo ostri odzivi koalicije

Slovenija 18. Mar 202410:20 > 16:12 39 komentarjev

V parlamentarni postopek sta prispeli še dve pobudi za razpis posvetovalnih referendumov. V največji opozicijski stranki SDS predlagajo razpis referenduma o nastanitvah nezakonitih migrantov v Sloveniji in o zaupanju v vlado, ki jo vodi Robert Golob. Podrobnosti o predlogih sta predstavila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec in poslanec SDS Andrej Kosi.

Opozicijska stranka SDS je v parlamentarni postopek vložila predloga za razpis dveh posvetovalnih referendumov: o nastanitvah nezakonitih migrantov v Sloveniji in o zaupanju v vlado, ki jo vodi Robert Golob.

Podrobnosti vloženih predlogov sta predstavila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec in poslanec Andrej Kosi.

Kot je o pobudi za razpis referenduma o zaupanju vladi Roberta Goloba dejala Godec, je “imunski sistem vlade, ki jo vodi vrhunski manager Robert Golob, močno oslabljen oziroma trajno poškodovan”, na kar kažejo tudi zadnje ankete javnega mnenja. V njih kar 70 odstotkov vprašanih meni, da aktualna vlada ne dela dobro, zaradi tega pa so se v SDS odločili, da bi o tej temi izvedli posvetovalni referendum.

Referendumsko vprašanje bi se glasilo: “Ali ste za to, da vlada Republike Slovenije, ki jo vodi Robert Golob, zaključi s svojim mandatom in se razpišejo predčasne volitve poslank in poslancev v državni zbor?”

Vodja poslancev SDS Jelka Godec je dejala, da je aktualna vlada na področju gospodarstva izvedla in sprejela ukrepe na področju davčne zakonodaje in s tem poslabšala položaj gospodarstva in državljanov. Ob tem naj bi se se številna podjetja že preselila v tujino, mnoga pa o tem že razmišljajo. “Gospodarstvo se ohlaja, v Sloveniji pa ni ukrepov oziroma posluha, da bi se gospodarstvu pomagalo,” je poudarila.

Med področji, kjer je po mnenju SDS vlada Roberta Goloba razočarala državljane, je Godec naštela še kmetijstvo, zdravstvo, popoplavne obnove, področje notranjih zadev, spopada pa se tudi z obtožbami korupcije.

“Vse laži in obljube, ki jih slišimo s strani vlade, v bistvu postavljajo Slovenijo v položaj, ko ni več konkurenčna na evropskem trgu, ko se s strani koalicije sprejemajo zakoni, ki škodijo slovenski državi. V kolikor ta vlada nadaljuje delo, bo verjetno njena podpora padla na nič odstotkov, vendar pa bo takrat za Slovenijo že prepozno,” je izpostavila Jelka Godec.

O tem, ali pričakuje, da bodo v SDS s predlogi za razpis posvetovalnih referendumih ob aktualnih razmerjih v parlamentu uspešni, pa je Godec dejala, da je to priložnost tudi za koalicijo, da se vpraša o zaupanju vanjo. Referendum pa bi dal tudi jasen odgovor na vprašanje, ali si ljudje želijo predčasne ali redne volitve in bo država še nadaljnji dve leti umirala na obroke, je dejala.

Opozicija ima sicer za preverjanje trdnosti koalicije na voljo tudi druga parlamentarna orodja, med drugim interpelacijo vlade in konstruktivno nezaupnico, kar je po besedah Godec tudi vedno na mizi. Preizkušnja za koalicijo pa je tudi vsakokratno glasovanje o predlaganih zakonih, je dodala.

Referendum o nastanitvah nezakonitih migrantov

Zaradi odločitve vlade, ki je konec februarja sklenila, da se za potrebe nastanitev prosilcev za mednarodno zaščito organizirata izpostavi azilnega doma na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi, so v SDS napovedali vložitev referenduma o nastanitvah nezakonitih migrantov.

Odločitev vlade so prebivalci omenjenih lokalnih skupnosti, kjer načrtujejo vzpostavitev azilnih domov, sprejeli z velikim nasprotovanjem.

Kot je dejal poslanec SDS Andrej Kosi, smo v Sloveniji in v Evropi v zadnjih letih priča številnim nelegalnim migracijam, opaziti pa je mogoče tudi zlorabe azilnega sistema. Zaradi nelegalnih migracij se po mnenju SDS povečujejo varnostna tveganja, v Sloveniji, še posebej pa na območju Ljubljane in v okolici azilnega doma na Viču pa je že mogoče zaznati povečanje kaznivih dejanj, ki naj bi jih povzročili migranti.

Referendumsko vprašanje bi se po njegovih besedah glasilo: “Ali ste za to, da se v Sloveniji gradijo nove izpostave azilnih domov za ilegalne migrante?”

Kosi je obsodil tudi delovanje vlade Roberta Goloba na področju migracij, kritičen je bil tudi do nedavno sprejetega vladnega sklepa o vzpostavitvi azilnih domov v Brežicah in Središču ob Dravi, ki je za največjo opozicijsko stranko nesprejemljiv.

“Glede na vse navedeno, je jasno, da se je treba zavedati problema nezakonitih migracij, jih ustrezno nadzorovati in tudi omogočiti varnost državljank in državljanov v Sloveniji, zato bi morala vlada Roberta Goloba ustrezno ukrepati. Žal temu ni tako, ravno nasprotno, dejanja in izjave aktualne vlade govorijo o tem, da vlada ne deluje v korist državljanom,” je dejal Kosi.

Poslanska skupina SDS je sicer minuli teden v parlamentarno proceduro vložila tudi predlog novele zakona o lokalni samoupravi, ki za vzpostavitev izpostav azilnega doma zahteva soglasje lokalne skupnosti.

Slovenska policija v prvih dveh mesecih letošnjega leta opaža povečanje nezakonitih prehodov državne meje. Tako je v tem obdobju obravnavala 6.415 nezakonitih prehodov meje, medtem ko je bilo teh lani v istem času 5.234. Podatki policije kažejo, da je opazno naraslo število prihodov državljanov Sirije, sledijo državljani Maroka in Afganistana.

arbitraža meja
PROFIMEDIA

Koalicijske stranke nasprotujejo predlogoma SDS

V Gibanju Svoboda menijo, da gre pri predlogih SDS za posvetovalna referenduma o nastanitvah nezakonitih migrantov v Sloveniji in o zaupanju v vlado za manipulacijo in politično propagando pred evropskimi volitvami. Ljudi je smiselno vprašati o vprašanjih, ki terjajo širši razmislek in družbeni konsenz, ne pa vnašati strahu in razdora, poudarjajo.

V največji vladni stranki Gibanje Svoboda so tako prepričani, da je med predlogi za posvetovalne referendume, ki so jih vložili sami, in tistimi, ki so jih vložili v SDS, “bistvena razlika”. “Mi želimo vprašati ljudi, kaj si mislijo o družbenih vprašanjih, ki terjajo širši razmislek in širši družbeni konsenz, medtem ko stranka SDS pač poskuša manipulirati z ljudmi, vnašati strah in razdor,” je danes dejala poslanka Svobode Tereza Novak.

Pričakuje, da bo koalicija v DZ omenjena predloga SDS zavrnila. Manever največje opozicijske stranke, ki bi volivce povprašala tudi o zaupanju v vlado Roberta Goloba, pa po njeni oceni kaže na “eno veliko norčevanje iz nas vseh”.

Kot je spomnila, so namreč jasni mehanizmi za menjavo vlade oz. koraki do predčasnih volitev, ki so tudi zapisani v ustavi in posameznih zakonih. “Pravzaprav je sramotno, da imamo v parlamentu stranko, ki se je sposobna na tak način norčevati iz ustave in iz vseh nas državljanov in državljank,” je bila ostra.

Lokalne volitve
Žiga Živulović/BOBO

V Levici podpirajo referendume kot pomemben mehanizem neposredne demokracije, s katerim državljani odločajo o najpomembnejših vprašanjih. A ti terjajo občutek, kaj je “primerna snov za najširše demokratične procese”, poudarjajo. Ob predlogih SDS in NSi opozarjajo, da je nizanje zavajajočih referendumskih vprašanj demokratično škodljivo.

V SD ob valu predlaganih posvetovalnih referendumov poudarjajo, da razumejo bistvenost referenduma kot sredstva neposrednega demokratičnega odločanja državljanov o vprašanjih, ki pomembno vlivajo na njihovo življenje. O predlogih Svobode bodo razpravljali na torkovi seji poslanske skupine, predlogom opozicije nasprotujejo, so sporočili.

V SD so tako ob številnih vloženih predlogih za posvetovalne referendume poudarili, da so na mizi bistvena vprašanja, ki pa jih ne jemljejo zlahka.

O predlogih koalicijske partnerice Svobode, da bi volivce na referendumu povprašali o naklonjenosti pridelavi, predelavi in uporabi konoplje v medicinske namene ter uvedbi preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah bodo razpravljali na torkovi seji poslanske skupine

V parlamentarni proceduri še veliko drugih predlogov za razpis referendumov

Predloga opozicijske stranke o razpisu dveh posvetovalnih referendumov sta le še dva v vrsti predlogov. Štiri parlamentarne stranke – Gibanje Svoboda, SDS, SD in NSi – so prejšnji teden skupaj vložile predlog za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne Krško (JEK2).

V največji koalicijski stranki Gibanju Svoboda so prejšnji teden pripravili še dva predloga za posvetovalni referendum: o spremembi volilne zakonodaje in uporabi konoplje v medicinske namene.

Minuli teden je koalicija v parlamentarni postopek vložila tudi predlog za razpis posvetovalnega referenduma o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. NSi pa je medtem v DZ vložila dva predloga za razpis posvetovalnih referendumov, o predlogu energetskega zakona in o predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje Jugoslavije.

“Imeli smo že supervolilno leto, verjetno bomo imeli superreferendumsko leto. Po zakonodaji in poslovniku ima vsak svojo možnost, da vloži posvetovalni referendum, če meni, da se o tem lahko pogovori,” je inflacijo predlaganih posvetovalnih referendumov komentirala vodja poslancev SDS Jelka Godec.

Predsednik NSi Matej Tonin pa se je ob robu delovnega obiska poslanske skupine v občinah Ajdovščina in Vipava znova zavzel za “superreferendumski dan”, saj bi tako ljudem dali priložnost, da se poglobijo v vprašanja in o njih tudi odločajo izven “volilne mrzlice ali histerije”.

Po njegovih besedah vladna koalicija načrtuje izvedbo vsaj treh referendumov sočasno z junijskimi evropskimi volitvami. Ob tem se po njegovem mnenju postavlja vprašanje, zakaj se v ta nabor ne dodajo tudi opozicijski predlogi posvetovalnih referendumov. “Če mislimo resno, dajmo vse referendume na dan evropskih volitev, če pa tega ne mislimo, je jasno, da poskuša koalicija to uporabiti zgolj za mobilizacijo svojih volivcev in jih ne zanima njihovo mnenje,” je ocenil.

Ob aktualnih razmerjih v parlamentu je sicer mogoče pričakovati, da bo koalicijska večina nekatere izmed predlogov zavrnila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje