SDS: Grims je zaradi napada dobil tudi atipično pljučnico

Slovenija 10. Jan 202315:00 > 15:58 29 komentarjev
Branko Grims
N1

Na poročanje N1, da policija v primeru napada na poslanca SDS Branka Grimsa 28. oktobra lani ni ugotovila fizičnega stika, se je danes odzvala poslanska skupina SDS. Odločitvi policije ostro nasprotuje in ugotavlja, da je Grims zaradi napada utrpel več zdravstvenih posledic, vključno z atipično pljučnico zaradi okužbe. Kaj so v primeru Grims za N1 pojasnili na tožilstvu?

Kot smo ekskluzivno poročali na N1, je policija ugotovila, da v primeru napada na poslanca SDS Branka Grimsa pred državnim zborom oktobra lani, v katerem je ta prepoznal poskus umora, ni bilo fizičnega kontakta. Zato so preiskavo suma storitve kaznivega dejanja zaključili. Še naprej pa policija išče neznano osebo, ki so jo posnele nadzorne kamere, saj dejanje po navedbah Policijske uprave Ljubljana vsebuje elemente ravnanja, ki ga obravnavajo kot prekršek.

Preberite še: Policija o napadu na poslanca Grimsa: Fizičnega stika ni bilo

Na vprašanje N1, kako komentira ugotovitve policije in ali je o njih že obveščen, je Grims včeraj odgovoril: “Očitno se želi relativizirati napad na poslanca, ker se noče najti napadalec na opozicijskega poslanca.” Njegovi strankarski kolegi so včeraj molčali.

Danes pa so iz poslanske skupine SDS sporočili, da odločitvi policije ostro nasprotujejo. “Nesporno način napada jasno izraža naklep; zdravstvene posledice, vključno z atipično pljučnico zaradi okužbe ob napadu, pa so vse dokumentirane z zdravniškimi izvidi,” so zapisali. Kot je mogoče razumeti, naj bi se Grims okužil, ker ga je napadalec, kot je dejal oktobra, pljunil.

Takrat je trdil, da je šel iz parlamenta po stopnicah proti garaži, ko ga je nekdo silovito porinil. “Na srečo sem se ujel in nisem padel po stopnicah. Če bi, bi se stvar veliko slabše končala,” je povedal. Tarnal je zaradi bolečin v rami, v “zahrbtnem napadu” pa je prepoznal celo poskus umora. Povedal je še, da ga je moški dvakrat pljunil po laseh. “Policiji sem predlagal, naj vzame vzorec DNK, pa ga niso želeli. To sem predlagal dvakrat. Dokaze sem shranil, da ne bi slučajno potem kdo rekel, da ne morejo česa dokazati,” je dodal takrat.

Po navedbah SDS so vse izjave Grimsa in drugih njihovih poslancev, ki so bile podane po incidentu, resnične in pri njih vztrajajo. “Mag. Branko Grims je policiji predložil tudi zdravniški izvid ambulante za nujno medicinsko pomoč, ki kot verodostojen dokument dokazuje poškodbe, nastale zaradi napada. Dejstvo, da je policija odločitev sprejela zgolj na podlagi pomanjkljivih posnetkov kamer, s katerimi se zlahka manipulira, je zato nedopustno in neprofesionalno,” so poudarili v poslanski skupini SDS.

Po njihovem “trdnem prepričanju” odločitev policije kaže na to, da se želi fizični napad relativizirati, ker gre za opozicijskega poslanca.

Odločitev policije povezujejo s tem, da je bila ta v zadnjih mesecih “pod hudimi političnimi pritiski, ki jih je ob svojem odstopu razgalila ministrica Tatjana Bobnar”. Žalosti jih, da so mnogi preslišali pobude, ki jih je SDS dala po incidentu, in sicer da je bil “napad na poslanca vrh ledene gore množice posrednih in neposrednih pouličnih, medijsko podprtih pozivov k nasilju, ki smo jim priča že dve leti”. V največji opozicijski stranki menijo, da bi morali vsi stopiti skupaj in začrtati odločne korake za zagotovitev tako varnosti poslancev kot varnosti zaposlenih v državnem zboru.

Kaj pravijo na tožilstvu?

Na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani so nam potrdili, da jim je policija 1. decembra posredovala poročilo, “da je bilo v predkazenskem postopku ugotovljeno, da ni podlage za podajo kazenske ovadbe za naznanjeno ali drugo kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti”. Na naše vprašanje, kakšni bodo nadaljnji koraki tožilstva v primeru Branka Grimsa in ali bi ga lahko preganjali zaradi krive ovadbe, pa je okrožno državno tožilstvo za N1 odgovorilo, da “državnotožilska odločitev glede nadaljnjega postopanja tožilstva v zadevi še ni bila sprejeta”.

Nika Kovač: Če to drži, je poslanec Grims lagal

Na poročanje N1, da policija pri preiskavi napada na poslanca Grimsa ni ugotovila fizičnega stika, se je včeraj odzvala direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač. “Če to drži, je poslanec Grims lagal. Ob tem bi rada izpostavila, da se mi zdijo tudi verbalni napadi in žaljenje kogarkoli nedopustni, in tudi takšne napade obsojam,” je poudarila. Spomnimo, da je bila Kovač žrtev fizičnega napada nekaj dni pred incidentom v primeru poslanca Grimsa, policija pa je zoper osumljenega podala kazensko ovadbo zaradi povzročitve lahkih telesnih poškodb.

Preberite še: Nika Kovač: Če to drži, je poslanec Grims lagal

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje