Nika Kovač: Če to drži, je poslanec Grims lagal

Slovenija 09. Jan 202320:46 46 komentarjev
Foto: Borut Živulovič/BOBO

Direktorica Inštituta 8. marec je v odzivu na poročanje N1, da v primeru napada na poslanca SDS Branka Grimsa 28. oktobra lani ni bilo fizičnega stika, zapisala: "Če to drži, je poslanec Grims lagal. Ob tem bi rada izpostavila, da se mi zdijo tudi verbalni napadi in žaljenje kogarkoli nedopustni, in tudi takšne napade obsojam." Kovač je bila žrtev fizičnega napada nekaj dni pred incidentom v primeru poslanca Grimsa.

Kot smo ekskluzivno poročali na N1, je policija ugotovila, da v primeru napada na poslanca SDS Branka Grimsa pred državnim zborom oktobra lani, v katerem je ta prepoznal poskus umora, ni bilo fizičnega kontakta, zato so preiskavo suma storitve kaznivega dejanja zaključili.

Kot so na policiji povedali za N1, je Policijska postaja Ljubljana Center dogodek, ki se je zgodil 28. oktobra lani pred državnim zborom, preiskovala kot sum storitve kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe.

“Z zbiranjem obvestil in ugotavljanjem okoliščin so policisti ugotovili, da fizičnega kontakta med osebama ni bilo, zato so o zbranih obvestilih v obliki poročila obvestili pristojno državno tožilstvo,” so povedali na policiji. Po njihovih navedbah pa policisti še vedno iščejo neznano osebo s fotografij, saj dejanje vsebuje elemente prekrška. “Policija v navedeni zadevi vodi prekrškovni postopek,” so dodali.

Preberite še: Policija o napadu na poslanca Grimsa: Fizičnega stika ni bilo

Na to se je v daljšem zapisu odzvala direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, ki je bila žrtev fizičnega napada le nekaj dni pred domnevnim fizičnim napadom neznanega storilca na Grimsa.

Kovač je med drugim zapisala, da je sprva želela ostati tiho, saj jo vsako podoživljanje preteklih mesecev užalosti. “Ta zgodba ni zgodba poslanca ali mene osebno, je zgodba o širši družbeni klimi,” je zapisala in dodala, da je bila lani deležna številnih zmerljivk in politično motiviranih napadov. Vrh pa je bil dosežen oktobra lani na ljubljanskem Bavarskem dvoru, ko jo je neznani moški fizično in verbalno napadel. Kovač je spomnila, da je napad obsodila tako javnost kot več del politike.

“Izjema sta bila nekdanji premier (Janez Janša, op. a.) in omrežje njegove stranke. To je kmalu po napadu začelo producirati vsebine, ki so relativizirale dogodek in celo ustvarjati dvom o njegovi resničnosti. Na Nova24 so objavili članek, ki je sporočal: Sama si je kriva, vojska Twitterjevih trolov se je norčevala in pisala, da je vse izmišljeno,” je pojasnila in dodala, da je napad na Grimsa sama takoj obsodila in o njem ni dvomila.

“Danes N1 poroča, da naj, v nasprotju s tem – kar je trdil, do fizičnega stika ob napadu na poslanca Grimsa sploh ne bi prišlo. Če to drži, je poslanec Grims lagal. (Ob tem bi rada izpostavila, da se mi zdijo tudi verbalni napadi in žaljenje kogarkoli nedopustno, in tudi takšne napade obsojam),” je zapisala Nika Kovač in dodala, “kot kaže, so bile njegove izjave del jasne politične strategije. Njihov namen je bil relativizirati napad name in preusmeriti pozornost z razprave o sovražnem govoru in učinkih, ki ga ima, pokazati, da je šlo pri obeh dogodkih za isto stvar oziroma celo, da je bil ‘resen’ zgolj napad na poslanca Grimsa.”

Preberite še: Osumljenca za napad na Niko Kovač našli, za napad na Branka Grimsa še ne

Spomnimo, da je policija dva tedna po napadu na Kovač identificirala osumljenca, ki je v središču prestolnice fizično napadel direktorico Inštituta 8. marec. Pomočnik načelnice Policijske postaje Ljubljana Center Irfan Beganović je na takratni novinarski konferenci pojasnil, da so osumljenega že zaslišali, zoper njega pa bodo podali kazensko ovadbo zaradi povzročitve lahkih telesnih poškodb. Napad na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač se je zgodil 25. oktobra lani. Takrat je zapisala, da jo je na Bavarskem dvoru sredi Ljubljane fizično in verbalno napadel neznani moški. Po njenih besedah jo je odrinil, ji grozil s smrtjo in vpil, da bo ubil njenega psa.

Nika Kovač zapis nadaljuje z vprašanjem: “Kakšen učinke so imele te izjave in njihovo širjenje po strankarskih omrežjih? Kljub temu da smo v Inštitutu 8. marec nasilje takoj obsodili, sem prejela številne zapise jeznih ljudi, ki so mi sporočali, da sem za ‘poskus umora’ Grimsa kriva jaz. Z Grimsom sem se znašla v številnih memih in šalah. Marsikdo mi je napisal: ‘Vsi ste isti.’ Očitno nismo. Tega se je treba zavedati. Take neresnične izjave, podane za kratkoročno politično računico, pa imajo tudi širše škodljive učinke. Pomagajo reproducirati problematične vzorce, ki se v naši družbi pojavijo ob nasilju. Vzorce, ki delajo nasilje sprejemljivo in sejejo dvom o žrtvi.”

V nadaljevanju je poudarila še, da je takšno nasilje “materializacija blatenja, ščuvanja in sovraštva, ki so ga proti kritičnim glasovom sistematično širili nekdanja vladajoča stranka in njeni sateliti”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje