Anže Logar potrdil razkritje N1: “Drži. Odstopil sem.” Znano, kdo ga je nasledil

Slovenija 24. Nov 202317:30 > 22:38 26 komentarjev
Anže Logar
Žiga Živulović/BOBO

Poslanec SDS in ustanovitelj društva Platforma sodelovanja Anže Logar je potrdil poročanje N1, da je nepreklicno odstopil z mesta predsednika sveta največje opozicijske stranke. Novi predsednik sveta je postal Zvonko Černač, ki je dejal, da Logarjev odstop "ni nič nepričakovanega".

Najvidnejši člani SDS so ob 18. uri v Brežicah začeli z zadnjo sejo sveta stranke v tem letu. Gre za najvišji organ stranke med dvema kongresoma in ima precej pristojnosti, po statutu med drugim oblikuje politične usmeritve SDS v obdobju med kongresoma. Od junija 2017 ga je vodil dolgoletni poslanec in kandidat na lanskih predsedniških volitvah Anže Logar.

Kot smo najprej izvedeli neuradno, pa je Logar člane sveta danes pisno obvestil, da s te funkcije nepreklicno odstopa. V stranki in na mestu poslanca SDS pa naj bi ostal. Današnje seje sveta se sicer ne udeležuje in se je torej opravičil, čeprav je še popoldne s kolegi sedel v poslanskih klopeh in nato skupaj z njimi tudi obstruiral odmevno glasovanje na seji državnega zbora.

“Mislim, da je ta čas nastopil zdaj”

“Drži. Odstopil sem,” je naše poročanje potrdil Anže Logar.

Kot nam je sporočil, “moraš kot posameznik znati oceniti, kdaj je čas za prevzem odgovornosti. V politiki pa je dobro znati tudi oceniti, kdaj je prišel pravi čas, da krmilo predaš naprej. V imenu nove svežine, napredka, spremembe smeri ali preprosto zaradi notranjega občutka. Mislim, da je ta čas nastopil zdaj. Zato sem danes nepreklicno odstopil kot predsednik sveta SDS.”

Dodal je, da mu želja po aktivnem udejstvovanju v okviru nepolitičnega društva Platforma Sodelovanja nalaga, da v prihodnje več pozornosti nameni kulturi dialoga v slovenskem družbenem okolju.

“Različni pogledi, ki sem jih prinašal kot funkcionar stranke v notranje razprave, so zdaj naloga drugih. Odprte glave so dobrodošle, saj za dolgoročni razvoj in napredek ni hujšega, kot je enoumje. V stranki, zlasti pa v slovenski družbi.”

Pojasnil je še, da je od danes naprej član brez funkcije v hierarhiji stranke. “S tem marsikoga razbremenim samospraševanja o mojem delovanju.”

Logar je tudi potrdil, da ostaja poslanec in del poslanske skupine SDS. “Glasoval bom za dobre predloge in se trudil v politiko prinašati zdrav razum in duh sodelovanja. Naj bo to dobrodošlo, še posebej v času, ko pri nekaterih na glasovanje vpliva celo kozmični dež,” je še zapisal v pojasnilu, ki ga je kasneje objavil tudi na svojih profilih na družbenih omrežjih.

Pri sogovornikih iz SDS smo neformalno preverjali, kaj se bo dogajalo na današnji seji sveta stranke, a podrobnejših informacij o tem niso imeli. Podpredsednik sveta SDS je sicer poslanec Rado Gladek, na dnevnem redu seje pa so bile štiri točke – sprejem zapisnika, aktualno, izvolitev nadomestnega člana izvršilnega odbora in razno.

Ko je odjeknila novica o Logarjevem odstopu, pa so dnevni red razširili z novo točko – izvolitev novega predsednika sveta SDS. To je postal dolgoletni poslanec in nekdanji minister Zvonko Černač, so sporočili iz stranke.

Naši viri sicer ob tem priznavajo, da jih člani stranke vse pogosteje sprašujejo o statusu Anžeta Logarja znotraj SDS, čeprav o njegovem delovanju in načrtih mnogi v stranki ne vedo praktično ničesar.

Logarjev odstop z druge najmočnejše politične funkcije v stranki prihaja skoraj natanko leto dni potem, ko je po porazu v drugem krogu predsedniških volitev napovedal, da “smo na začetku nečesa velikega”. Pred pol leta pa je nato s somišljeniki ustanovil društvo Platforma sodelovanja, ki je jeseni začelo z organizacijo okroglih miz o izbranih temah. Drugo srečanje – na temo duševnega zdravja – je napovedano za prihodnji teden.

Njegovo oddaljevanje od SDS, ki mu je doslej zaupala kar nekaj vidnih funkcij – med drugim je v času tretje vlade Janeza Janše opravljal funkcijo zunanjega ministra – se je sicer začelo že v času kampanje za predsedniške volitve, ko se je umaknil iz dnevne strankarske politike in kandidiral kot formalno neodvisni kandidat. Predsednik SDS Janša je sicer kasneje v tedniku Demokracija priznal, da mu je takšen način kandidature svetoval sam.

Zaradi slabega rezultata stranke na lokalnih volitvah v prestolnici je Logar novembra lani odstopil kot predsednik ljubljanskega mestnega odbora SDS, nasledil ga je nekdanji notranji minister Aleš Hojs.

Vse odtlej, zlasti pa od majske ustanovitve društva, je bilo v zraku vprašanje, ali bo zapustil tudi mesto predsednika sveta SDS in začel z ustanavljanjem svoje politične stranke. Jasnih odgovorov o tem še ni dajal, te možnosti pa tudi nikoli ni izključil. V parlamentu in poslanski skupini v tem času skorajda ni bil aktiven. Vabilo NSi za sodelovanje platforme oziroma skupno listo na prihajajočih evropskih volitvah je zavrnil.

Janez Janša, Anže Logar
Srdjan Živulović/ BOBO

Je pa nedavno ob hudih pretresih v vladni koaliciji, zlasti v največji stranki Gibanje Svoboda, o nadaljnjih potezah društva v N1 Podkastu s Suzano Lovec spregovorila ena od soustanoviteljic platforme Alja Brglez. Na vprašanje, ali bo društvo zdaj postalo stranka ali bo ostalo “debatni krožek”, je odgovorila, da sta do rednih volitev še dobri dve leti, a da zadnje dogajanje kaže, da bi bilo treba prej kot v dveh letih razmišljati o naslednjem koraku platforme.

“Zdaj bo verjetno treba začeti razmišljati, ali je treba s tem društvom narediti nekaj novega ali bo kdo drug to naredil …” je še dejala Alja Brglez. Na zelo konkretno vprašanje, ali bi Logarju svetovala, naj pohiti s stranko, pa je med drugim odgovorila, da je “zdaj verjetno čas, da je treba o tem začeti razmišljati”.

O možnosti, da Logar ustanovi stranko, je sicer v nedavnem intervjuju za radio Ognjišče prvič konkretneje spregovoril tudi Janez Janša. Dejal je, da verjame, da bo iz platforme nastala politična lista ali stranka. “Stranka težje, lista za volitve pa lažje in zagotovo bo to nov faktor na naslednjih volitvah,” je dejal.

V primeru Logarjevega izstopa iz stranke bi v SDS pričakovali tudi odstop z mesta poslanca

Če bi Logar izstopil iz poslanske skupine SDS – kar se torej (še) ne bo zgodilo – bi bil glede na statut stranke črtan iz članstva SDS. To bi se zgodilo tudi, če bi na volitvah kandidiral na “konkurenčni listi kandidatov”. Da na evropskih volitvah njega osebno ne bo, je sicer pred časom dejal za N1.

Statut SDS sicer med drugim še vedno vsebuje tudi kontroverzno določbo, ki je že bila predmet spora na sodišču – v primeru nekdanjih poslancev SDS Andreja Čuša in Zvonka Laha. Vsak potencialni kandidat te stranke mora namreč pred kandidaturo za poslanca podpisati posebno pogodbo, v kateri je tudi “izjava o brezpogojnem odstopu s funkcije poslanca DZ v primeru izstopa ali izključitve iz SDS oziroma vstopa v drugo stranko ali poslansko skupino”.

Če bi torej Logar na neki točki izstopil iz SDS, bi stranka pričakovala, da v skladu s pogodbo, ki jo je podpisal, takoj odstopi kot poslanec.

Nekatera ključna vprašanja medtem še nimajo odgovorov – ali je bila Logarjeva današnja poteza usklajena z Janezom Janšo ali ne, kako v stranki komentirajo njegov nepreklicni odstop in kaj to pomeni za njegov nadaljnji status v SDS. Za zdaj so iz stranke sporočili zgolj ime novega predsednika sveta SDS Černača in dodali: “Poslanec SDS Anže Logar je s te funkcije odstopil, ker se želi bolj posvetiti aktivnemu udejstvovanju v okviru društva Platforma Sodelovanja.”

Zvonko Černač pa je zvečer v Odmevih na TV Slovenija temu dodal zgolj, da se ni zgodilo nič nepričakovanega in neobičajnega. Logar naj bi namreč po njegovih besedah kolegom poslancem SDS že pred časom najavil, da bo do konca leta razmislil, ali zaradi obveznosti v platformi lahko še opravlja druge zadolžitve, ki jih ima v stranki. In to napoved je zdaj pač uresničil, je še dodal Černač.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje