SDS zaradi zasebnih vrtcev zahteva sklic odbora: “Početje vlade je nedopustno”

Slovenija 19. Jan 202412:13 > 14:39 6 komentarjev
vrtec
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Poslanci SDS po objavi N1, da delovna skupina pri ministrstvu za izobraževanje preučuje tudi spremembe financiranja zasebnih vrtcev, zahtevajo sklic nujne seje matičnega odbora. Prepričani so, da želi ministrstvo omejevati svobodno izbiro vrtca, kar je po njihovem mnenju nedopustno. Spomnili so tudi na zaveze iz koalicijske pogodbe in ocenili, da vlada za njihovo realizacijo ni storila ničesar.

Po objavi N1, da je ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ustanovilo delovno skupino, ki se ukvarja s spremembami zakona o vrtcih, je poslanska skupina SDS zahtevala sklic nujne seje odbora za izobraževanje, na kateri bi poslanci obravnavali vprašanje, zakaj zasebni vrtci motijo vlado.

V začetku tedna smo poročali, da delovna skupina, ki jo sestavljajo predstavniki občin, Skupnosti vrtcev Slovenije, Združenja ravnateljic in ravnateljev vrtcev Slovenije ter Združenja zasebnih vrtcev Slovenije, obravnava tudi možnost sprememb pri financiranju zasebnih vrtcev. “Med številnimi vsebinskimi vprašanji, ki jih je treba obravnavati in predlagati nove zakonske rešitve, je tudi vprašanje preučitve ustreznosti sistema financiranja zasebnih vrtcev, ki nimajo pridobljene koncesije, so pa upravičeni do sredstev iz občinskega proračuna,” so za N1 pojasnili na ministrstvu. Medtem ko se na ministrstvu sprašujejo o smotrnosti financiranja zasebnih vrtcev, če v javnih ostajajo prosta mesta, pa iniciativa staršev izpostavlja, da bi spremembe financiranja pomenile zaprtje zasebnih vrtcev.

“Namera ministrstva je nedopustna”

Poslanska skupina SDS v zahtevi za sklic seje izpostavlja prepričanje, da je v interesu države, da je kar najvišje število otrok vključenih v eno izmed oblik predšolskega varstva. “V demokratični družbi, naravnani v spodbujanje in razvoj ustvarjalnega duha, se z ničemer ne preprečuje svobodna izbira vzgojnih in izobraževalnih pristopov v institucijah, ki svoje programe izvajajo po določilih pristojnega ministrstva. Z namero ministrstva, kot je zapisano, vlada počne prav to, kar je nedopustno,” so zapisali.

Spomnili so tudi na zavezo iz koalicijske pogodbe, kjer se je koalicija zavezala k spodbujanju večje vključenosti otrok nižje starostne skupine v vrtce, preučitev možnosti državnega financiranja zadnjega leta vrtca in možnosti brezplačnega vrtca za vse. “Predlagatelji nujne seje ugotavljamo, da vlada od začetka mandata ni storila ničesar za realizacijo navedene zaveze, z namero po ukinitvi zasebnih vrtcev pa gre povsem očitno tudi v povsem drugo smer,” še piše v zahtevi, ki jo je podpisala vodja poslanske skupine Jelka Godec.

poslanska skupina SDS na novembrski redni seji DZ
Foto: Matija Sušnik/DZ

Delovna skupina bo počakala na sejo parlamentarnega odbora

Delovna skupina se je po poročanju STA sestala danes. Predsednica Združenja zasebnih vrtcev Slovenije Taja Steblovnik je na seji zahtevala, da se umakne “tak škodljiv predlog in predlagala, da se pogovarjajo v smeri kakovosti predšolske vzgoje”. Povedala je tudi, da delovna skupina danes ni obravnavala nič vsebinskega na temo spremembe zakona o vrtcih. “Ker je zadeva prišla v javnost, želijo počakati, da se na to temo najprej opravi seja matičnega parlamentarnega odbora, ki jo zahteva poslanska skupina opozicijske SDS,” je povedala.

O sistemu financiranja zasebnih vrtcev pa naj bi razpravljali na naslednji seji delovne skupine, predvidoma februarja. “Do takrat naj bi zasebni vrtci podali svoje predloge sprememb zakona o vrtcih,” je dodala za STA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje